Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moj kvart

Cura iz Gajnica obožava Knežiju

Luce
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
12.12.2016.
u 17:15

U srednjoj školi Lucija Ćustić Luce je pjevala u bendu, ali i u mješovitoj klapi, dok je prvi svoj singl izdala u svibnju 2014. godine

Kuću u Gajnicama zamijenila je stanom na Knežiji, a diplomu s Agronomije mikrofonom. Požalila nije ni trena, sama kaže Lucija Ćustić Luce, jer pjeva oduvijek, baš kao što oduvijek i zna da baš od tog posla želi i živjeti.

Nije očekivala uspjeh

Kantautorica, koju nazivaju i “hrvatskom Adele”, posljednje tri i pol godine stanuje na Knežiji, kamo se preselila iz obiteljske kuće u Gajnicama.

– Nakon što sam se vratila s Erasmusa iz Poljske, odlučila sam da moram konačno otići i živjeti sama. Da se razumijemo, svoje Gajnice obožavam, odrasla sam u kući na brijegu s velikim dvorištem, pa mi se malo teže isprva bilo priviknuti na stan, ali što se kvarta tiče, jako sam zadovoljna. Za petnaestak minuta tramvajem sam na Trgu bana Jelačića, a oko zgrade ima puno zelenila, nije sve samo beton – govori Lucija Ćustić te dodaje kako si na Knežiji može dopustiti i da dulje ostane u izlasku, budući da ne mora “godinama” čekati noćni prijevoz kući. A Krivi put i Katran mjesta su na kojima je se može sresti ako nije na izložbama, u kinu, na predstavi te na koncertima u Tvornici ili KSET-u.

– U Zagrebu u posljednjih nekoliko godina ima zaista sve više sadržaja. Advent koji sad traje prekrasan je i već neko vrijeme planiram kako ću ići klizati na Tomislavac, ali čekam da gužve malo popuste – smijući se kaže Luce, pa dodaje kako su joj upravo gužve noćna mora te jedan od razloga zašto, unatoč tome što muziku obožava, ne odlazi ni na jedan glazbeni festival. Na koncertima je, međutim, redovita, a od kolega s domaće scene posebno cijeni Josipu Lisac, Jelenu Radan, Irenu Žilić i Damira Urbana.

– Volim i ovaj novi novi val. Sve je više dobrih mladih glazbenika i kantautora poput Lovely Quinces, primjerice, i nadam se da će njihova glazba naći put do što više slušatelja – govori Luce, koja sebe samu u određeni žanr ne može svrstati. Kako kaže, iako joj pjesmama možda prevladava određena melankolija, veselije osobe od nje gotovo i nema.

– Nekako je to tako ispalo s mojim pjesmama jer ja, kad sam jako sretna, glazbu gotovo uopće i ne slušam. Odnosno, ne doživim je. Kad sam, s druge strane, tužna, e onda i pustim još nešto takvo da svira, pa da me dotuče do kraja – sa smiješkom kaže simpatična pjevačica, koja se mikrofona uhvatila još u osnovnoj školi. U glazbenoj je neko vrijeme svirala klavir, dok je u srednjoj školi pjevala u bendu, ali i u mješovitoj klapi. Nakon što je Ireni Žilić bila prateći vokal, svoje je glasovne mogućnosti, i to vrlo suvereno, odlučila iskoristiti i na albumu prvijencu “U bojama”. Prvi singl “Možda mi” objavila je prije dvije godine, a kako sama priznaje, ni najmanje se nije nadala tolikoj količini pozitivnih komentara.

– Naravno da mi je bilo drago što se ljudima svidjelo to što radim. A bila je to i prekretnica u mom životu. Cijele dane bila sam u studiju, a i kad nisam bila tamo fizički, bila sam mislima, pa sam dobila otkaz u tatinoj firmi i jednostavno morala odlučiti da ću se sad posvetiti samo glazbi – smije se Luce te objašnjava kako je upravo Agronomski fakultet, i to smjer vinarstvo, upisala jer joj je otac krajobrazni arhitekt te je oduvijek mislila kako će, “kad naraste”, raditi nešto s njim.

Drugi album krajem 2017.

– Eto, ipak nije tako ispalo, ali tko zna još kamo će me život odnijeti – sa smiješkom kaže pjevačica, koja za rano proljeće sljedeće godina planira novi singl, a do kraja 2017. godine izdat će svoj drugi album. Kao i prvi, priprema ga uglavnom sama, ali, naravno, kako kaže, uz pomoć bliskih joj ljudi.

– Svaki put kad sjednem da napišem pjesmu, to obično ispadne tako da ne napišem ništa. Obično mi dođu neke riječi kad sam opuštena, kad “bauljam” gradom, a onda obvezno uzmem snimač i brzo zabilježim prije nego što zaboravim jer, uz tekst, u glavi mi je odmah i melodija – ispričala je Lucija Ćustić te dodala kako za šetnju najradije odabire Gornji grad. Ima u njemu nešto misteriozno, govori Luce, koja iznad Zagreba osjeća neku posebnu energiju. Drag joj je i plato Gradec, dio grada oko uspinjače, ali i Mirogoj.

– Znam da je možda čudno reći kako ti se sviđa groblje, ali Mirogoj je zaista divan – govori Luce, koja 7. siječnja nastupa u Opatiji, a do tada će se, kaže, malo odmarati. Šansonfest, Pozitivan koncert u Domu sportova, nastup u Pazinu za vikend samo su neke od obveza koje je “odradila” u posljednja dva tjedna.

– Volim kad ima posla, tako da mi pjevanje, gdje god i kad god da jest, nije problem. Dapače. Samo da ne zaboravim tekst – smije se Lucija Ćustić, koja, priznaje, od treme nekad zaboravi tekstove vlastitih pjesama. Nervozna je uvijek prije nastupa, a posebno, kaže, kad zna da su joj u publici roditelji i sestra.

– Oni su moji najveći obožavatelji, ali i najveći kritičari – razlog treme objašnjava Luce. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije