Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomogli Kinezi

Čudesne matične stanice Kristijanu Horvatu udahnule novi život

Kristijan Horvat
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
03.07.2014.
u 18:40

Kad završi s fizikalnom terapijom, treba ponovno otići na još jedno presađivanje matičnih stanica, a kineski liječnici kažu, tvrdi majka Slavica, da će nakon toga biti izliječen!

Još prije godinu i pol dana budućnost tada 18-godišnjeg Kristijana Horvata činila se neizvjesnom – u nekoliko dana od zdravog mladića izgubio je snagu i počeo vidljivo propadati pa bez majčine pomoći nije mogao jesti, hodati ni obući se. Liječnici su posumnjali na progresivnu neurološku bolest amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS) koja je dijagnosticirana i najpoznatijem svjetskom fizičaru Stephenu Hawkingu kada je imao 21 godinu. Mlade ova bolest pogađa znatno rjeđe nego srednjovječne i starije osobe pa su Kristijanu davali tri do pet godina života. S time se nije mirila njegova požrtvovna i samohrana majka Slavica. Pokrenula je prijatelje, javnost i udruge da pomognu skupiti novac za liječenje iako izliječenje zapadna medicina ne poznaje. I pronašli su ga, u Kini. U pekinškoj klinici Relife Med koja presađuje uzgojene matične stanice. No, tome je prethodila borba.

– Kristijan je bio iscrpljen bolešću, ali i posljedicama sepse koju je dobio prošlo ljeto i od koje se jedva izvukao. Spasili su ga liječnici ​u Klinici za infektivne bolesti​. Neurolozi su nam neizravno rekli da biram želim li da Kiki umre u bolnici ili kod kuće​. Nisam odustala. Javljala sam se klinikama diljem svijeta. U prosincu smo otišli u New ​Jersey gdje smo prvi put dobili potvrdu ALS-a s obzirom na Kikijevu mladost i neke druge simptome koji su zbunjivali naše liječnike. Uz pomoć njemačke humanitarke bosanskog porijekla Tehvide Thee Rekić, početkom ove godine doznajemo za Kineze i njihove čudesne tretmane koji liječe gotovo sve – dijabetes, neplodnost, tumore, a navodno i ALS. Očajnom čovjeku i slamka je bila dovoljna da povjeruje u spas – počinje priču majka Slavica vidno izmučena od brige, nespavanja i egzistencijalnog straha jer i pronalazak lijeka ne jamči da će imati od čega živjeti budući da je zbog sina bila prisiljena zatvoriti obrt, a status njegovateljice nije dobila. Prije polaska u Kinu trebalo je riješiti posljedice sepse nakon teške upale kože lica, vrata, leđa jer bi presađene matične stanice u suprotnom poboljšale stanje kože, a ne primarne bolesti.

– Po dolasku u Peking, Kikijevo opće stanje bilo je toliko loše da nam jer rečeno kako će umjesto četiri tretmana matičnim stanicama dobiti šest. Terapiju je dobio intravenozno, kao što se dobiva infuzija. Paralelno je dobivao je i tretman kineske akupunture. Liječnici su se prema nama odnosili kao da smo članovi obitelji, brinuli su o nama, čak je jedna liječnica Kristijanu skuhala jelo koje voli – kaže Slavica. Da je boravak u Kini na njega djelovao dobro, potvrđuje Kristijan koji još teško govori, posebno kad ga obuzmu emocije.

– Nisam vjerovao da ću se ovako dobro osjećati. Ništa me ne boli, vratila mi se snaga, apetit. Hodam, čak mogu podići stol samo jednom rukom – demonstrirao je promjene koje su nastale nakon 24-dnevnog boravka u Kini. Preporuka tamošnjih liječnika jest da Kristijan idućih šest mjeseci provodi fizikalnu terapiju kako bi ojačao mišiće, i to u vodi jer se tako lakše kreće pa vježbe imaju bolji učinak. Kad završi s fizikalnom terapijom, treba ponovno otići na još jedno presađivanje matičnih stanica, a kineski liječnici kažu, tvrdi majka Slavica, da će nakon toga biti izliječen!

Cijena Kristijanove terapije i boravka bila je ​30​ tisuća eura (prikupljena od donacija). Nešto novca još je ostalo, tvrdi Slavica, no još ne zna koliko jer je na računu njemačke udruge. Kristijan se osjeća bolje, pa osim što hoda, ​može podići ruke, ​bolje govori, a to su zabilježili i domaći neurolozi zbog čega je jučer dobio njihovu potvrdu da iduće srijede ide u toplice. No, neizvjesno je na koliko dugo budući da HZZO odobrava do tri tjedna fizikalne terapije, uz eventualno produljenje za još tri tjedna.

Budu li prisiljeni platiti fizikalnu terapiju, za polugodišnji boravak u toplicama i još jedan tretman matičnim stanicama Kristijanu treba oko 37 tisuća eura. Majka Slavica i Kiki zahvaljuju svim ljudima koji su im pomogli svjesni da su upravo oni Kikiju dali priliku za život. Pomoći mu možete i dalje uplatom na tekući račun otvoren u Zagrebačkoj banci na ime Kristijan Horvat HR9623600003239684182

>> Kristijanu život može spasiti samo skupa operacija u Kini

Komentara 2

BA
Backo
13:10 04.07.2014.

Naravno HZZO ne odobrava nista sto bi obicnom covjeku pomoglo nimaju novca ali zato se ima novca za kupovini 100 audija za ministarske straznice

JA
jameshowlett
00:35 07.07.2014.

Stephen Hawking nema ALS, da ima, bio bi mrtav kroz nekoliko godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije