Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bundek

Crpi se voda iz tri bunara, zato je presušilo jezero

bundek, malo jezero
Grgur Zucko/PIXSELL
11.04.2012.
u 10:00

Nekoć je jezero, tvrde stanovnici oko Bundeka, bilo više za pet metara te se u njega moglo skakati i na glavu

Za niski vodostaj malog jezera na Bundeku nije kriva Sava, već tri bunara iz kojih Grad Zagreb crpi vodu, bune se starosjedioci na novozagrebačkom jezeru. Vlado Mavretić u drvenoj kućici tik uz sami Bundek živi od 1954. Kaže da, otkako se Bundek počeo kopati 1955., nije bilo ovakvih problema. Bundek je tada bio viši za pet metara, a u jezero se skakalo na glavu. Ako su željeli prijeći kanal, koji spaja dva jezera, morali su ga preplivati, a jučer u njemu nije bilo ni kapi vode.

– Trebalo bi zatvoriti te bunare. Da ih postavite na Jarun ili prirodna jezera kod Savice, dogodila bi se ista stvar – rekao je Mavretić. Voda se godinama mogla pronaći na 2,5 metara dubine dok je sada na dubini od 12 metara. Ipak, iz Holdingove podružnice Vodoopskrba i odvodnja tvrde da se nalazimo u periodu vrlo niskih vodostaja Save što bitno utječe na dotok vode u jezero Bundek.

– Zahvaćanje vode na naša tri bunara u odnosu na utjecaj prihranjivanja od rijeke Save, odnosno iz podzemnih voda, vrlo malo utječe na presušivanja jezera Bundek – dodali su. S njima se slaže i Jure Leko, tehnički direktor Zrinjevca.

– Ne vjerujem da bunari crpu toliko vode – zaključio je Leko.

Ključne riječi

Komentara 2

CH
chemica
11:37 11.04.2012.

Jure Leko. Da, taj je dobio posao zbog svoje ogroooomne stručnosti. Kao i svi ostali. Rođe, zemljaci, SDP-ovci, HDZ-ovci...Od sto glasa, glasa čuti nije. Bar ne onog stručnog i moralnog, pred kojim se vlastita djeca ne moraju sramiti.

RE
Renavoid
13:23 12.04.2012.

Leko .... znači bosanac nam treba objasniti dinamiku prihranjivanja Bundeka vodom ..... koja idiotarija ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije