Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Crpi se voda iz tri bunara, zato je presušilo jezero

Nekoć je jezero, tvrde stanovnici oko Bundeka, bilo više za pet metara te se u njega moglo skakati i na glavu
11. travnja 2012. u 10:00 2 komentara 89 prikaza
bundek, malo jezero
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Za niski vodostaj malog jezera na Bundeku nije kriva Sava, već tri bunara iz kojih Grad Zagreb crpi vodu, bune se starosjedioci na novozagrebačkom jezeru. Vlado Mavretić u drvenoj kućici tik uz sami Bundek živi od 1954. Kaže da, otkako se Bundek počeo kopati 1955., nije bilo ovakvih problema. Bundek je tada bio viši za pet metara, a u jezero se skakalo na glavu. Ako su željeli prijeći kanal, koji spaja dva jezera, morali su ga preplivati, a jučer u njemu nije bilo ni kapi vode.

– Trebalo bi zatvoriti te bunare. Da ih postavite na Jarun ili prirodna jezera kod Savice, dogodila bi se ista stvar – rekao je Mavretić. Voda se godinama mogla pronaći na 2,5 metara dubine dok je sada na dubini od 12 metara. Ipak, iz Holdingove podružnice Vodoopskrba i odvodnja tvrde da se nalazimo u periodu vrlo niskih vodostaja Save što bitno utječe na dotok vode u jezero Bundek.

– Zahvaćanje vode na naša tri bunara u odnosu na utjecaj prihranjivanja od rijeke Save, odnosno iz podzemnih voda, vrlo malo utječe na presušivanja jezera Bundek – dodali su. S njima se slaže i Jure Leko, tehnički direktor Zrinjevca.

– Ne vjerujem da bunari crpu toliko vode – zaključio je Leko.

ITALIJA
Jeziva snimka obišla svijet: Medvjed se šuljao iza dječaka, 12-godišnjak ga nadmudrio
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • chemica:

    Jure Leko. Da, taj je dobio posao zbog svoje ogroooomne stručnosti. Kao i svi ostali. Rođe, zemljaci, SDP-ovci, HDZ-ovci...Od sto glasa, glasa čuti nije. Bar ne onog stručnog i moralnog, pred kojim se vlastita djeca ne moraju sramiti.

  • Renavoid:

    Leko .... znači bosanac nam treba objasniti dinamiku prihranjivanja Bundeka vodom ..... koja idiotarija ....