Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prozivka

Član PEN-a: Privatni interes zatvorio je Tvornicu kulture

tvornica kulture
Antonio Bronic/PIXSELL
22.02.2012.
u 14:19

Javlja se opravdana sumnja da rasprava o buci zapravo zakriva represiju klasičnog tipa zabranjivanja javnih manifestacija bilo čega, proziva PEN-ovac Ante Armanini

Oštru prozivku primjene zakona te djelovanja inspekcija u slučaju Tvornice kulture iznio je član hrvatskog P.E.N. centra Ante Armanini ističući da je u ovom slučaju riječ o  zloporabi zakona.

– Zakonska regulativa ovdje nalaže opasnu sugestiju da je glazba okvalificirana arbitrarno kao puka buka, ali i to da je svaka manifestacija živog kao takvog također neka vrsta buke koja ometa kvalitetu života ovog grada. Privatan interes dvoje anonimnih građana odjednom izaziva zapaženu aktivnost inspekcijskih i sanitarnih organa koji se brinu o životima i ušnim organima dvoje anonimnih građana da ne bi bili ugroženi stravičnom bukom koja dolazi s jednog od najživljih kultnih mjesta grada Zagreba: iz Tvornice kulture, proziva PEN-ovac.

Smatra da se u slučaju zatvaranja velikog pogona Tvornice kulture glazba, kazalište, književnost i slične manifestacije arbitrarno kvalificiraju u ime zakona i u ime dvoje anonimnih građana kao jednostavna i gruba redundantna buka.

– Ovdje je riječ o gruboj intervenciji gradskih vlasti ne samo protiv buke nego i o borbi inspekcijskih i sličnih represivnih organa protiv bilo kakve manifestacije vitalnog i intelektualnog života grada. Javlja se opravdana sumnja da rasprava o buci zapravo zakriva represiju klasičnog tipa zabranjivanja javnih manifestacija bilo čega, ako se to arbitrarno imenuje kao puka buka u privatnim slušnim organima organa vlasti ili čak samo zainteresiranih stanara za jedno ili dva parkirališna mjesta – nastavlja prozivati Armanini.

Ističe i da je sumnja više zasnovana na tome što se Tvornica kulture opetovano i na vlastitu inicijativu izložila inspekcijama neovisnih mjerača buke, kao i time što su slušno ugroženi stanari odbili svako mjerenje buke u svojim stanovima pa čitava stvar sada dodatno baca sumnju u nelegalnu spregu inspekcijskih službi i privatnih interesa onih koji su očito zainteresirani za gašenje čitavog pogona Tvornice, nešto slično kao i u slučaju kultnog kluba Kulušić.

Komentara 4

DM
dexter_morgan
21:40 22.02.2012.

organizirat udrugu koja će svaki vikend skupit stotinjak ljudi da od 24do 03 sata viču i lupaju oko tvornice sve dok stanari ne potpišu da im vrate tvornicu, a oslobode ih ovih dolje

MI
Milkica
14:46 23.02.2012.

Ni mene ne smeta kaj škvadri oko Jakuševca smrdi smeće, ali barem ne se*em okolo da smeće miriši i da stanari Novog Zagreba izmišljaju.

DM
dexter_morgan
18:02 23.02.2012.

pa i nije ti neki ekvivalent smeće / tvornica jedino ako ti je njen program \'smeće\' sasvim sigurno tvornica ne smeta okolnim stanarima više nego prosječni kafić u prizemlju stambene zgrade a i narodnjački klubovi, koji su na \'osami\' periferije stvaraju veću galamu okolnim kućama nego tvornica stanovima u susjednim zgradama - ali se s njima nitko nije lud kačit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije