Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pohvale Financial Timesa

Čist, lijep i za život siguran, poželjan za investiranje. Da, i to je Zagreb

17.06.2015., Zagreb - Plavi ured za edukaciju, savjetovanje, programe potpore i promicanje poduzetnicke kulture. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
25.02.2016.
u 13:52

Britanski je časopis našu metropolu istaknuo zbog sklonosti poduzetništvu i radnog okruženja dobrog za strane investitore

Grad Zagreb priznat je u svijetu stranih investitora, čemu svjedoče i dva najnovija priznanja – svrstani smo na deveto mjesto od deset najboljih u kategoriji južnoeuropskih gradova budućnosti i na četvrto mjesto u kategoriji ljudskog kapitala i načina života.

Tek treba izmjeriti rezultate

Na listu najboljih Zagreb je uvrstila vodeća publikacija britanskog Financial Timesa za biznis – fDi Intelligence Magazine uzimajući u obzir konkurentnost grada, sklonost poduzetništvu, infrastrukturu, radno okruženje i gospodarski potencijal, odnosno sve ono što zanima strane investitore, uspoređujući Zagreb s 294 grada i 148 regija.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

I dok u Gradu Zagrebu još uvijek nemaju podatke o vrijednosti stranih investicija uloženih u metropoli prošle godine, ovim uspjehom posebno se ponose jer je to, kažu, kruna uporne strategije, direktnog kontakta sa stranim ulagačima, razvoja prometne infrastrukture, a ovakvom priznanju pomogla je i direktna povezanost objedinjena u konceptu gradova prijatelja koje Zagreb stvara već desetak godina.

– Priznanje po kojem je Zagreb svrstan u poželjna odredišta stranim investitorima daje nam poticaj da nastavimo dalje – kazala je Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića. Da su direktna strana ulaganja nužna, misli i Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

– Ona nam, osim brojnih koristi i novca, donose i strane ekspertize koje su dobre za razvoj naših postojećih, čime se povećava konkurentnost Zagreba – kazala je Jozić.

Ma da je ovakva lista i u natjecanju u bacanju kamena s ramena, bila bi vrijedna spomena, a kamoli ne ovakav uspjeh

Slavko Kojić

gradski pročelnik za financije

Zagreb pred strane investitore dolazi otvorenih ruku, a među prvim su projektima koje uvijek imaju spremne u ponudi, kako kaže Harun Omerbašić, posebni viši savjetnik gradonačelnika, Badel, Gredelj i Zagrepčanka. Veliko je zanimanje i za gradnju hotela visoke kategorije za koje upravo stranci procjenjuju da su nužni u Zagrebu.

Razvoj start upova

– Ovo priznanje nije slučajno jer mi aktivno vodimo politiku stranih investicija. Svi ističu da smo čist, lijep i jedan od najsigurnijih gradova što doprinosi priznanju. Uostalom, projektom razvoja start up tvrtki omogućili smo strancima, ali i svim zainteresiranima odlične uvjete, jeftiniji najam, brzi internet i znatno niže troškove života nego u drugim europskim gradovima – objasnila je samo dio razloga zbog kojih je Zagreb svrstan na listu gradova budućnosti pročelnica Jozić.

U kategoriji ljudskog kapitala i načina života od top 10 gradova njih je sedam u Njemačkoj, a uz Lyon i Oslo za četvrto mjesto izborio se Zagreb.

– Tome pridonosi sustav obrazovanja, njegovi troškovi, broj studenata u odnosu na broj stanovnika što nas je i uvrstilo na listu uz cijeli niz drugih kategorija. Ma da je ovakva lista i u natjecanju u bacanju kamena s ramena, bila bi vrijedna spomena, a kamoli ne ovakav uspjeh – kazao je pročelnik za financije Slavko Kojić.

I dok se tek treba podvući crta u materijalnoj uspješnosti od stranih investicija, Zagrepčani mogu biti i više nego zadovoljni jer od kraja 2015. grad napokon prima zaslužena priznanja – od onog da je najugodniji za život do onog da ima najbolji advent.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije