Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruši se stari objekt

Četiri kata nove zgrade Mikrobiologije trebala bi niknuti za godinu dana

21.02.2021.
u 02:56

Umjesto ravnog koji je prokišnjavao namjeravali su staviti kosi krov. No, onda su stručnjaci utvrdili da je konstrukcija u lošem stanju, neadekvatna za zdravstvenu djelatnost, a za uklanjanje su zaduženi bageri Tehnike

Unatoč tome što su je stalno “krpali”, ta je zgrada stara sedamdesetak godina svako malo prokišnjavala. Situaciju je dodatno pogoršavala činjenica da je Zavod kliničke mikrobiologije Kliničke bolnice Sveti Duh prekrivao ravni krov pa se voda stalno zadržavala na njemu. Odlučili su stoga u vrhu bolnice na problem upozoriti Grad Zagreb, koji je njezin vlasnik. Gradskoj su se upravi obratili s idejom da, kako kažu u ravnateljstvu, umjesto ravnog sagrade kosi krov. A vrlo brzo s namjerom da se započne nadogradnja krova na teren su izišli i statičari kako bi procijenili stanje zgrade. I nakon provedene detaljne analize, duboke sondaže tla te napisanog elaborata debljine prosječne knjige, došli do zaključka.

Gradnja stoji 21,7 milijuna kn

– U ekspertizi su, sukladno važećim građevinskim normama i propisima, zaključili da zbog stanja konstrukcije postojeća zgrada nije pogodna ni za rekonstrukciju ni za nadogradnju te da je upitna otpornost postojeće konstrukcije zgrade i bez nadogradnje krovišta, kao i da zgrada ne zadovoljava potrebe sigurnosti i da više ne postoje propisani uvjeti za obavljanje zdravstvene djelatnosti u njoj – govore u Kliničkoj bolnici Sveti Duh. Drugim riječima, bolnica je dobila nalog da zgradu kompletno iseli jer nije sigurna da se u njoj boravi.

A učinili su to nekoliko mjeseci prije proljetnog potresa, kada je Zagreb zatreslo na 5,5 Richtera. Kad su nakon udara došli provjeriti stanje zgrade, imali su što i vidjeti – sve što je moglo otpasti je otpalo, od žbuke do stropova, a cijelo je zdanje bilo prepuno pukotina. Prst sudbine, Božja providnost, zovite to kako hoćete, no sreća je, kaže ravnatelj Mladen Bušić, da nitko od djelatnika i pacijenata nije bio unutra kad je “puknulo”. Stanje se još pogoršalo nakon petrinjskog potresa, no već tad znalo se da zgrada mikrobiologije neće još dugo.

Čim su saznali da nije sigurna, kažu u ravnateljstvu, Grad Zagreb kao osnivač donio je odluku da je treba ukloniti i sagraditi novu. Raspisali su za to dva natječaja, a na oba je kao izvođač odabrana tvrtka Tehnika d.d. Posao rušenja zgrade veličine 2675 kvadrata odradit će za 683 tisuće kuna bez PDV-a, a zamjensko će zdanje istih gabarita sagraditi za 21,7 milijuna kuna, također bez PDV-a. Rušenje je počelo u srijedu, a imaju rok, kaže Darko Vučko, pročelnik Službe za uslužne djelatnosti, koji je ekipu Večernjeg lista proveo gradilištem, od mjesec dana da ju sruše do temelja, nakon čega počinju s gradnjom nove koja će, piše u natječajnoj dokumentaciji, imati četiri kata.

– Planira se spoj, odnosno topla veza na trećem katu buduće građevine s postojećom zgradom jugozapadno od nje. Prostor četvrtog kata je oblikovan isključivo kao stubišni prostor koji služi za pristup ravnom neprohodnom krovu radi njegova održavanja. Glavni ulaz u zgradu nalazi se na središnjem dijelu jugozapadnog pročelja. Glavna komunikacija na svim etažama središnji je hodnik iz kojeg se ulazi u sve prostorije. Na uglovima zgrade pozicionirana su dva stubišta s liftovima – opisuje se izgled buduće zgrade u dokumentaciji.

Prostori i za druge službe

U novim prostorijama neće se smjestiti samo Zavod za mikrobiologiju, koji će biti na prvom katu i dijelu drugog kata, već će tamo biti i arhiva, koja će stajati u podrumu te uredi ujedinjenog hitnog bolničkog prijma te prostori Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje i neki prostori Službe za uslužne djelatnosti, koji su predviđeni u prizemlju. Na dijelu drugog kata i na cijelom trećem katu nalazit će se Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam te Institut za elektrofiziologiju. A dok ne dobiju novi prostor, tim od 15 djelatnika, koliko ih radi u Zavodu za mikrobiologiju, djelovat će u prizemlju susjedne zgrade, gdje je donedavno radila privatna poliklinika za dijalizu. Oni su se iselili kako bi ekipa s Mikrobiologije mogla nastaviti raditi svoj posao, a čine to u dvostruko manjem prostoru.

– Iako skučeni, rade sve zadatke kao i dosad – kažu u ravnateljstvu i dodaju da bi sve trebalo biti gotovo za godinu dana, čime će zgrada Mikrobiologije “stati” uz bok najnovijem zdanju u bolničkom kompleksu, dnevnoj bolnici koja je otvorena prije pola godine.•

Komentara 2

VI
Vito
07:19 23.02.2021.

Pismen pisac prednaslova bi napisao: Ruše stari objekt

VI
Vito
07:17 23.02.2021.

Iz priloženih slika ne mogu vidjeti da se stari objekt sam ruši. Vidim da ga ruše građevinskim strojevima. A to niakko nije sukaldno naslovu koji tvrdi da zgrada sama sebe ruši. Zašto nepsimenima dopuštate pisanje naslova???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije