Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica zavoda

Centar za preventivnu medicinu i milenijska fotka - dar za rođendan 'Štampara'

Zavod Andrija Štampar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
07.04.2014.
u 14:38

Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar svoju 65. obljetnicu obilježio otvaranjem Centra za preventivnu medicinu, u kojem građani po pristupačnim cijenema mogu obaviti preventivne preglede i testove. Djelatnici, kojih je u Zavodu 400, snimili su za rođendan i zajedničku fotografiju

Na Svjetski dan zdravlja, danas, Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar slavi 65. godišnjicu postojanja, a tim je povodom otvoren novi Centar za preventivnu medicinu.

Ondje će se moći obaviti preventivni liječnički pregledi, analiza tjelesne mase i pregled kod profesora kineziologije koji će rezultirati individualnim programom vježbanja. Moći će se izraditi i pravilni program pravilne i uravnotežene prehrane, test intolerancije na hranu, brojna genska testiranja koja su povezana s prehranom, tjelesnom aktivnošću, test na celijakiju...

Građani će sutra, u utorak 8. travnja dio preventivnih pregleda moći obaviti u sklopu Dana otvorenih vrata od 9 do 15 sati.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

- Građani sutra neće moći obaviti magnetsku rezonancu jer aparat mora raditi neprekidno dva tjedna, limfnu drenažu također jer ju je potrebno raditi u kontinuitetu, ali ćemo raditi EKG, spirometriju, kontrolu vida i tlaka,šećer iz krvi. Nije potrebno imati uputnicu, a od srijede će se usluge plaćati jer nemamo ugovor sa HZZO-om, no cijene neće biti velike. Uskoro ćemo ih objaviti na web stranici Zavoda - rekla je voditeljica Centra za preventivnu medicinu Branislava Resanović.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Građani će se moći isključivo naručivati telefonom. U Centru zasad radi pet djelatnika, a u Zavodu gdje mogu potražiti savjet stručnjaka poput mikrobiologa, psihologa, epidemiolog, školska medicina... radi ukupno 400 djelatnika.

-Imamo puno upita za testove na intoleranciju koja se ne preporučuje djeci mlađoj od četiri do pet godina jer tad se tek imunološki sustav usuglašava - kaže Resanović. Radit će testove intolerancije na 22, 90, 180 i 270 namirnica, ali i brzi test na celijakiju koji je enzimatski.

Još jedan novi projekt Zavoda je i Oznaka kontrolirane kvalitete koja pruža dodatnu sigurnost u pogledu zdravstvene ispravnosti kvalitete prehrambenih proizvoda kao pomoć poslovnim subjektima.

Na proslavu 65. rođendana Zavoda došli su i predsjednik države Ivo Josipović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji su s umirovljenim prof. dr. Ivanom Jankom Vodopijom, stručnjakom za tropsku medicinu i zarazne bolesti, novi Centar svečano i otvorili, a zatim se s djelatnicima Štampara fotografirali za milenijsku fotografiju.

Svjetski dan zdravlja posvećen je ove godine vektorima, tj. životinjama prenositeljima zaraznih bolesti, poput komaraca, krpelja...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije