Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opljačkan Holding

Štetu će platiti građani: Centar za korisnike bio je laka meta pljačkašima

Holding
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
15.12.2016.
u 22:59

Novčarske ustanove moraju imati adekvatnu zaštitu, a Holdingov se Centar ne vodi kao takav jer se u njemu obavljaju razni poslovi

U zgradu u Vukovarskoj 41 dnevno u prosjeku uđe oko dvije tisuće ljudi. Plaćaju račune, izrađuju pokaze, predaju reklamacije, informiraju se o upraviteljima svojih zgrada, kupuju karte za parking. U Holdingovu Centru za korisnike te je poslove u četvrtak obavljalo samo nekoliko ljudi.

– Koje su šanse da dva dana zaredom upadnu naoružani razbojnici? Nema smisla bojati se – komentirao je pljačku Centra Mario Cindrić, kojega smo sreli u Vukovarskoj, na istom mjestu s kojeg su u srijedu pobjegla tri maskirana i naoružana razbojnika odnijevši plijen, neslužbeno doznajemo, ipak nešto manji od iznosa od 800 tisuća kuna, koji se spominjao.

Za trojkom još se uvijek traga, a zasad je tek poznato da je u vrijeme razbojstva u Centru za korisnike bio jedan nenaoružani zaštitar, odnosno osoba koja je ispred Zagrebačkog holdinga zadužena za sigurnost te sedam osoba, stranaka i djelatnika u dobi od 35 do 53 godine.

Kada su razbojnici upali u Centar vitlajući oružjem, odgurnuli su zaštitara, koji je pri padu lakše ozlijeđen, a u naumu da odnesu pozamašni plijen nije ih omela ni činjenica da se u blizini mete njihova razbojstva nalaze dobro štićene zgrade MUP-a i SOA-e.

Svoj cilj, odnosno količinu novca koja se u srijedu u 18.30 nalazi u Holdingu, vrlo vjerojatno su dobro znali.

– Policija će sigurno istraživati i mogućnost da su počinitelji znali koliko će novca u trenutku prepada biti u Centru za korisnike. U ovakvim situacijama počinitelj može slučajno doznati kolike se svote drže unutra, ako se netko, primjerice, negdje izbrblja. Isto je tako moguće da mu informacija bude dojavljena – objasnio je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Po njegovu mišljenju veći je problem što je Centar za korisnike Zagrebačkog holdinga “laka meta” jer nema osiguranje kakve za novčarske ustanove propisuje Zakon o minimalnim mjerama tehničke zaštite.

– Oni nominalno nisu novčarska ustanova iako rade s gotovim novcem. Izmjenama zakona prošle godine minimalnu tehničku zaštitu moraju imati i kiosci i zlatarnice, a ovdje je vjerojatno iskorištena neka rupa u zakonu jer im primarna djelatnost nije poslovanje novcem.

Svejedno, oni barataju gotovinom i trebali bi imati određene mjere zaštite – kaže Cvrtila te dodaje kako je u postojećem zakonu navedeno koji svi objekti u poslovanju novcem moraju imati zaštitu i kakvu, a situacije kakva se dogodila u Vukovarskoj ne rješavaju se dok praksa na to ne natjera.

Nedostatak osiguranja iznenadio je i Zagrepčane, koji su o zaštitarima u Centru čuli razne varijante.

Zaposlenici su to inače Robnih terminala, koji samo formalno obavljaju zaštitu Centra za korisnike, samo je jedna od varijanti priča o zaštitarima, kojima nije dopušteno nošenje oružja.

– Kako oni uopće onda služe svrsi – pitali su se jučer Zagrepčani, dok iz Holdinga nisu željeli davati nikakve informacije, kazavši da ne mogu reći ništa više od onog što je priopćeno iz Policijske uprave zagrebačke.

>> Prepad na Centar za korisnike Holdinga: Još nije utvrđeno koliko je novca odneseno

Komentara 9

JU
JURAFRULA
06:49 16.12.2016.

Ne razumijem naslov. Po kojoj logici i zasto bi ovo morali platiti građani? Ako su iole pametni, novac je osiguran. Ako novac noje osiguran, onda treba pola Holdinga sprasiti na cestu i na sud.

TH
than
23:40 15.12.2016.

Glavno da su oni osnovali holding i strpali sve u jedno i onda stavili sve na jedno mjesto gdje treba otici, ako ne zelis platiti proviziju. Naravno da je vecini umirovljenika puno koliko uzme posta i idu tamo placati. Zanimljivo je kako nema provizije u posti sto se tice HEP-a, ali zato holding dere ljude gdje god stigne, cijene u nebesima kao i dobit, cak i sa masovnim neplacanjima.

DU
Deleted user
10:49 16.12.2016.

Naravno da ćemo mi platiti; mi plaćamo i slavne čokoladice koje poklanjaju naši vrli političari....mi plaćamo sve pa ćemo i ovo...Kako - pa eto - kroz novu jedinstvenu, veličanstvenu Poreznu reformu. Kroz tu divnu poreznu reformu platit ćemo sve. Ie. I ono za što još ni ne slutimo da ćemo mi platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije