Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvođenje reda

Centar grada za 22 dana potpuno oslobođen reklama. Što kažete?

reklame centar grada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.02.2014.
u 14:20

Na Trgu bana Jelačića i Preradovićevu trgu s 1. ožujka uklanjaju se reklame i skele s pročelja. Prema novoj odluci o komunalnom redu, među ostalim, kažnjavat će se i oni koji su postavili građevinske skele, a u roku od sedam dana nisu počeli s radovima na objektu.

Komunalnim redarima nakon deset dosadašnjih promjena jasno su definirana prava i obveze novom odlukom prihvaćenom jučer na sjednici Gradske skupštine. Odluka o komunalnom redu jučer je bila jedna od najvažnijih točaka rasprave u kojoj je skupštinska oporba uložila ukupno 33 amandmana – 28 ih je sastavio SDP, a pet potpisuje Klub zastupnika HDZ-a. Nijedan nije prihvaćen.

Među obaveze komunalnih redara tako ulaze izdavanje rješenja kao i nadgledanje rušenja, sprečavanje ilegalne gradnje u njezinim počecima, kažnjavanje grafitera, vlasnika zgrada koji pročelja ne održavaju urednima, ali i ispisivanje kazni onima koji ne očiste snijeg i led.

Kažnjavat će se i oni koji su postavili građevinske skele, a u roku od sedam dana nisu počeli s radovima na objektu.

Iz nove odluke o komunalnom redu

Nema šale jer se više, barem prema odluci, ni klima-uređaji i antene neće moći postaviti samovoljom stanara – za postavljanje će građanima biti potrebno mišljenje, a onda i odobrenje gradskih upravnih tijela. Jasni su skupštinari – na vanjskim djelovima zgrada vidljivima s javne površine može se držati samo cvijeće i ukrasno bilje.

Ulazak u privatni posjed

Novom odlukom definiran je rok – prvi dan ožujka za uklanjanje reklama s pročelja zgrada, krovova i skela na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Petra Preradovića, a kažnjavat će se i oni koji su postavili građevinske skele, a u roku od sedam dana nisu počeli s radovima na objektu. Dapače, komunalnim redarima omogućen je ulaz u privatne prostorije, dvorišta kuća i zgrada, ali i poslovnih prostora kako bi mogli ispisati kazne ako dvorište, odnosno vrt, voćnjak, zelena i druga površina zgrade nisu uređeni onako kako je to propisano. Upravo to narušavanje privatnog vlasništva sporna je odredba zbog koje se vodila rasprava.

- Privatno vlasništvo je nepovredivo. Svatko mora održavati svoje vlasništvo na način da ne oštećuje drugo što ni po čemu, kako to tvrde u HDZ-u, nije protivno Ustavu. Radi se o upotrebi vlasništva na način da ne škodi drugome – poručio je Ratko Maričić s liste Milana Bandića.

HDZ-ovi skupštinari predvođeni Andrijom Mikulićem tražili su da se jasnije definiraju prava redara kad je u pitanju ulazak na privatne posjede jer odlukom je primjerice predviđeno da će se kazniti oni čija živica ugrožava sigurnost u prometu, u vrtu ili dvorištu zgrade drže olupine i stare stvari ili vlasnici koji su neregistrirano vozilo ostavili na javnoj površini.

Rok od osam dana

Iako su se nove obveze strovalile na leđa komunalnih redara koji će kažnjavati i vlasnike izloga koji nisu propisno prekriveni ili ako nemaju istaknute energetske certifikate, neće se, barem zasad zapošljavati novi. Dapače, Davor Štern, član Skupštine, predložio je da se, ako bude potrebno, poveća broj redara tako da se višak ljudi iz Holdinga koji se planira otpustiti zaposli na njihovu mjestu. Pročelnik Dinko Bilić naglasio je da su se odlukom redarima osigurale ovlasti da naplate novčanu kaznu prekršitelju bez prekršajnog naloga uz izdavanje potvrde. Kažnjeni građanin ima tako osam dana da plati kaznu.

Komentara 10

DU
Deleted user
21:51 07.02.2014.

I nemoj da mi netko suši gaće na balkonu, prosim lijepo. Samo vlasnici propalih lokala smiju ih objesit na štap iznad ulaza, u one metalne nosače za zastave. Pak njima ni reklame nisu pomogle. Namjesto reklama bumo imali pun grad gaća na pol koplja!

Avatar ludi kekec
ludi kekec
10:56 08.02.2014.

a hoće li redari pisati kazne i gradu zagrebu zbog stotina zapuštenih uličnih poslovnih prostora koje dvadeset godina nitko ne održava, imaju razbijene izloge, urušenu unutrašnjost...???

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:52 08.02.2014.

Sve što mogu reći: Čista glupost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije