Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Čemu razdjelnici ako pola cijene plaćamo kao i prije

Iskustva nakon ugradnje
12. svibnja 2015. u 09:30 31 komentara 5444 prikaza
razdjelnik
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Nakon nedavnog poziva Zagrepčanima da nam dojave iskustva s ugrađenim razdjelnicima topline, odnosno, je li im se ugradnja isplatila ili su im računi i dalje visoki, iskustva su različita.

–Prve godine bilo je dobro. Račun mi je s 500 kuna pao na 270 kuna i bio sam zadovoljan sve do nedavno. Tada su nam rekli da se račun neće više kreirati prema stvarnom očitanju razdjelnika već da će pola cijene odrediti stvarna potrošnja, a pola će se dijeliti kao i dosada - požalio se Zagrepčanin iz centra grada. Naime, pojasnio je da su dosad plaćali 80 posto stvarne potrošnje prema očitanju razdjelnika, a 20 posto cijene je kreirano kao i dosad prema kvadraturi kako bi stanari s četvrtog kata, koji se nalaze u nepovoljnijem položaju u zgradi (manje cijevi prolazi kroz stan, bliže su krovu...) imali koliko-toliko slične račune s ostatkom u zgradi.

Slučaj ćemo istražiti kod nadležnih ustanova i donijeti njihovo objašnjenje. Vas pozivamo da nam i dalje dojavite svoja iskustva, budući da do kraja ove godine razdjelnike moraju ugraditi stanari u zgradama s više od 70 stanova, a do kraja sljedeće godine i oni u manjim. Možete nam se javiti na adresu gradska@vecernji.net ili na broj telefona 6300 455.

Elipso

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Ovo s razdjelnicima topline jedna je od niza posljedica dodvoravanja Europskoj uniji od strane naših vlasti. Jer osnovno pitanje je zašto je Vlada uopće donijela tako priglup zakon u zemlji s takvo lošom stambenom infrastrukturom i s toliko lošim standardom ... prikaži još! građana. Taj zakon mogao je biti i drukčiji a početak njegove primjene sigurno nije morao biti takav kakav jest. Povećani računi su pak priča za sebe, tipična socrealistička filozofija u kojem vlast određuje što je najbolje za narod. Zahvaljujući poltronstvu hrvatskih vlada prema (i sadašnje i bivše, a vjerojatno i buduće) prema EU građani Republike Hrvatske dovedeni su pred gotov čin. Kakva energetska učinkovitost u ovako nerazvijenoj zemlji, kakva ušteda energije i kakva poštena raspodjela utrošene energije? Potpuno nerealni zahtjevi u nerealnim rokovima. Taj zakon hitno treba izmijeniti i prilagoditi ga realnom stanju u ovoj zemlji.

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Pa u redu je da stanovi koji su na zadnjem katu i prizemlju plaćaju više... Ti stanovi su ionako pri kupnji bili niže cijene, sa lošijim termoizolacijskim svojstvima i zašto bi netko sa sredine morao sufinancirati nečiji stan na zadnjem ... prikaži još! katu ili prizemlju? U novim zgradama je to najnormalnije stanje stvari... čemu raditi razliku kod starih zgrada!? Dosta više tog socijalizma... Neka svatko plati onoliko koliko potroši.

 • vjeverica29:

  prevara kakve nema...cak mi i fali jedan radijator a cijena ista...uzas...samo nas pljackaju sve vise i vise...