Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Čemu razdjelnici ako pola cijene plaćamo kao i prije

Iskustva nakon ugradnje
12. svibnja 2015. u 09:30 31 komentara 5541 prikaza
razdjelnik
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Nakon nedavnog poziva Zagrepčanima da nam dojave iskustva s ugrađenim razdjelnicima topline, odnosno, je li im se ugradnja isplatila ili su im računi i dalje visoki, iskustva su različita.

–Prve godine bilo je dobro. Račun mi je s 500 kuna pao na 270 kuna i bio sam zadovoljan sve do nedavno. Tada su nam rekli da se račun neće više kreirati prema stvarnom očitanju razdjelnika već da će pola cijene odrediti stvarna potrošnja, a pola će se dijeliti kao i dosada - požalio se Zagrepčanin iz centra grada. Naime, pojasnio je da su dosad plaćali 80 posto stvarne potrošnje prema očitanju razdjelnika, a 20 posto cijene je kreirano kao i dosad prema kvadraturi kako bi stanari s četvrtog kata, koji se nalaze u nepovoljnijem položaju u zgradi (manje cijevi prolazi kroz stan, bliže su krovu...) imali koliko-toliko slične račune s ostatkom u zgradi.

Slučaj ćemo istražiti kod nadležnih ustanova i donijeti njihovo objašnjenje. Vas pozivamo da nam i dalje dojavite svoja iskustva, budući da do kraja ove godine razdjelnike moraju ugraditi stanari u zgradama s više od 70 stanova, a do kraja sljedeće godine i oni u manjim. Možete nam se javiti na adresu gradska@vecernji.net ili na broj telefona 6300 455.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
 • vjeverica29:

  prevara kakve nema...cak mi i fali jedan radijator a cijena ista...uzas...samo nas pljackaju sve vise i vise...

 • zgbuco:

  Nije problem u razdjelnicima, jer oni funkcioniraju fenomenalno. Govorim ovo iz iskustva, jer smo prošle godine ugradili razdjelnike topline i pojedinačne vodomjere. Živim u stanu od cca 60m2 i u kućanstvu su tri člana. Prijašnji računi za grijanje su bili ... prikaži još! u rasponu od 450-500 kn/mjesečno. Od ugradnje razdjelnika cifra je 350-370 kn/mjesečno. Ušteda100-150 kn/mjesečno. Naravno kako bi toplana mogla poplačati svu silnu administraciju i one kaj niš ne delaju, uključuje grijanje i noću. Podosta podmuklo to rade, jer automatika koju imamo ugrađenu u zgradu uredno u zadano vrijeme isključuje grijanje. Majstori čekaju cca 1 sat iza isključenja, pa ponovno uključuju grijane i tako vam nabijaju megavate, tj. nadoknaduju novac koji su sebi zacrtali. Inače je to kaj rade protuzakonito, jer se nočno grijanje uključuje isključivo na zahtjev stanara, tj. suvlasnika. Isto tako ima tu i drugih čimbenika koji mogu uticati na potrošnju grijanja, a na koju možete sami utjecati. O vodovodu neću niti pričati. Sad kad smo nas većina u mojoj zgradi ugradili vodomjere u svoje stanove, vidi se koliko su nam oni legalno krali godinama i desetljećima. Prije za 3 člana kućanstva Vodovod Zagreb(Holding) uredno je isporučivao račun za potrošak 17-21 m3 vode mjesečno. Pomnoženo sa cijenom kubika od 18,92 kn/m3 dobijali smo račun od320-400 kn/mjesečno samo za vodu. Od ugradnje vodomjera, mjesečna potrošnja mi se kreće 5-6 m3 vode mjesečno, u financijama je to 90-115 kn/mjesečno. Ako mislite da škrtarim na vodi, varate se. To je realna potrošnja za 3 člana kućanstva i njihove potrebe pranja, kuhanja, osobne higijene. U konačnici je cilj da sada ono kaj potrošim to i platim. S obzirom da Holding ima monopol, kao i Toplana, oni nažalost i dalje rade otimačinu od građana. Nadam se da će jednog dana i to doći na red i da će netko potegnuti to pitanje.

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Pa u redu je da stanovi koji su na zadnjem katu i prizemlju plaćaju više... Ti stanovi su ionako pri kupnji bili niže cijene, sa lošijim termoizolacijskim svojstvima i zašto bi netko sa sredine morao sufinancirati nečiji stan na zadnjem ... prikaži još! katu ili prizemlju? U novim zgradama je to najnormalnije stanje stvari... čemu raditi razliku kod starih zgrada!? Dosta više tog socijalizma... Neka svatko plati onoliko koliko potroši.