Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povoljnije grijanje

Čemu razdjelnici ako pola cijene plaćamo kao i prije

razdjelnik
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
12.05.2015.
u 09:30

Iskustva nakon ugradnje

Nakon nedavnog poziva Zagrepčanima da nam dojave iskustva s ugrađenim razdjelnicima topline, odnosno, je li im se ugradnja isplatila ili su im računi i dalje visoki, iskustva su različita.

–Prve godine bilo je dobro. Račun mi je s 500 kuna pao na 270 kuna i bio sam zadovoljan sve do nedavno. Tada su nam rekli da se račun neće više kreirati prema stvarnom očitanju razdjelnika već da će pola cijene odrediti stvarna potrošnja, a pola će se dijeliti kao i dosada - požalio se Zagrepčanin iz centra grada. Naime, pojasnio je da su dosad plaćali 80 posto stvarne potrošnje prema očitanju razdjelnika, a 20 posto cijene je kreirano kao i dosad prema kvadraturi kako bi stanari s četvrtog kata, koji se nalaze u nepovoljnijem položaju u zgradi (manje cijevi prolazi kroz stan, bliže su krovu...) imali koliko-toliko slične račune s ostatkom u zgradi.

Slučaj ćemo istražiti kod nadležnih ustanova i donijeti njihovo objašnjenje. Vas pozivamo da nam i dalje dojavite svoja iskustva, budući da do kraja ove godine razdjelnike moraju ugraditi stanari u zgradama s više od 70 stanova, a do kraja sljedeće godine i oni u manjim. Možete nam se javiti na adresu gradska@vecernji.net ili na broj telefona 6300 455.

Ključne riječi

Komentara 31

VJ
vjeverica29
11:31 12.05.2015.

prevara kakve nema...cak mi i fali jedan radijator a cijena ista...uzas...samo nas pljackaju sve vise i vise...

ZG
zgbuco
13:53 12.05.2015.

Nije problem u razdjelnicima, jer oni funkcioniraju fenomenalno. Govorim ovo iz iskustva, jer smo prošle godine ugradili razdjelnike topline i pojedinačne vodomjere. Živim u stanu od cca 60m2 i u kućanstvu su tri člana. Prijašnji računi za grijanje su bili u rasponu od 450-500 kn/mjesečno. Od ugradnje razdjelnika cifra je 350-370 kn/mjesečno. Ušteda100-150 kn/mjesečno. Naravno kako bi toplana mogla poplačati svu silnu administraciju i one kaj niš ne delaju, uključuje grijanje i noću. Podosta podmuklo to rade, jer automatika koju imamo ugrađenu u zgradu uredno u zadano vrijeme isključuje grijanje. Majstori čekaju cca 1 sat iza isključenja, pa ponovno uključuju grijane i tako vam nabijaju megavate, tj. nadoknaduju novac koji su sebi zacrtali. Inače je to kaj rade protuzakonito, jer se nočno grijanje uključuje isključivo na zahtjev stanara, tj. suvlasnika. Isto tako ima tu i drugih čimbenika koji mogu uticati na potrošnju grijanja, a na koju možete sami utjecati. O vodovodu neću niti pričati. Sad kad smo nas većina u mojoj zgradi ugradili vodomjere u svoje stanove, vidi se koliko su nam oni legalno krali godinama i desetljećima. Prije za 3 člana kućanstva Vodovod Zagreb(Holding) uredno je isporučivao račun za potrošak 17-21 m3 vode mjesečno. Pomnoženo sa cijenom kubika od 18,92 kn/m3 dobijali smo račun od320-400 kn/mjesečno samo za vodu. Od ugradnje vodomjera, mjesečna potrošnja mi se kreće 5-6 m3 vode mjesečno, u financijama je to 90-115 kn/mjesečno. Ako mislite da škrtarim na vodi, varate se. To je realna potrošnja za 3 člana kućanstva i njihove potrebe pranja, kuhanja, osobne higijene. U konačnici je cilj da sada ono kaj potrošim to i platim. S obzirom da Holding ima monopol, kao i Toplana, oni nažalost i dalje rade otimačinu od građana. Nadam se da će jednog dana i to doći na red i da će netko potegnuti to pitanje.

Avatar lvan12
lvan12
13:00 12.05.2015.

Pa u redu je da stanovi koji su na zadnjem katu i prizemlju plaćaju više... Ti stanovi su ionako pri kupnji bili niže cijene, sa lošijim termoizolacijskim svojstvima i zašto bi netko sa sredine morao sufinancirati nečiji stan na zadnjem katu ili prizemlju? U novim zgradama je to najnormalnije stanje stvari... čemu raditi razliku kod starih zgrada!? Dosta više tog socijalizma... Neka svatko plati onoliko koliko potroši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije