Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon krenuli radovi

Čekali su 15 godina da se škola u Španskom riješi treće smjene

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević položio kamen temeljac za dogradnju OŠ Ante Kovačića u Španskom
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
12.01.2022.
u 10:32

Počela je dogradnja zgrade OŠ Ante Kovačića, u koju se ulaže 35 milijuna kuna

Otprilike u isto ovo vrijeme sljedeće godine Osnovna škola Ante Kovačića u Španskom konačno više neće biti jedina u Zagrebu s nastavom u tri smjene. Njezinih više od tisuću učenika usto više neće morati gradivo povremeno slušati u predvorju škole ili u dvorani, jer je nakon više od 15 godina čekanja počela dogradnja objekta.

Kasnilo se s javnom nabavom

Kamen temeljac za radove koji će stajati 35 milijuna kuna i trajati 12 mjeseci položio je jučer gradonačelnik Tomislav Tomašević, a kad se projekt završi, škola će imati četiri nove učionice i dvodijelnu sportsku dvoranu.

– Dobit ćemo i novo, veliko sportsko igralište. Drago mi je da smo nakon svih ovih godina konačno dočekali početak radova, sad kad sam vidjela polaganje kamena temeljca znam da će se oni stvarno i dovršiti – oduševljeno će ravnateljica škole Jadranka Salopek. Za realizaciju projekta morala se boriti otkako je došla na tu dužnost, a isto su radili i oni koji su bili na čelu škole prije nje. Jer još je 2006. godine pokojni gradonačelnik Milan Bandić obećao da će objekt koji je već tada postao tijesan biti dograđen, no kako je vrijeme prolazilo ništa se nije promijenilo, a naselje je nastavilo bujati. Projekt dogradnje iz godine u godinu uvrštavan je u program kapitalnih ulaganja u društvene objekte, no neprestano bi se odgađao zbog raznih razloga, od nedostataka sredstava do neriješenih imovinskopravnih odnosa. Roditelji su pisali peticije i slali dopise u Grad, organizirali su i prosvjede, a i aktualni je gradonačelnik Tomašević stao je pred školu za izborne kampanje i uzeo je za primjer neulaganja u zagrebačke obrazovne ustanove.

Na probleme učenika koji se već godinama tiskaju u premalenim prostorima iz sjednice u sjednicu podsjećali su i zagrebački skupštinari, od kojih je posljednji bio Mostov zastupnik i nastavnik u školi Marko Sladoljev. On je u rujnu Tomaševića upozorio da će roditelji izići na ulice ne počnu li radovi što prije, a problem je bio u tome što Grad još nije odabrao izvođača, iako je natječaj raspisan u ožujku.

– Poslao sam službeni upit, a pročelnik Ureda za graditeljstvo Dinko Bilić telefonski mi je odgovorio da su odabrani izvođači odustali od potpisa. Nisu htjeli pristati na ugovoren iznos jer je porasla cijena čelika i drugog građevinskog materijala – kazao je tada Sladoljev. Isto je kasnije potvrdio i Tomašević, a u Gradu su kazali kako se s odabirom čekalo i zbog privremene obustave javne nabave zbog štednje.

Za kvartovska događanja

No sve je to sad iza njih, smatra ravnateljica Salopek, pa s velikim nestrpljenjem čeka dovršetak radova i otvaranje dograđenog dijela škole zahvaljujući kojem će se nastava konačno provoditi u dvije smjene. Osim novih učionica s terasama, sportske dvorane te igrališta za nogomet i rukomet, u projektu su i dva košarkaška igrališta i zid za tenis, stolovi za stolni tenis, bacalište kugle, zaletište s jamom za skok u dalj te traka i staza za trčanje. Dogradit će se i nova parkirališna mjesta, a dograđeni prostori omogućit će stanovnicima Španskog, rekao je Tomašević, da ondje organiziraju i buduće kvartovske događaje.

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević položio kamen temeljac za dogradnju OŠ Ante Kovačića u Španskom
1/7

A radovi u tom naselju samo su dio onih koji će uskoro početi u cijelom Zagrebu, najavio je dogradonačelnik Luka Korlaet, jer će se ove godine izgraditi i vrtići u Kašini, Odranskom Obrežju, Žitnjaku i Ivanjoj Reki, a za 2023. plan je podignuti njih još osam. Ove se godine očekuje i početak radova na još tri osnovne škole, a riječ je o dogradnji Područne škole Kupinečki Kraljevec te gradnji novih područnih škola u Jakuševcu i Buzinu.

– Do 2025. godine planira se sagraditi 14 novih i jedna zamjenska osnovna škola, a još 14 škola rekonstruirati ili dograditi. Sve to vrijedno je 1,6 milijardi kuna. Što se tiče srednjih škola, radi se na dobivanju dozvola za gradnju, dogradnju ili prenamjenu njih četiri – kazao je Korlaet.

U planu su za zapadni dio grada, dodao je, i gradnja dječjeg vrtića na Malešnici za deset odgojnih skupina te osnovne škole i vrtića na Jankomiru. Ti se projekti namjeravaju financirati iz europskih fondova.

Komentara 1

TM
trade_mark
10:54 12.01.2022.

majke nemoćnice nisu došle na prosvjed? k

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije