Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vratio se u Zagreb

Časne sestre spasile mladu židovku i njezinog tek rođenog sina

Majku Mire Romana u 2. svjetskom ratu spasile časne sestre iz Vinogradske bolnice
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/10
09.10.2019.
u 15:44

Miro Romano, dječak iz ove priče, živi u Izraelu kao umirovljenik, a želeći im zahvaliti, danas se nakon toliko vremena vratio u Zagreb, u prostorije samostana gdje su ga sakrivale, i sa sobom je donio – plahtu sa zahvalom na hebrejskom

Spustila se niz prozor po “užetu” od plahti koje su isplele časne sestre. Mlada židovka na leđima je nosila tek rođenog sina. Za to vrijeme stražar je stajao ispred vrata njene sobe u KBC-u Sestre milosrdnice, s naredbom da rodilju dva dana od poroda prebaci u logor.

Bilo je to u studenom 1941. Dječaka koji se tada rodio i njegovu majku Zlatu časne sestre milosrdnice, koje su u to vrijeme bile vlasnice bolnice u Vinogradskoj, sakrile su u svoj samostan u Frankopanskoj ulici. Danas Miro Romano, dječak iz ove priče, živi u Izraelu kao umirovljenik, a želeći im zahvaliti, danas se nakon toliko vremena vratio u Zagreb, u prostorije samostana gdje su ga sakrivale, i sa sobom je donio – plahtu sa zahvalom na hebrejskom.

– Majku su ubrzo ipak odveli u logor. Presreli su je na ulici, nije imala dokumente i prebačena je u Loborgrad. Tamo je radila kao krojačica, a ja sam bio uz nju. Nakon nekoliko mjeseci uspjela je pobjeći i stric je napravio propusnicu za Split, no tamo su je uhvatili Talijani i poslali u drugi logor, u Vela Luku. Kasnije je prebačena u Santa Croce u Bariju i tamo ostala do 1945. – govori Miro Romano.

Foto: zvonimir ferina

Njegova majka cijelo to vrijeme nije znala što se dogodilo s njegovim ocem, koji je prvo završio u Jasenovcu, da bi kasnije uspio pobjeći i pridružio se partizanima. Sa suprugom se sastao u Trstu, gdje se borio potkraj II. svjetskog rata, a ona se, pak, tamo našla tako da je ponovno uspjela pobjeći. Miro Romano u bivšoj je Jugoslaviji proveo djetinjstvo i mladost, a kako nije bio zadovoljan okolnostima i uvjetima života u toj zemlji, s 25 godina odlazi u Izrael.

Gospodina Miru pronašao je Marko Danon, zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla, koji je pronašao dokumente koji dokazuju da je kardinal Alojzije Stepinac spašavao Židove skrivajući ih od ustaša u bolnici sestara milosrdnica.

-  Bolnica je u to vrijeme bila jedna od najmodernijih u Europi. U njoj je radilo više od 160 sestara, a blaženi Alojzije Stepinac uz sestru Bogoljubu Jazvo, upraviteljicu bolnice, pojedince su u bolnici skrivali više mjeseci, čak i godina – kazala je poglavarica sestara časna Miroslava Bradica. 

Komentara 12

ZB
Zbrega
00:22 10.10.2019.

Navijeke zivi bili

Avatar bokolo
bokolo
22:32 12.10.2019.

75 godina "dokaza istine" bez dozvole za pitanja.

MO
Momomomo
08:47 10.10.2019.

Koliko laži na jednom mjestu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije