Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Časne sestre spasile mladu židovku i njezinog tek rođenog sina

Miro Romano, dječak iz ove priče, živi u Izraelu kao umirovljenik, a želeći im zahvaliti, danas se nakon toliko vremena vratio u Zagreb, u prostorije samostana gdje su ga sakrivale, i sa sobom je donio – plahtu sa zahvalom na hebrejskom
09. listopada 2019. u 15:44 12 komentara 4255 prikaza
Majku Mire Romana u 2. svjetskom ratu spasile časne sestre iz Vinogradske bolnice
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Spustila se niz prozor po “užetu” od plahti koje su isplele časne sestre. Mlada židovka na leđima je nosila tek rođenog sina. Za to vrijeme stražar je stajao ispred vrata njene sobe u KBC-u Sestre milosrdnice, s naredbom da rodilju dva dana od poroda prebaci u logor.

Ilustracija Darko Pavičić Nevidljiva dobrota koja spašava stotine života

Bilo je to u studenom 1941. Dječaka koji se tada rodio i njegovu majku Zlatu časne sestre milosrdnice, koje su u to vrijeme bile vlasnice bolnice u Vinogradskoj, sakrile su u svoj samostan u Frankopanskoj ulici. Danas Miro Romano, dječak iz ove priče, živi u Izraelu kao umirovljenik, a želeći im zahvaliti, danas se nakon toliko vremena vratio u Zagreb, u prostorije samostana gdje su ga sakrivale, i sa sobom je donio – plahtu sa zahvalom na hebrejskom.

– Majku su ubrzo ipak odveli u logor. Presreli su je na ulici, nije imala dokumente i prebačena je u Loborgrad. Tamo je radila kao krojačica, a ja sam bio uz nju. Nakon nekoliko mjeseci uspjela je pobjeći i stric je napravio propusnicu za Split, no tamo su je uhvatili Talijani i poslali u drugi logor, u Vela Luku. Kasnije je prebačena u Santa Croce u Bariju i tamo ostala do 1945. – govori Miro Romano.

Presnimke fotografija Mire Romana | Autor : Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Njegova majka cijelo to vrijeme nije znala što se dogodilo s njegovim ocem, koji je prvo završio u Jasenovcu, da bi kasnije uspio pobjeći i pridružio se partizanima. Sa suprugom se sastao u Trstu, gdje se borio potkraj II. svjetskog rata, a ona se, pak, tamo našla tako da je ponovno uspjela pobjeći. Miro Romano u bivšoj je Jugoslaviji proveo djetinjstvo i mladost, a kako nije bio zadovoljan okolnostima i uvjetima života u toj zemlji, s 25 godina odlazi u Izrael.

Časne sestre u samostanu Crkva pokrenula istragu – prijavljeno da su dvije časne sestre pomagale u skrivanju

Gospodina Miru pronašao je Marko Danon, zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla, koji je pronašao dokumente koji dokazuju da je kardinal Alojzije Stepinac spašavao Židove skrivajući ih od ustaša u bolnici sestara milosrdnica.

-  Bolnica je u to vrijeme bila jedna od najmodernijih u Europi. U njoj je radilo više od 160 sestara, a blaženi Alojzije Stepinac uz sestru Bogoljubu Jazvo, upraviteljicu bolnice, pojedince su u bolnici skrivali više mjeseci, čak i godina – kazala je poglavarica sestara časna Miroslava Bradica. 

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije