Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Da život imaju"

Caritasova Kuća za mlade otvorila vrata

Svečano otvorena Caritasova Kuća za mlade
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
26.10.2018.
u 08:30

Na križanju Selske i Ozaljske niknula je Caritasova kuća koja će udomiti 31 mladu osobu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Nakon trinaest mjeseci gradnje na križanju Selske i Ozaljske svoja je vrata uz blagoslov kardinala Josipa Bozanića otvorila Kuća za mlade “Da život imaju”. U Hrvatskoj se u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 mladih. Njihov najveći problem je što nakon navršene osamnaeste godine moraju napustiti dom i započeti samostalan život. Zahvaljujući akciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije po kojoj je kuća i dobila ime, mladi iz te ranjive skupine sada imaju gdje stanovati.
Edukacije, predavanja...

Projekt su financirali Zagrebačka nadbiskupija i donatori, a u gradnju kuće uloženo je deset milijuna kuna. Otvorenju je nazočila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je pokroviteljica cijeloga projekta.

– Dužni smo mladima omogućiti aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice kako bi, kao njezini ravnopravni i funkcionalni članovi, doprinijeli dobrobiti društva – rekla je predsjednica RH Grabar-Kitarović na jučerašnjem otvorenju. U Kući za mlade, inače, nalazi se devet dvokrevetnih i trinaest jednokrevetnih soba od kojih svaka ima vlastitu kupaonicu, a kapacitet Kuće je 31 korisnik.

U prizemlju kuće nalaze se uredi za Caritasovu socijalnu službu čiji će djelatnici svim ukućanima biti na raspolaganju za sva pitanja: od procesa prelaska na samostalan način života, preko posredovanja pri zapošljavanju do trajnoga rješenja stambenoga pitanja. Osim toga, organizirat će se i različite radionice, edukacije o financijskoj pismenosti, kao i kvalifikacije i prekvalifikacije stanara.

U Kući do godinu dana

U Kući zasad živi četvero stanara, a sobe će se puniti prema potrebi. Naime, useljenje je moguće i studentima slabijega imovinskoga stanja koji ne ostvare pravo na smještaj u studentski dom.

– Zamišljeno je da stanari budu u Kući najviše godinu dana, ali budući da je svaki slučaj individualan, maksimalno ćemo se prilagoditi situaciji i sukladno tome i prolongirati nečiji ostanak u Kući – rekla je sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Komentara 2

IS
istinaizlike
09:04 26.10.2018.

Koliko je točno Crkva dala novaca?

Avatar Manolique
Manolique
08:43 26.10.2018.

Udomila psa, a djecu šalje u sirotišta, pa zar je to ta Švicarska?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije