Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Čak za sedam kn kilogram mrkve skuplji u Samoboru nego na Dolcu

Prodavače na samoborskoj tržnici muči pak visoki najam i kriza, ali i vandali koji im nakon svakog vikenda potrgaju štandove.
05. lipnja 2010. u 08:00 1 komentara 228 prikaza
trznica
Foto: PIXELL

Samoborski je plac od zagrebačkog skuplji bar trideset posto – požalila se u Večernjakovoj anketi umirovljenica Zdenka Belinić. Tragom toga usporedili smo cijene na zagrebačkom Dolcu i samoborskoj tržnici. Tako se na Dolcu salata može kupiti za osam kuna po kilogramu, dok je u Samoboru od 10 do 12 kuna. Tikvice su na Dolcu deset, a u Samoboru 15 kuna. Kilogram mrkve na Dolcu je osam, a na samoborskom placu čak 15 kuna. Zašto je tolika razlika u cijenama?

– Za proizvode koje kupujemo na Zelenoj tržnici do Zagreba moramo putovati 25 kilometara. Nekako se moraju nadoknaditi benzin i ostali troškovi. Samo mjesečni najam štanda Komunalac naplaćuje 1800 kuna. Prije je najam ipak bio manji – objašnjava kumica Biserka iz okolice Samobora.

Kupce su im, slaže se većina prodavača na samoborskoj tržnici, “oteli” trgovački lanci. Kažu, 80 posto ljudi kupuje tamo, a samo 20 posto građana na tržnici.

– Čujte, cijene na tržnici su skuplje, ali to je zato jer su to domaći proizvodi. U trgovačkim lancima može se kupiti na kartice, a kod nas ne može. Evo, baš nedavno mi je došao bračni par i pitao mogu li uzeti voće i povrće na dug, pa će mi platiti kroz mjesec dana. Dam im, kaj ću drugo, ali nisu se više nikad vratili – priča kumica Biserka.

A osim visokog najma i krize, prodavače na samoborskoj tržnici muči i nedovoljna osiguranost štandova. Vandali dolaze i trgaju štandove te razbacuju robu. Kumica Biserka smatra kako bi Komunalac trebao tome obratiti više pažnje.

– Cijene su zakupnicima pri sklapanju novog ugovora umanjene za deset posto. Česti vandalski ispadi na samoborskoj tržnici postaju sve veći problem, jer je nakon svakog vikenda inventar tržnice uništen. Poslali smo zahtjev policijskoj postaji Samobor za što češćim kontrolama u večernjim satima – odgovaraju pak iz Komunalca.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • zami:

    Domaća roba je ona koju vlasnik pobere i dopremi na plac sa svoje zemlje iz okolice, sve što se kupuje i onda prodaje sa zelene tržnice nije više domaća roba.