Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Čak pola zahtjeva za izmjene GUP-a tiče se povećanja građevinske zone

Sadašnjim planom dopuštena je gradnja 21 novog nebodera u Zagrebu.
27. studenoga 2013. u 07:35 1 komentara 2347 prikaza
unska
Foto: Društvo arhitekata Zagreb
Pogledajte galeriju 1/2

Generalni urbanistički plan, koliko god bio nepotpun i zastario, ipak nije faktor koji je kočio razvoj grada, stav je Tea Budanka, predsjednika Društva arhitekata Zagreb, koji će uz još tri stručnjaka i dva skupštinska zastupnika nadzirati izmjene GUP-a čiji će početak zastupnici odobriti na sjednici u četvrtak.

Brojne želje građana

– U Zagrebu je izdano 21 rješenje za gradnju nebodera po čemu vidimo da nije GUP taj koji koči razvoj, već treba pitati investitore gdje je problem – kazao je Budanko. Ipak, najavio je da su izmjene GUP-a prijeko potrebne jer je grad živo tkivo koje se svakim danom mijenja i razvija u čemu ga prostorna dokumentacija mora pratiti i usmjeravati.

– Od 2003. godine GUP se mijenjao i dorađivao, a to ćemo učiniti i sada, no paralelno ćemo raditi i na osvještavanju da nam je potreban iz temelja novi dokument u kojem će biti ucrtani i projekti poput Zagreba na Savi – istaknuo je Budanko. Do izrade novog GUP-a građani i poduzetnici, ali i Grad morat će se zadovoljiti samo izmjenama. Od pristiglih 2500 zahtjeva za promjenu GUP-a njih 50 posto vezano je uz povećanje građevinske zone nauštrb zelenila. I stručnjaci, i oporba u Skupštini i gradonačelnik složni su da se zelenilo treba čuvati, no da će uvažiti sve opravdane zahtjeve.

Ukinut će se nepotrebne planirane trase prometnica, a najvjerojatnije i SDP-ova odluka o zabrani gradnje javnih garaža u centru. Paralelno s GUP-om Zagreba donosit će se i GUP Sesveta. Uz GUP Skupština bi trebala dati zeleno svjetlo i tvrtki Miramare projekt za izradu o svom trošku plana uređenja Martinovke istok. U planu predviđaju produženje Koturaške ulice do Paromlinske, gradnju sveučilišne aleje kroz Unsku i Plitvičku prema Filozofskom fakultetu, a traže i mogućnost gradnje nebodera.

Neboder već ucrtan

Riječ je o prostoru omeđenom Kupskom, Vukovarskom, željezničkom prugom i Paromlinskom na istoku, gdje se smiju graditi samo zgrade do 9 katova. Izuzetak je lokacija na križanju Bednjanske i Miramarske gdje je tvrtka Miramare centar dobila dozvolu za gradnju nebodera od 20 katova. U plan će biti ucrtana i sveučilišna aleja koju je već u svoj projekt na križanju Koturaške i Bednjanske uvrstila tvrtka Leone ulaganja.

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • joca_veliki:

    nitko ne spominje glavni razlog izmjene a to je lokacijska dozvala za spalionicu u Resniku