Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantni rezultati

Čak 81 posto osmaša jednom ili više puta konzumiralo alkohol

Zdrav za 5 (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/9
04.05.2013.
u 18:47

Samo u posljednjih mjesec dana 25 posto učenika drugih razreda srednje škole kockalo ili kladilo.

Čak je 81 posto učenika osmih razreda osnovne škole jednom ili više puta konzumiralo alkohol, 11 ih je posto u prvom srednje konzumiralo marihuanu ili hašiš, dok se u samo posljednjih mjesec dana 25 posto učenika drugih razreda srednje škole kockalo ili kladilo. Preliminarni su to rezultati nacionalnog istraživanja o navikama i stavovima mladih o konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću koje su danas u parku Maksimir objavili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša u sklopu preventivnog projekta „Zdrav za 5“. Istraživanje je provedeno na više od 12 tisuća učenika iz cijele Hrvatske.

- Glavna je svrha ovog projekta edukacija i prevencija. Osim ovisnosti o alkoholu, drogi i kocki, ne smijemo zaboraviti i ovisnost o internetu. Istraživanja su pokazala da svaki treći tinejdžer, čim ujutro otvori oči, ulogira se na društvenu mrežu. Zato je važno ovako izaći u prirodu, prošetati, porazgovarati, smijati se, slušati glazbu – poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Pozitivne rezultate preventivne akcije glavni ravnatelj policije Vlado Dominić očekuje početkom iduće godine.

- Sada nam je najvažnije suzbiti konzumiranje alkohola u osmim razredima, droga u prvim razredima srednje i kockanja u drugim razredima srednje škole – kazao je Dominić.

U tom su cilju danas u Maksimiru brojne institucije, organizacije i nevladine udruge prezentirale svoj rad i aktivnosti namijenjene djeci i mladima, poput, eko radionice, te sportskih, kulturnih i umjetničkih sadržaja. Glavna poruka preventivnog projekta je „ NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću – Živi zdravo, budi zdrav jer čist okoliš je zdrava budućnost“. (sg/VLM)

>> \'Sačekuša\' ispred kuće: Metkom u čelo ubijen diler Đuka Sanader

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije