Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA Porazno ispitivanje o opijanju mladih, problem trgovci koji zbog profita ne poštuju zakon

Čak 75 posto osmaša kupilo 'cugu', a nisu ih pitali za dob

27.01.2009.
u 23:58

Čak 51 posto đaka osmaša te 85 posto učenika prvih i drugih razreda srednje škole već je kušalo alkoholna pića te ih bez problema kupovalo u trgovinama, kioscima, kafićima ili benzinskim crpkama.

Globa i do 50.000 kuna
Rezultati su to ispitivanja koje su lani u studenome u trima osnovnim i srednjim školama proveli PU zagrebačka te gradski uredi za obrazovanje i zdravstvo s ciljem prevencije zloporabe alkohola kod djece i mladih. Rezultati ispitivanja, priznao je u utorak pri njegovu predstavljanju načelnik PUZ-a Branko Peran, poražavajući su.

Ispitani učenici najčešće kupuju alkoholna pića kod prodavačica. Priznalo je to više od 51 posto osmaša i 65 posto srednjoškolaca.

– Alkohol mogu mladi kupiti na svakom koraku unatoč svim zakonskim zabranama, a stariji samo gledaju na to kako da zarade – dodao je šef zagrebačke policije.

Mladi su tijekom ispitivanja otkrili da najčešće kupuju pivo i vino, a 81 posto ispitanih srednjoškolaca te 75 posto osmaša nitko od prodavača pri kupnji nije pitao za godine. U slučaju da su ih prodavači i pitali jesu li punoljetni, ispitanici su se koristili raznim trikovima kako bi došli do alkohola. Tako je više od 78 posto osmaša odgovorilo da piće kupuje ocu, a 30 posto srednjoškolaca slagalo je prodavačima da je punoljetno.

Čini se da mladi kupci i prodavači svjesno krše Zakon o trgovini prema kojem na svim prodajnim mjestima alkoholnih pića mora stajati vidljiva oznaka o zabrani prodaje mlađima od 18 godina. Kaznom od pet do 10 tisuća kuna može biti kažnjen prodavač koji proda alkohol maloljetnicima, dok će zbog tog prekršaja pravna osoba morati platiti od 10 do 50 tisuća kuna.

No za opijanje mladih nisu odgovorni samo trgovci.

Opijanje prije izlaska
– Primijetili smo da koliko god radili na prevenciji zloporabe alkohola, rezultati su sve gori jer je alkoholiziranje postalo društveno prihvatljivo ponašanje, a mladi prva iskustva s pićem stječu u obitelji – kazala je Sanja Ožić, savjetnica pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb.

- Među mladima je također trend - dodala je Ožić - da prije noćnog izlaska redovito svrate do trgovine te ondje kupe alkoholna pića kako bi se dodatno “zagrijali” za provod.

No, da bi se loše navike u društvu ispravile, ponajprije suzbijanje prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima, PU zagrebačka pokrenula je u utorak akciju dijeljenja letaka u trgovinama, kafićima, kioscima i na benzinskim crpkama kojima upozorava prodavače da su dužni poštovati zakon.

Prve su letke policajci u utorak podijelili na Trešnjevci, a akcija se nastavlja sljedećih dana i u ostalim gradskim četvrtima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije