Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija od 700.000 kuna

Brončani spomenik Andriji Mohorovičiću stiže u park Grič

Foto: gradska skupština
1/2
20.11.2020.
u 08:08

Autor skulpture je Nikola Džaja, a oblikovanje okoliša potpisuje Atelier Hržić

Nasuprot ulazu u novu zgradu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), na zelenom otoku u sjeveroistočnom dijelu parka Grič, gradska uprava planira postaviti spomenik Andriji Mohorovičiću.

Prijedlog zaključka o podizanju spomenika slavnom geofizičaru uvršten je na dnevni red sljedeće sjednice Gradske skupštine, zakazane za 8. prosinca. Hrvatski znanstvenik najpoznatiji je po tome da je 1910. godine otkrio plohu koja odjeljuje Zemljinu koru od plašta, koja je kasnije po njemu nazvana Moho sloj, a bilo je to upravo u zgradi DHMZ–a u kojoj je nekada bio Geofizički zavod. Spomenik će se izraditi u bronci prema rješenju kipara Nikole Džaje, a parterno i parkovno oblikovanje zelenog otoka unutar kojeg se skulptura smješta potpisuje Arhitektonski atelier Hržić.

– Autor je definirao tlocrtnu veličinu, cca 135x160 centimetara te nudi rješenje unutar mikrolokacije kako bi odgovaralo zatečenom ambijentu – kažu u Gradu. Mohorovičić će tako sjediti i gledati na zgradu DHMZ–a, a vidjet će se sa svih strana parka te sa Strossmayerova šetališta. Spomenik će tako postati, također ističu, još jedan od simbola Gornjeg grada i elemenata oblikovanja parka Grič, a postavit će se u odnosu s njegovim drugim segmentima. Pazilo se, dakle, da se arhitektonski uskladi s prostorom gdje trenutačno stoji fontana Ivana Rendića i opremom koja prikazuje duh parka 19. stoljeća, kao što su plinska rasvjeta i klupe tipa Cuculić prema originalu iz 1892. U spomenik će ugraditi i gromobransku zaštitu, a ispred skulpture postavit će i ploču na kojoj će pisati njegovo ime i prezime, zanimanje i godine rođenja te smrti.

Rezultat je to natječaja za izradu idejnog rješenja koji su lani raspisali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Prirodoslovno-matematički fakultet. Vrijednost investicije tada su procijenili na 700.000 kuna, a financirat će se, piše u dokumentima dostavljenima u Skupštinu, iz gradskog proračuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije