Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sočno voće

Brdovečke breskve kao u Kaštelima ili Ravnim kotarima

breskve
Rajko Polić
23.07.2012.
u 20:23

Zemlju smo dobili od općine Brdovec i posadili smo 1300 stabala bresaka, kaže mladi Dado Orsag

U Brdovcu nedaleko od groblja i dvorca Lužnica u rod je došao oveći voćnjak koštuničavog voća koji su mladi voćari Dado i Ivan Orsag podigli uz pomoć iskusnog rasadničara oca Marinka. Tako se i breskve na zapadu metropole prodaju poput jabuka i rajčica „na pragu“, a cijena "gajbe" koja teži do četiri kilograma trideset je kuna. Breskve su odabrane i gotovo u užitnoj zrelosti, pa ljubitelji zaista mogu uživati – kao da su primjerice u Kaštelima ili Ravnim kotarima. Nove sorte, promjena klime, ali i upornost čovjeka, rekli bismo, radi svoje.

– Zemlju smo dobili od općine Brdovec i posadili smo 1300 stabala bresaka, šest prvoklasnih sorti te za sada petstotinjak trešanja za koje smo podloge odgojili sami, a pupove za cijepljenje nabavili u dalmatinskim voćnjacima s najboljim novim sortama trešanja, kaže mladi Dado Orsag koji najavljuje da će se voćnjak još širiti. 

Slika zaista imponira, kao da je u deltama sredozemnih rijeka, gdje sočno voće uz ceste mami na kušanje. Inače, prodaju na okućnici kod razvijenijih europskih naroda potrošači cijene kao dobar i psihološki primamljiviji oblik prodaje zbog neposrednog kontakta s proizvođačem. Sada se kontinentalnoj Hrvatskoj u tome smislu, uz jabuke smiješe i breskve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije