Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor za 23 hektara

Brckovljani izgubili strpljenje pa Elka kabeli gubi pravo na zemljište

Gospodarska zona Božjakovina (1)
VL
24.08.2011.
u 09:00

Općinsko vijeće naložilo je brisanje založnog prava na česticu koju je Elka planirala kupiti

Tvrtka Elka kabeli izgubit će pravo na 23 hektara zemljišta u gospodarskoj zoni Božjakovina zato što je Općinsko vijeće Brckovljana izgubilo strpljenje.

Ondje, naime, više ne vjeruju da Elka može ispoštovati ugovor iz 2009. o kupnji zemljišta u vrijednosti 37,5 milijuna kuna jer je od tada potpisano 10-ak aneksa o produljenju roka otkupa.

Prošao je i zadnji rok

Zadnji je bio određen za 30. srpnja, a Vijeće je nedavno donijelo odluku prema kojoj Elka mora brisati založno pravo na zemljišnu česticu koju je planirala kupiti, potvrdio je načelnik Brckovljana Željko Funtek.

– Ako u roku tri godine ipak otkupe zemljište, položena jamčevina ubrojit će se u cjelokupan iznos, a ako ne, tada nemaju pravo povlačenja jamčevine. U međuvremenu se može dogoditi da zemljište prodamo drugom kupcu – obrazložio je.

Predugovor iz 2008.

Podsjetimo, još 2008. godine Elka i Brckovljani potpisali su predugovor o kupnji zemljišta po cijeni od 22 eura za kvadrat, a Elka je imala planove izgraditi novi tvornički kompleks te se iseliti sa Žitnjaka. Iduće je godine potpisan i ugovor s dodatkom da tvrtka, ako ne ostvari investiciju, općini mora platiti komunalnu naknadu s kamatama za sva 23 hektara.

– U Gospodarsku zonu Božjakovina uložili smo 10 milijuna kuna za uređenje i sanaciju zemljišta, od čega za taj dio koji bi trebala kupiti Elka sigurno oko dva milijuna – naveo je načelnik svoje razloge.

Iz Elke za sada ne žele komentirati odluku.

Komentara 1

VI
Vito
08:30 25.08.2011.

Ima li Elka kakve veze s IGH-om? Istim načinom je IGH \"kupio\" zemljište \"zagrebčanke\" i zatim nije ništa niti platio niti napravio... Samo je onemogućio pravim investitorima ulaganje i razvoj Zagreba... U tome mu je zdušno pomogao milan bandić nenaplativšivši niti novac od \"rezervacije\"... I onda mi netkoovdje pokušava pisati o dobrom gradonačelniku milanu badniću koji je radi nešto dobro za Zagreb i graađne u njemu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije