Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Boom hotela u Zagrebu: U sljedeće dvije godine u centru niču čak četiri nova

Do kraja 2018. hrvatska će metropola raspolagati s četiri nova hotela, a Hotel Academia koji je otvoren protekli tjedan već je pun za Novu godinu
25. prosinca 2016. u 16:28 16 komentara 22887 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon što je doživio boom hostela, Zagreb će uskoro postati grad hotela.

Do kraja 2018. godine hrvatska će metropola raspolagati s četiri nova hotela. I to u užem te širem središtu grada. Ne računajući onaj koji se otvorio ovaj tjedan. Tek je otvoren prije dva dana, a Hotel Academia u nekadašnjem trgovačkom centru Cascade u Tkalčićevoj ulici već je pun za Novu godinu. Hotel s četiri zvjezdice raspolaže s 51 sobom i dva apartmana, a iznajmljivat će i polivalentnu dvoranu predviđenu za konferencije, razne skupove, ali i vjenčanja.

Spavanje za 680 kuna

U petak otvaraju i restoran u sklopu hotela koji su nazvali “St. Michael”, koji će se temeljiti na domaćoj, autohtonoj kuhinji. U prizemlju će otvoriti mini trgovački centar, koji bi do kraja veljače trebao biti ispunjen zakupcima, a u siječnju će otvoriti wellness i fitness-centar.

– Ciljana klijentela poslovni su ljudi, koji na službenim putovanjima uglavnom odsjedaju upravo u hotelima s četiri zvjezdice. U Zagrebu oni provode prosječno dva do tri dana. Hotel je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a potpuno su im namijenjene i dvije sobe – kaže direktor Academije Ivica Prevolšek, dodajući da su pri otvaranju spustili cijene pa se do Nove godine u hotelu može prespavati za 680 kuna. Cijena je to za polupansion za dvije osobe. To je tek dio investicija u hotelski biznis u glavnome gradu, kojih nije bilo od otvaranja Doubletree by Hiltona 2012. godine. U izgradnji je i hotel u Ilici 45, kod nekadašnje javne garaže Zagrebparkinga, iza koje stoji tvrtka Ilica Park. Hotel u blizini križanja s Frankopanskom trebao bi biti dovršen do kraja iduće godine. Plan je da hotel ostvari uvjete za tri zvjezdice, a trebalo bi tamo biti najmanje 45 soba za noćenje. Na uglu Trga žrtava fašizma i Boškovićeve ulice Gojko Ostojić, vlasnik međunarodnog sveučilišta Libertas, investira pak u hotel visoke kategorije “Le Premier *4”. Investicija je vrijedna 10 milijuna eura, a hotel će, osim poslovnim i odmorišnim gostima, poslužiti i kao učilište studenata Libertasa, kako je svojedobno objasnio Ostojić. Zgrada je spomenik kulture pa će vanjsko pročelje ostati isto, samo će se restaurirati. Hotel će imati 62 sobe i predsjednički apartman, restoran i bar otvorenog tipa te spa za goste hotela.

– U krajnjoj smo fazi građevinskih radova i uređujemo interijer, a otvaranje je planirano početkom proljeća – kazala je Nataša Ostojić, voditeljica projekta. Do zadnjeg kvartala 2018. godine trebao bi biti gotov i Crystal Center, u Ilici na broju 212-214. U sklopu kompleksa od 19 katova visokog 70 metara bit će i hotel s četiri zvjezdice sa sedamdesetak soba. Investitor kompleksa Kristali d.o.o., društvo u vlasništvu Stanograda, uložit će 200 milijuna kuna. U sklopu kompleksa bit će i slastičarnica, kafić, restoran na 6. katu s terasom na otvorenom, poliklinika, polivalentna dvorana, wellness s bazenima i fitness-centar te dječji vrtić. Usto, planiraju i podzemnu garažu koja će se kopati ispod zemlje na četiri etaže, ulaz je predviđen iz Ilice, a izlaz u Mandaličinoj.

Uklopit će ga u prostor

Gradit će se i u Maksimirskoj, u blizini parka Maksimir. Na broju 121 tvrtka Papić-gradnja planira hotel od 2800 kvadrata ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna, a početak gradnje, kaže direktor Ivan Papić, planira se za ožujak ili travanj sljedeće godine.

– Bit će to hotel s četiri zvjezdice, imat će pedeset soba, ali i dvoranu za konferencije. Prvo se postojeća zgrada na tom mjestu mora srušiti da bi počela gradnja. Otvorenje se planira za kraj 2018. godine – kaže Ivan Papić. Hotel je projektirao tim arhitekata koji čine Davor Prebeg, Zoran Bajić, Helena Ferkula i Maja Škripelj.

– Na svakom katu bit će po jedan apartman, sveukupno njih sedam, a zadnji će kat biti uvučen kako bi dva penthousea bila što intimnija – kaže Helena Ferkula, dodajući da su na 5. katu predvidjeli i fitness, kao i kafić u prizemlju. Da bi se uklopio u prostor, hotel neće biti viši od susjednih zgrada, a naslanjat će se na zgradu sa zapadne i istočne strane.•

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • ravdro:

  Zagreb lovi do kraja godine dva milijuna turističkih noćenja, Zagreb zadnje tri godine doživljava turistički boom u dolascima turista i noćenjima. 2010. Zagreb je ostvario milijun i sto tisuća noćenja, a evo danas, pred kraj 2016. godine, Zagreb hvata dva ... prikaži još! milijuna noćenja. Zagreb ima oko 14 tisuća kreveta koji se nude turistima, a pravih hotelskih smještaja koji zadovoljavaju sve kriterije, možda 5 tisuća, tako da nije čudno da mnogi imaju interesa zbog turističkih brojki u Zagrebu ulagati u nove hotele. Potencijal je ogroman, Zagreb vrlo lako može ići i preko tri, četiri milijuna noćenja godišnje. Trenutnih milijun turista godišnje koji posjete Zagreb, boravi tek dvije noć u prosjeku u Zagrebu, treba napraviti nekakve sadržaje u Zagrebu da se turiste zadrži malo dulje i Zagreb će biti broj jedan turistička destinacija u Hrvatskoj. Sa 3,3 milijuna noćenja godišnje, Rovinj i Dubrovnik su broj jedan, odnosno dva u Hrvatskoj, Zagreb je u top 6 destinacija turističkih trenutno u Hrvatskoj i vrlo lako u naredne dvije godine može prestići i Rovinj i Dubrovnik.

 • Ovozemaljski:

  Joj lipo, lipo, samo neka grade, pa cemo od turizma zivjeti kao bubreg u loju, kako? Pa tako sta ce se u vladi dosjetit oporezivat hotele sa 50% poreza, pa ce svaki hotel hraniti jednog politicara i njegovu uzu i ... prikaži još! najsiru rodbinu, bar mi imamo iskustva sa pametnim ministrima financija, a prije toga i sa nacionalizacijom.... Svaka investicija je dobro dosla, jedino mi je zao tih investitora, prvo su papire cekali par godina, a za par godina ce drzava unistiti i tu posljednju uspijesnu granu gospodarstva jer samo ce se sa te kosti jos nesto moci oglodati!

 • Avatar pendreck
  pendreck:

  Nova radna mjesta. Pozitivno!