Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija

Bolnicu Goljak uredit će arhitekti, dizajneri, grafiteri...

'15.03.2011. Zagreb- Goljak, Specijalna bolnica za zastitu djece s neurorazvojnim smetnjama.Nepoznati pocinitelji na zapadnoj strani objekta bacili su zapaljivu tekucinu koja je izazvala manji pozar.P
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
17.03.2011.
u 08:00

Plan je stvoriti interijer koji će što manje podsjećati na bolnicu, stvoriti interaktivne prostore s ekranima na dodir, gdje će djeca puštati glazbu

Oko 200 tisuća kuna donacija udruge Lijepa bolnica investirat će u preuređenje Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak i to u trenutku kada je toj ustanovi najpotrebnije – nakon napada molotovljevim koktelom u ponedjeljak.

I djeca će sudjelovati

Udruzi koju je 2009. osnovala liječnica Hana Fazlić cilj je stvoriti ugodno okruženje za pacijente i liječnike, a u projektu "Goljak-Lijepa bolnica" potporu dobiva i od interdisciplinarne radne skupine koja okuplja arhitekte, dizajnere, grafitere, antropologe...

Namjera im je, primjerice, stvoriti interaktivne prostore s ekranima na dodir na kojima će djeca moći puštati glazbu. Najviše će se pažnje posvetiti prostorima u kojima dolazi do izravnog kontakta djece i liječnika: hodnicima, čekaonicama i bolesničkim sobama u kojima ništa neće podsjećati na bolničko okruženje i tako smanjiti stres za djecu, njihove roditelje, ali i same djelatnike zdravstvene ustanove.

Dizajneri će ukrašavati interijer, arhitekti izrađivati idejna rješenja i obnoviti prastare nadstrešnice koje povezuju bolnicu, a za "vanjštinu" će biti zaduženi grafiteri koji će političke i nogometne parole i prostote zamijeniti muralima.

U "akcijski plan" za preuređenje bolnice biti će uključena i sama djeca koja će, kaže Fazlić, svojim senzibilitetom za prostor oplemeniti cijeli pothvat. Radom će započeti već ovaj vikend, te će u sljedeća dva tjedna organizirati radionice za izradu idejnih rješenja.

- Ideju sam dobila u Nizozemskoj gdje bolnice više izgledaju kao galerije nego kao bolnice. U Americi i Engleskoj su napravljena brojna istraživanja o tome kako prostor utječe na pacijente. Imaju manje potrebe za lijekovima i brže se oporavljaju u lijepim prostorima – motive je akcije "Goljak-Lijepa bolnica" objasnila Hana Fazlić, koja je prije godinu dana redizajnirala i dio Klaićeve bolnice.

Mali i veliki umjetnici

Arhitekt Rene Lisac, također se pridružio projektu u sklopu kojeg će predvoditi kreativne radionice.

- Specifičnost je da će se uključiti i djeca iz bolnice. Sudjelovat će u uređenju i davati komentare na prostor. Na kraju radionice djeca će i valorizirati završne radove na prezentaciji – objašnjava Lisac.

Obnovljenu će se bolnicu javnosti predstaviti najkasnije do srpnja, a radovi na uređenju započinju za dva tjedna kada završe radionice malih i velikih umjetnika, a svi sudionici ističu da im je projekt "pravo zadovoljstvo".

Komentara 7

FL
flick
12:56 17.03.2011.

I meni je palo na pamet da je taj molotovljev koktel najobičniji spin kako bi se lakše privukla pažnja i došlo do navaca za obnovu bolnice.

FL
flick
17:03 17.03.2011.

Kaj lupate minuse? Razmislite malo, zar stvarno vjerujete da bi netko iz čista mira bacio molotovljev koktel na dječju bolnicu? U ovoj zemlji ima svakakvih luđaka, ali ne vjerujem da ima baš takvih.

VI
Vito
08:09 17.03.2011.

Oštećena bolnica dobit će novi, moderan izgled Bolnicu Goljak uredit će arhitekti, dizajneri, grafiteri... A netko je ovdje napisao da su bolnicu napali huligani. Gospođe i gospodo, očito je to napravljeno baš zbog moderniziranja te bolnice. Da ju nisu napali,ali, tko zna kad bi ju uređivali i tko bi ju uređivao. Ovako će ju uređivati, nadam se sposobni, školovani profesionalci, a ne obični zidari i maleri kojima je to \"kruh svagdašnji\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije