Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Studenti zainteresirani za najam državnih stanova

Građani obišli sedam od 14 državnih stanova. U većini stanova u startu je potrebno izmijeniti prozore i instalacije te uvesti grijanje, za što je potrebno više od 30 tisuća kuna.
17. veljače 2015. u 08:00 2 komentara 1420 prikaza
Stan

– Došli smo vidjeti što se nudi i ako uspijemo, unajmit ćemo stan od države i biti svoji gazde sve dok studiramo, a ne da svake godine iznova tražimo stan – kazali su Pavo Đelo i Nikola Gržan, studenti iz Dalmacije.

Čekalo se u redovima

Oni su bili među stotinjak građana koji su jučer obišli prvih sedam stanova koje država daje u najam za početnih 15 kuna po četvornome metru. Za razliku od prve aukcije najma stanova, koju je Državni ured za upravljanje državnom imovinom proveo u listopadu kada je po stanu stiglo dvadesetak ponuda, ovaj put interes je znatno veći pa je moguće da će i krajnja cijena biti znatno veća.

Kolika je bila navala građana, dovoljno je spomenuti da su jedni čekali u redu u prizemlju dok su drugi obilazili stan na trećem katu. Posebno su zanimljiva bila dva stana u Šubićevoj 3 od 92 kvadrata i 15 od 102 kvadrata.

– Ima ljudi koji glasno govore da će ponuditi dvije tisuće kuna za stan koji se daje za početnih 450 kuna. Izgleda da time žele ostale demotivirati da uopće daju ponudu jer će i sami dati znatno manju – kazao je Ilija Plančić.

On je u obilazak poveo dva sina, a u unajmljeni stan bi se uselio.

Dvostruko veća cijena

– Uključujući ovaj stan, obišao sam ih pet. Ova dva u Šubićevoj su atraktivna zbog lokacije i veličine, no u njih bi trebalo dosta uložiti da se uselimo. Najmanje 15 tisuća kuna treba za uvođenje grijanja i još toliko za nove prozore – kazao je Plančić.

Za stanove u Šubićevoj građani će licitirati za početnih 1400 i 1500 kuna, a osim njih, jučer su imali priliku obići i obnovljen stan u Zvonimirovoj 30 koji se iznajmljuje za početnih 450 kuna te najmanji stan, u Wickerhauserovoj, gdje se 12 kvadrata iznajmljuje za početnih 187 kuna.

– Velik je problem što država ne želi priznati troškove obnove, barem one osnovne – kao što su izmjena vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. No vjerojatno bi tada bilo puno više špekulanata koji bi stanove iznajmljivali na crno – kazao je jedan građanin.

>>Ovo su lokacije i cijene stanova za najam koje država nudi u Zagrebu

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • liskovaca:

    da to išta valja, ne bi se davalo u najam!

  • openheimer2:

    ma oće studenti kupit uvijek će neko na ruke dat više koje gluposti