Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učimo od Rimljana

Bogato arheološko nalazište kod Zagreba sutra možete posjetiti besplatno

Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu spreman za posjetitelje
Arheološki muzej u Zagrebu, Igor Krajcar
30.09.2023.
u 11:30

Za najmlađe su pripremljene i igraonice "Mali arheolozi" i "Rimska moda". Andautonija je, podsjetimo, bila grad na mjestu gdje je rimska cesta između Ptuja i Siska prelazila rijeku Savu

Kako su stari Rimljani izrađivali igračke i uljanice te što se skriva iza raskošnih mirisa koje su koristili, saznajte u parku Andautonija, u kojem se sutra od 12 do 18 sati, u povodu Dana europske baštine, organiziraju radionice i igraonice s temom "Učimo od Rimljana".

Ako još niste obišli bogat arheološki lokalitet u Ščitarjevu, ovo je idealna prilika jer ulaz i sudjelovanje na radionicama su besplatni, dobrodošli su kućni ljubimci, a za najmlađe su pripremljene i igraonice "Mali arheolozi" i "Rimska moda". Andautonija je, podsjetimo, bila grad na mjestu gdje je rimska cesta između Ptuja i Siska prelazila rijeku Savu.

>>VEZANI ČLANCI: 

Zahvaljujući sustavnim istraživanjima poznato je da je imala kamenom opločene ulice, gradsku kanalizaciju i za ono vrijeme luksuzno opremljene javne i stambene objekte. Dosadašnji nalazi u Ščitarjevu, kao i epigrafski spomenici, svjedoče da je grad tijekom 400 godina bio centar dijela na kojem se danas prostiru Zagreb i Velika Gorica. 

Uz lokalitet izložene su kopije najznačajnijih kamenih spomenika nađenih na prostoru Ščitarjeva. Arheološki park Andautonija opremljen je interpretacijskim pločama s uređenim prostorom za radionice i igraonice. Arheološki park Andautonija dio je Europske kulturne rute - Rute rimskih careva.

>>VIDEO: Gerontološki tulumn na Zrinjevcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije