Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Blokada Filozofskog: Dekan Boras niječe naguravanje sa studentima

Nakon svađe sa studentima dekan je zamijetio studenticu koja je sve snimala mobitelom. Primio ju je za ruku i istrgnuo joj mobitel, zbog čega je zatražila liječničku pomoć, tvrde očevici.
24. listopada 2011. u 09:34 83 komentara 12 prikaza
\'13.10.2011., Studentski Centar, Zagreb - U organizaciji Sveucilista u Zagrebu u Studentskom centru otvorena je smotra sveucilista koja ce trajat od 13. do 15. listopada. Studenti filozofskog fakulte
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Današnja blokada studentske službe, uprave, dekanata, najveće dvorane D7 te parkirališta Filozofskog fakulteta, u koju su studenti krenuli jutros u sedam sati, počela je svađom, vikom i naguravanjem, a morala je intervenirati i policija.
Naime, kada je jutros dekan Damir Boras dolazio na posao oko 8 sati i pokušao se probiti do svoga ureda, verbalno se sukobio s dvadesetak studenata koji su blokirali rad referade i hodnik fakulteta. 

– Dekan je počeo raspravljati s nama, što je jedna naša kolegica snimala svojim mobitelom – kazali su studenti koji blokiraju rad fakulteta i koji su se jutros sukobili s dekanom.

Istrgnuo mobitel da zaustavi snimanje
Prema njihovim izjavama, dekan Boras uhvatio je za ruku studenticu koja je snimala cijeli događaj te joj istrgnuo mobitel. Zbog toga je zatražila i liječničku pomoć – kažu očevici dodajući da je to učinila jer ima problema s kralježnicom te ju je zaboljelo kada ju je dekan primio za ruku i istrgnuo joj mobitel.
Studenti incident do sada nisu prijavili policiji, no dva policajca u redovitoj ophodnji ipak su stigla na fakultet na kojem se od ranog jutra "kuha". Trenutačno je referada blokirana, a ispred ulaza u zgradu fakulteta su novinari te pokoji student.

Boras: Nije bilo fizičkog obračuna
Za razliku od studenata, dekan Boras tvrdi da se na Filozofskom fakultetu dogodilo nešto sasvim suprotno.

– Kod dekanata, kada sam jutros došao na posao, vidio sam grupu studenata koji su blokirali fakultet. Došao sam do njih, kazao da to nije način te ih pokušao legitimirati na što imam pravo kao dekan. Također sam zamolio studenticu koja je sve snimala svojim fotoaparatom da prestane to činiti – prepričavao je dekan jutrošnje događaje na fakultetu.

I to nekoliko puta, što ona nije napravila, pa sam joj uzeo fotoaparat. On je kod mene i studentica će ga dobiti natrag, kada ga zatraži pismenom molbom – objasnio je.

– Neistina je da je došlo do fizičkog obračuna, to je pretjerivanje – istaknuo je pred okupljenim novinarima dekan Boras.

Povod današnjoj blokadi rada Filozofskog fakulteta nedavna je izjava dekana Damira Borasa da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine. No nakon toga studentska referada po nalogu uprave nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine, prisiljavajući tako studente da plate odmah 3000 kuna kako bi mogli doći do svojih socijalnih prava, ocjenjuju pobunjeni studenti.

Ili plaćamo ili ne plaćamo
Studenti navode da se dogodio paradoks – uprava je obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, ali tako “upisani” studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravstveno osiguranje, stipendije, studentski servis...) za koje je uvjet – biti upisan na fakultet!

Studenti i nadalje inzistiraju na rješavanju ovog gordijskog čvora te traže od uprave i dekana Filozofskog fakulteta službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija te povrat novca studentima koji su zbog pritisaka uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine.

Ističu da ne odustaju od zahtjeva za potpuno financiranim obrazovanjem i poručuju upravi kako neće dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata.
Dok se pripremaju za prekid rada Filozofskog fakulteta, napominju kako ne pristaju na to da politikantske i oportunističke igre uprave i ministarstva skrenu studente u borbi za potpuno javno financirano obrazovanje.

    Nisam obećao studentima&

 

 

Nisam obećao studentima da je do izbora besplatno školovanje nego sam rekao da možemo čekati do 15. 12. s plaćanjem školarina, istaknuo je dekan Boras na prozivke studenata koji od jutros blokiraju Filozofski fakultet. Nećemo tražiti školarine do tada, ali oni koji ne plate neće biti upisani, rastumačio je Boras nastale okolnosti.

- Svim studentima je omogućeno obročno plaćanje školarine iako studenti misle da to ne moraju plaćati. Ja o tome ne mogu donijeti takvu odluku, smatra Boras vjerujući da bi studenti trebali shvatiti da se svi skupa borimo za bolju hrvatsku budućnosti.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • kopa.com:

    Ja bi toj studentici savjetovao da za tu povredu zatrazi odmah i stupanj invaliditeta,mozda iskoprca neku malu mirovinu.

  • chemica:

    Filozofski fakultet mora biti u izuzetno teškoj financijskoj situaciji kada vara vlastite studente.

  • flick:

    Nema to nikakve veze sa studiranjem. Ovi anarho komunisti jednostavno mrze sve hrvatsko, isto kao i većina profesora na tom fakultetu.