Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bloger koji govori sedam jezika

29. travnja 2008. u 00:22 889 prikaza
Sedamnaestogodišnji Roko Rumora, stipendist grada Zagreba, jučer je zvijezda postao slučajno, a pažnju je zaslužio odavno
Foto: import

Mislio se pojaviti na prosvjedu na pet minuta, a na kraju je postao “junak dana”. On je Zagrepčanin Roko Rumora, učenik trećeg razreda Klasične gimnazije, 17-godišnjak koji je pred tisuću svojih kolega na jučerašnjem prosvjedu protiv državne mature uzeo megafon u ruke, stišao razularenu rulju i prenio im dogovoreno na sastanku, na kojem se ni “kriv ni dužan” našao u zgradi ministarstva.

Dežura na Facebooku
Kaže, bilo je sve spontano. I bilo je, ali iako nepripremljen Roko se itekako dobro snašao u novoj ulozi zvijezde – cijeli je jučerašnji dan davao intervjue, a pred kamerama se ponašao kao pred zrcalom. Iako ne voli pričati o sebi, a smatra i kako je u cijeloj ovoj priči najmanje bitan, taj 17-godišnji gimnazijalac do sada je mnogo puta zaslužio pažnju.

Prosjek ocjena mu je 5,0, na državnom je natjecanju osvojio prvo mjesto iz latinskog te treće iz hrvatskog i grčkog jezika. Stipendist je grada Zagreba, a već nekoliko godina uređuje i blog koji je do sada posjetilo više od 50 tisuća srednjoškolaca, jer na njemu Roko objavljuje skripte po kojima uči.

– Ne pitajte me kako to sve stignem jer ni sam više ne znam. Srećom živim dvije minute od škole, pa perem zube do razreda – šali se Roko. U slobodno vrijeme, kada ga ima, druži se s prijateljima. Izlazi uglavnom u Močvaru, isprobava kave u bircevima oko škole, a kada je doma, “visi” na Facebooku. Omiljeni bend nema, ali techno, metal i narodnjake ne podnosi.

Teretana obavezno
– Tko voli nek izvoli, ali meni slušanje Seke Aleksić ne razgaljuje dušu – kune se Roko koji namjerava upisati Filozofski fakultet, i to klasičnu filologiju i kroatistiku.

– Volim jezike i mogu se zamisliti kao profesor. To je posao s poantom, svrhom. Mogao bih pomoći nekome da se razvije, postane bolja osoba, naučiti ga nešto... Jedini mi je bed plaća, iako nisam materijalist. Mogao bih ja studirati i politički menadžment, i vjerojatno bi i u tome bio dobar, ali čemu kada me ne zanima. A možda odem i na glumu ako uspijem položiti prijamni – kaže Roko koji govori engleski, njemački, francuski, španjolski, ruski, latinski i grčki. Redovit je i u teretani jer ne želi biti trom, a curu još nema.

– Ali ako me prikažete kao buntovnika, i to će se srediti – uvjeren je.

Koronavirus u Italiji/Ilustracija
Nakon povratka iz Italije
Mlada Koprivničanka: ‘Prema meni se odnose kao da imam kugu’
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality