Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUNAK DANA Đak trećeg razreda Klasične gimnazije Roko Rumora, glavni pregovarač na prosvjedu srednjoškolaca

Bloger koji govori sedam jezika

Sedamnaestogodišnji Roko Rumora, stipendist grada Zagreba, jučer je zvijezda postao slučajno, a pažnju je zaslužio odavno
import
29.04.2008.
u 00:22

Mislio se pojaviti na prosvjedu na pet minuta, a na kraju je postao “junak dana”. On je Zagrepčanin Roko Rumora, učenik trećeg razreda Klasične gimnazije, 17-godišnjak koji je pred tisuću svojih kolega na jučerašnjem prosvjedu protiv državne mature uzeo megafon u ruke, stišao razularenu rulju i prenio im dogovoreno na sastanku, na kojem se ni “kriv ni dužan” našao u zgradi ministarstva.

Dežura na Facebooku
Kaže, bilo je sve spontano. I bilo je, ali iako nepripremljen Roko se itekako dobro snašao u novoj ulozi zvijezde – cijeli je jučerašnji dan davao intervjue, a pred kamerama se ponašao kao pred zrcalom. Iako ne voli pričati o sebi, a smatra i kako je u cijeloj ovoj priči najmanje bitan, taj 17-godišnji gimnazijalac do sada je mnogo puta zaslužio pažnju.

Prosjek ocjena mu je 5,0, na državnom je natjecanju osvojio prvo mjesto iz latinskog te treće iz hrvatskog i grčkog jezika. Stipendist je grada Zagreba, a već nekoliko godina uređuje i blog koji je do sada posjetilo više od 50 tisuća srednjoškolaca, jer na njemu Roko objavljuje skripte po kojima uči.

– Ne pitajte me kako to sve stignem jer ni sam više ne znam. Srećom živim dvije minute od škole, pa perem zube do razreda – šali se Roko. U slobodno vrijeme, kada ga ima, druži se s prijateljima. Izlazi uglavnom u Močvaru, isprobava kave u bircevima oko škole, a kada je doma, “visi” na Facebooku. Omiljeni bend nema, ali techno, metal i narodnjake ne podnosi.

Teretana obavezno
– Tko voli nek izvoli, ali meni slušanje Seke Aleksić ne razgaljuje dušu – kune se Roko koji namjerava upisati Filozofski fakultet, i to klasičnu filologiju i kroatistiku.

– Volim jezike i mogu se zamisliti kao profesor. To je posao s poantom, svrhom. Mogao bih pomoći nekome da se razvije, postane bolja osoba, naučiti ga nešto... Jedini mi je bed plaća, iako nisam materijalist. Mogao bih ja studirati i politički menadžment, i vjerojatno bi i u tome bio dobar, ali čemu kada me ne zanima. A možda odem i na glumu ako uspijem položiti prijamni – kaže Roko koji govori engleski, njemački, francuski, španjolski, ruski, latinski i grčki. Redovit je i u teretani jer ne želi biti trom, a curu još nema.

– Ali ako me prikažete kao buntovnika, i to će se srediti – uvjeren je.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije