Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Blagdani bez šatora na trgu – "dar" koji se čekao 15 godina

Šator trg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
16.11.2015.
u 10:00

Godinama su Zagrepčani rogoborili, molili, pisali, preklinjali uoči adventa kada bi na Jelačićev trg pristizali radnici montirati šator. Ili "adventsku kuću", kako je taj preveliki, prozirni i vašarski objekt koji se protezao od boka kipa bana Josipa Jelačića do Manduševca nazivao jedino gradonačelnik Milan Bandić. I njegovi suradnici.

Sve do adventa 2015. i ovogodišnjeg Božića! Kakva li oduševljenja – prvi su ovo blagdani bez šatora u kojem se nikada nisu nudili prepoznatljivi suveniri grada Zagreba niti posebno obilježavao Božić, već se tiskalo u redovima za debrecinke i čašu kuhanog vina, a u kasni sat ceh su zbrajali uvijek isti ugostitelji, koji su redovito "osvajali" to mjesto... Onako kako se to ne radi ni u jednoj drugoj europskoj metropoli, kakva je, izuzev takvih kičastih odluka, naš Zagreb.

Prvi Božić bez šatora, samo s okićenom jelom i otvorenom pozornicom za kulturni program na središnjem zagrebačkom trgu. I ne, neće izostati ni kuhano vino ni druge gastroponude – bit će to raspoređeno duž Bogovićeve, Gajeve, Tomićeve ulice i Europskog trga. Ono što su građani godinama molili, a oporbeni političari u Gradskoj skupštini pokušavali regulirati propisima, Bandić je odlučio prihvatiti tek sada.

Samo zato što je natječaj za kućice raspisan kad je on bio u pritvoru i kad o adventskoj kući (čitaj: šatoru) nitko nije pitao njega. Bez njegova znanja neće ići, kaže gradonačelnik pa građanima obrazlaže odluku "uvjerljivijim" riječima: "Osluškujući bilo i puls sugrađana, odlučili smo kako ove godine neće biti adventske kuće ili, kako su neki to zvali, šatora."

Da bi osluhnuo "bilo i puls" Zagrepčana, Bandić je čekao punih 15 godina – jedini ustupak u pogledu adventske kuće učinio je 2013. kada je zbog pobune građana smanjio kvadraturu šatora. Uvjeravao nas je da je šator naša želja.

Sve dosad, kada je, napokon, prihvatio volju i građana i arhitekata – Božić bez šatora.*

Ključne riječi

Komentara 28

SO
srecko.orsulic123
10:19 16.11.2015.

Kvaliteta robe koja se prodaje pogotovo hrana je najlosije kvalitete da bi se sto vise zaradilo a to je Zagrabcani jadno ! Sta ce nam vino koje ti nije , kobasice bez okusa i slicno !!!

Avatar dr. Evil
dr. Evil
14:53 16.11.2015.

u tom šatoru su bile najlošije kobasice, i da su besplatne žali bože

TP
trias politica
13:10 16.11.2015.

Kukuriku koalicija planira tamo staviti veliki kip druga tita - zbog proslave ako uspiju formirati vladu :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije