Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjesto 'Moše'

Bivši studentski dom HAZU daje u zakup, ali ne za trgovine

31.03.2010.,Zagreb -  Trg zrtava fasizma 11,  Studentski centar, Sveucilista u Zagrebu, studentski dom Ivan Mestrovic bivsi Mosa Pijade. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
Autor
Sandra Golemac
13.01.2015.
u 12:45

Studenti su iz doma morali iseliti zbog izgubljenog spora SC-a s HAZU-om, a koji objekte želi uskoro ponovno staviti u funkciju

U zgradi od 8000 četvornih metara na Trgu žrtava fašizma, šezdeset je godina – do 2010. bio studentski dom Ivan Meštrović (popularna Moša), najjeftiniji u gradu i s idealnom lokacijom za studente u centru grada, uz tramvajsku stanicu.

Tada je dom zatvoren zbog derutnosti, a Studentski centar (SC) godišnje je samo za grijanje objekta davao milijune kuna, ali nije ga obnavljao jer nije bio njegov, već HAZU-ov, kome je i vraćen.

– SC je izgubio sudski spor s HAZU i 285 studenata iz Moše moralo se iseliti. To se poklopilo s izgradnjom novih paviljona u ostalim domovima pa su se imali gdje smjestiti – kaže sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović.

No, zgrada će uskoro opet u funkciju. HAZU bi kao vlasnik poslovni prostor dao u zakup, radi čega su već, kažu, uspostavljeni kontakti.

– U odabiru se mora provesti odgovarajući postupak. Svrha zakupa bit će dogovorena sa zakupnikom koji će prostor i obnoviti – poručio je Marijan Lipovac iz HAZU-a te dodao da u obzir dolaze samo djelatnosti predviđene GUP-om Grada Zagreba. A GUP predviđa javnu i društvenu namjenu pa na mjestu bivšeg doma ne može biti, primjerice, trgovački centar.

Nagađa se da će prostor u najam Ministarstvu obrazovanja i da bi obnova mogla stajati oko 30 milijuna kuna.

Komentara 4

Avatar maxist
maxist
17:28 13.01.2015.

ne može se zatvoriti javna prometna površina I pretvoriti u privatno dvorište privatnog objekta a to se ipak desilo u zagrebu u vlaškoj ulici (postala privatno "gumno"!!)

TH
than
17:48 13.01.2015.

Ma 'najbolje' za trgovacki centar. Ionako ce zvrljiti prazan. Eno im trg. centra nedaleko, da ne navodim ime, na Iblerovom trgu. Prazan. Nista bolje nije ni kod Glavnog kolodvora.

Avatar Demon_Cleaner
Demon_Cleaner
22:09 13.01.2015.

rupetina to bi mogao uzeti samo totalno lud čovjek to može samo riješiti država da se unutra implementira neki niskoprofitini sadržaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije