Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložbe

Bit će to najveća hrvatska trgovina umjetnina

hdlu9
Foto: Goran Jakus/Pixell
1/8
06.05.2010.
u 17:24

Ovogodišnja izložba posvećena „lijepim umjetnostima“, odnosno svemu što se danas može uvrstiti u vizualne umjetnosti, nešto je sasvim drugo od prijašnje 44. održane izložbe.

Ovogodišnja izložba posvećena „lijepim umjetnostima“, odnosno svemu što se danas može uvrstiti u vizualne umjetnosti, nešto je sasvim drugo od prijašnje 44. održane izložbe. Prema riječima autora izložbene koncepcije Branka Franceschija ovogodišnji 45. zagrebački salon s s temom „Tržište“, koji se otvara u subotu u podne u HDLU-ovu prostoru Meštrovićeva paviljona na Trgu žrtava fašizma bb u Zagrebu, predstavlja najveći odmak od dosadašnjih klasičnih izložbi. Predstavit će se 89 umjetnika, pet galerija, tri performansa na otvorenju i bogat popratni program s predavanjima, sve do kraja svibnja.

Ovogodišnja izložba predstavlja model kako bi bilo kad bi hrvatsko tržište bilo legalno. To znači da su svi eksponati ponuđeni na prodaju, a kupcu se izdaje račun. Cilj Salona je potaknuti dijalog o ključnim točkama tržišta, autorskim pravima, odnosu i ponudi privatnih galerija i umjetnika koje predstavljaju, međunarodnom tržištu i iskustvima razvijenoga svjetskog tržišta. Zastupljeni su svi izražajni mediji, sve generacije umjetnika tako da se može govoriti o predstavljanju važnoga pitanja regulacije našega tržišta umjetnina, rekao nam je Branko Franceschi.

Umjetnine za izlaganje između 350 prijava birao je međunarodni žiri u kojem su Josie Browne, Anna Daneri, Hans Knoll i Sanja Vukelić, ne znajući što će imati pred sobom, a na internetskim stranicama bit će objavljeni i svi oni neuvršteni radovi s izložbe koji će se moći i kupiti. Kao partneri izložbe prvi put su uključene i privatne galerije koje su se u tretmanu umjetnosti pokazale da rade drukčije. Galerija Marisall i koprivnička Galerija S izlažu mlađe autore, samoborska Galerija Lang prodaje fotografske izložbe, a ne fotografije, a drukčija je i Galerija Canvas posvećena grafici te Zona Galerija/agencija. Ovogodišnje će zagrebačko „Tržište“ na neki način biti veoma slično bečkom Viennafairu koje traje od 6. do 9. svibnja, a prvi put će na tom sajmu umjetnina među 33 galerije iz istočne i jugoistočne Europe sudjelovati i zagrebačka Galerija M. Kraljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije