Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova

Biser industrijske arhitekture na Radničkoj i u novom ruhu

plinara
PIXSELL
27.06.2012.
u 11:00

Restauracija cijelog kompleksa trajala je više od deset godina. Stogodišnji kompleks Gradske plinare potpuno je restauriran.

Gradska plinara slavi ove godine veliku obljetnicu – 150 godina od utemeljenja. Prva plinska lampa u Zagrebu zasjala je 31. listopada 1863. godine na temelju odluke gradskih vlasti iz 1862. godine, kada je Plinara osnovana po uzoru na mnoge europske gradove. Prva Plinara bila je na uglu Gundulićeve i današnje Hebrangove, a nakon pola stoljeća tada potencijalno opasno industrijsko postrojenje preseljeno je na Kanal, na početak današnje Radničke ceste, gdje se Plinara i nakon sto godina nalazi.

Bez spremnika plina

Kompleks Plinare na Radničkoj cesti jedan je od rijetkih bisera industrijske arhitekture grada Zagreba čija je namjena prilagođena modernom dobu.

– Upravo smo završili obnovu posljednje zgrade u kompleksu. Bio je to dugo razdoblje od deset godina, no pod budnim okom konzervatora vraćen je sjaj tim prekrasnim zgradama – kaže Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare.

Uloživši vlastita sredstva, ozbiljno se pristupilo rekonstrukciji, pa su zgrade gotovo iste kao i prije sto godina. Jedino čega više nema dva su golema spremnika gradskog plina, jer je 1993. godine ugašena proizvodnja gradskog plina te je promijenjena tehnologija.

Spoj starog i novog

Dok su ostali primjeri izuzetne industrijske arhitekture – tvornica Nada Dimić, Paromlin, Gredelj i Stara klaonica – potpuno devastirani, sreća Plinare na Radničkoj cesti bila je u tome što je njezino vodstvo shvatilo vrijednost kompleksa, pa su ondje smješteni uprava, arhiv i popratne službe održavanja. – Pazilo se na sve. Fasade su iste boje, zadržani su postojeći gabariti – opisuje Šestan. Vidljivo je to i na vanjskoj rasvjeti, gdje su zadržane plinske svjetiljke, kao što su one na Gornjem gradu, kojih u Zagrebu ima oko 150. Već sto godina nepromijenjena je i lokacija vatrospreme, gdje se čuva sve potrebno za obranu od požara. Sklop starog i novog najbolje je vidljiv kada se baci iz Plinare pogled na ostatak Radničke ceste, gdje su proteklih godina sagrađene poslovne zgrade, no kompleks Plinare ostat će i u budućnosti primjer uspješne prenamjene.

Ključne riječi

Komentara 4

MI
Milkica
17:10 27.06.2012.

Bogu hvala da Bandić nije imal kakvu ideju što napraviti s ovom zgradom.

VI
Vito
07:15 28.06.2012.

Jedino čega više nema dva su golema spremnika gradskog plina, jer je 1993. godine ugašena proizvodnja gradskog plina te je promijenjena tehnologija. U Beću su te spremnike plina pretvorili u korsni prostor za umjetnike i mladež... U Zagrebu su tete prostore uništili, iako su bili zaštićeni spomenici industrijske arhitekture...

VI
Vito
07:29 28.06.2012.

Još malo o zaštiti spomenika arhitekture koju "čuvaju" silvije novak i milan bandić U produžetku Branimirove između ulice Crvenog križa i Zavrtnice postoji zgrada kotlovnice gradske uljare pod "okupacijom" "Tehnike" i njihovih skela, a već nekoliko godina ju ne obnavljaju,, već su samo stavili sliku na južnu stranu kako bi putnici iz vlakova koji onuda prolaze mislili kako se to zdanje obnavlja, iako tamo sad žive jedino biljkei pokoja zalutala životinja... U "bloku" Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova nalazi se zgrada koju su davno zaštitili stranci, i "naši", te u njoj snimali filmove o europskim događanjima u prvoj polovici prošlog stolejća... milan bandić i silvije novak su tu zaštitu doveli do stupnja raspadanja cijele zgrade namjernim uništavanjem krova svojom nadležnošću nad ne davanjem novca za obnovu samog krovišta... Tako će nas, stanovnike Zagreba, obnova koštati stotinjak puta više od nekolio crijepova koje je trebalo zamijeniti prije samo četiri, pet godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije