Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poučava mate janković

Bili smo na radionici zero waste kuhinje i doznali kako od nedjeljnih ostataka složiti novi ručak

Zagreb: U Veleučilištu Aspira održana je najava sezone edukativne inicujative Biraj zeleno
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/13
29.09.2023.
u 09:00

Edukaciju u četvrtoj sezoni inicijative #BirajZeleno vodit će i chefovi Damir Tomljanović i Nikša Boban, a cilj im je smanjiti bacanje hrane u kućanstvima

Na stolu se za nedjeljni ručak nerijetko nađe neka vrsta pečenja, primjerice piletine, i uz to u pećnici cvrči i jedan od omiljenih priloga, dobri stari krumpir. Ali ako iza objedovanja nešto ostane, dobar dio nas ostatke će danima vući po hladnjaku i naposljetku baciti. Da bi se takve prakse prorijedile i u svijest Zagrepčana usadile dobre navike o smanjenju otpada od hrane, Nestlé u osvit četvrte sezone edukativne inicijative #BirajZeleno organizira besplatne kulinarske radionice u metropoli na kojima će renomirani chefovi Mate Janković, Damir Tomljanović i Nikša Boban sve naučiti receptima i trikovima koji počivaju na principima zero waste kuhinje.

Dvaput tjedno, navečer i subotama

– Inicijativa je usmjerena na cilj prevencije bacanja hrane i edukacije o ovoj važnoj temi. Želimo potaknuti na pomnije biranje namirnica, što rezultira i brigom za okoliš, a posebnost ovogodišnje akcije je u tome što želimo da se u naša događanja aktivno mogu uključiti i građani – kazala je Ivana Jeleč, voditeljica korporativnih komunikacija u Nestléu.

>>VIDEO: Evo kako izgleda radionica zero waste kuhinje 

Lani je u sklopu inicijative u jednoj od zagrebačkih menzi studentima podijeljeno 1500 besplatnih zero waste obroka, pri čemu je ušteđeno 92,5 kilograma hrane. Da je ta ista količina bačena, stvorila bi se emisija od više od 175 kilograma ugljičnog dioksida u atmosferu, što je ekvivalentno količini energije dovoljnoj za potrebe jednog kućanstva u razdoblju od 16 dana.

Porazan je podatak da upravo najviše otpada od hrane, 76 posto, dolazi iz naših domova. Stoga su radionice i osmišljene za dionike prosječnog kućanstva, a održavat će dvaput tjedno u listopadu, studenome i prosincu u kulinarskim praktikumima Veleučilišta Aspira i Ugostiteljsko-turističkog učilišta. Chefovima će pomagati studenti gastronomije, a termini su prilagođeni i Zagrepčanima s klasičnim " od devet do pet" radnim vremenom pa će se tako odvijati navečer tijekom tjedna i subotom ujutro. Prijaviti se možete već sada na Nestléovoj web-stranici.

28.9.2023., Zagreb - U Veleucilistu Aspira odrzana je najava sezone edukativne inicujative Biraj zeleno. Chef Matej Jankovic na radionici je upoznao novinare kako ponovno upotrijebiti ostatke hrane. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

A i sami smo se okušali na jednoj takvoj radionici u Aspiri, pod stručnim vodstvom chefa Jankovića. Izazov je bio iskoristiti namirnice od kojih se sastoji ručak s početka ovoga teksta, pečenu piletinu i krumpir. – U kulinarskom biznisu bacanje hrane nije opcija i gotovo uvijek postoji način da se namirnice sačuvaju ili ponovno iskoriste. Mi koristimo svaki dio životinje i biljke i sve se može višestruko reciklirati. Upravo to znanje koje primjenjujemo u profesionalnim kuhinjama sada će biti dostupno i građanstvu – rekao je Janković.

I ulje se može ponovno iskoristiti

Iako se, s obzirom na impresivnu i pomalo zastrašujuću aparaturu u kuhinji na Veleučilištu, na prvi pogled činilo kako bi neki od recepata mogli biti prezahtjevni za prosječnog Zagrepčanina, kazao je kako su prilagođeni svima. – Siguran sam da svi doma pripremaju pečenu piletinu i krumpir ili pak tjesteninu sa šalšom uz koje se posluži i nekakva salata, a kako su nam nerijetko oči veće od želuca, hrane nam vrlo često ostane pa je pitanje što u tom trenutku napraviti – pojasnio je Janković.

Prvi korak bio je očistiti pečenje i nadrobiti krumpir u posudu. Ideja da se termički obrađeni krumpir ne smije ponovno koristiti ili podgrijavati, kazao je, i nije baš točna, ali treba imati na umu da on ne smije predugo stajati već se u spašavanje namirnica treba baciti čim prije. Potom se priprema bešamel umak na bazi mlijeka, maslaca i brašna te uz dodatak soli, papra, crvenog luka, majčine dušice, češnjaka i muškatnog oraščića.

28.9.2023., Zagreb - U Veleucilistu Aspira odrzana je najava sezone edukativne inicujative Biraj zeleno. Chef Matej Jankovic na radionici je upoznao novinare kako ponovno upotrijebiti ostatke hrane. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Njega možete složiti prema vlastitim afinitetima, a treba imati na umu i da su i krumpiri i piletina, s kojima se miješa, prethodno začinjeni pa uvijek preporučujem da s time budete oprezni. Ključno je da umak u ovom slučaju bude gušći jer služi kao vezivno sredstvo koje jelu daje i kremoznost – protumačio je Janković.

Od smjese bešamela, piletine i krumpira oblikuju se okruglice i onda slijedi standardni niz bečkog pohanja, jaja, brašno, mrvice. Slijedi prženje u dubokom ulju i dio ručka je spreman. A ako vam je, primjerice, ostala i salata od rajčica, njih možete prokuhati i pretvoriti u umak za okruglice ili pak u okrepljujuću juhu.

28.9.2023., Zagreb - U Veleucilistu Aspira odrzana je najava sezone edukativne inicujative Biraj zeleno. Chef Matej Jankovic na radionici je upoznao novinare kako ponovno upotrijebiti ostatke hrane. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Recept za okruglice primjenjiv je i na druge vrste mesa pa čak i na ostatke ribe, za koje često ne znamo kako ih iskoristiti. Dakle, možete ga prilagoditi vlastitim prehrambenim navikama. Pri prženju nije naodmet ponovno iskoristiti ulje. Trebate ga dobro procijediti, preliti u bocu i pohraniti u frižideru. Tako ga onda možete koristiti još od pet do osam puta, ovisno o ulju – poručio je Janković. Ključno je, dometnuo je, da u hrvatskim kućanstvima mijenjamo navike vezane za bacanje hrane, a želite li neke od njegovih recepata isprobati i prije dolaska na radionicu, možete ih također proučiti na stranici Nestlea.

VIDEO: S Markove crkve u Zagrebu uklonjene skele, ali ograda koju mnogi preziru ostaje

 

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
12:06 29.09.2023.

Zero waste ? A može li: Bez otpada .Bez bacanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije