Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
minusi državne gradnje

Bijesni stanari POS-a u Klari: U naselju s 330 obitelji nisu nam napravili ni nogostup

21.04.2016., Zagreb - U POS-ovom naselju u Svetoj Klari stanovnici nezadovoljni infrastrukturom.   DKS_56136221  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
22.04.2016.
u 18:00

U naselju živi 1300 osoba, od kojih više od 500 maloljetne djece, kojima je najbliže igralište udaljeno više od 2 km. Stanovnici razočarani zbog propusta u naselju i kažu da ne traže previše jer misle da je država trebala biti primjer kako treba graditi

Više od 500 djece koja su se sa svojim roditeljima krajem prošle godine uselila u nove POS-ove zgrade u Svetoj Klari, do najbližeg dječjeg igrališta moraju pješačiti više od dva kilometra, i to jednim dijelom po cesti jer nije sagrađen nogostup.

Na propuste države odlučile su upozoriti mame Mirela, Ines, Nina, Vedrana i Martina koje su kazale da se osjećaju kao u getu, no da su posebno razočarane jer država problem prebacuje na Grad, a Grad opet na državu.

Do škole opasnom cestom

– Nije nam jasno kako je ovolik stambeni kompleks uopće dobio dozvolu za gradnju ako se nisu planirali svi adekvatni sadržaji za život 330 obitelji. Najsmješnije je što smo za bodovanje na listi za kupnju ili najam stana dobivali bodove za djecu koja, kako sad ispada, ovamo nisu dobrodošla – kazala je mama Mirela Ivančić. Dala si je truda i slala upite na razne adrese, no do danas se ništa nije pokrenulo.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

– Sve parcele oko nas su privatne. Na jednoj livadi igrala su se i djeca i kućni ljubimci, no vlasnik je stavio znak zabrane pa su djeca sad na asfaltu – kazala je M. Ivančić.

Nakon zahtjeva državnoj Agenciji za promet nekretninama (APN) koja za državu vodi gradnju POS-ovih naselja diljem zemlje, a iz koje im je odgovoreno da je gradnja parka u nadležnosti Grada, mame su poslale zahtjev i u Grad odakle im je stigla odbijenica.

– Napisali su nam samo da gradnja parka nije predviđena ove godine i da vidimo s našom četvrti. Ići ćemo i prema njima, no vjerojatno ni oni neće imati novca za ovu godinu pa smatramo da se problem mora izdići iz lokalne zajednice, jer je ovdje riječ o nečijem propustu i nebrizi – rekla je pak Ines Milunović.

Osim parka za djecu, stanari upozoravaju da u blizini treba osigurati i park za šetnju kućnih ljubimaca, no prije svega da treba sagraditi nogostup Oreškovićevom ulicom kako školarci koji na nastavu idu u Sloboštinu ne bi više hodali cestom.

– Mi djecu svakodnevno vozimo u školu jer je put do škole jako opasan. Nešto se mora hitno poduzeti kada se već nije razmišljalo unaprijed – rekla je Martina Dunaj. Dodala je i da je država trebala poslužiti kao primjer gradnje, a ne da se događaju ovako veliki propusti.

Ponadali smo se da ćemo uz zgradu dobiti i park za djecu i druge sadržaje, no razočarali smo se kada je ispalo da od toga neće biti ništa

Da oko 1300 stanara nije nezahvalno i da ne traže previše, svjedoči i mama Jasminka koja stanuje u kući uz POS-ov kompleks.

– Ovaj dio Klare je jako loše uređen, a budući da otprije ovdje ima jako puno djece, ponadali smo se da ćemo uz zgradu dobiti i park za djecu i druge sadržaje, no razočarali smo se kada je ispalo da od toga neće biti ništa – rekla je ova mama.

Na ovakav ishod nedavno je upozorio i gradonačelnik Milan Bandić kritizirajući POS-ove zgrade koje se grade u Zapruđu.

Gdje je novac od doprinosa?

Kazao je da je riječ o košnicama bez parkova i zelenila, predviđajući da će se stanari nakon useljenja okomiti na Grad zahtijevajući sadržaje. Najavio je da će se problem rješavati jer nisu krivi građani, no da bi APN trebao kod gradnje planirati sve sadržaje kao što je Grad napravio u novom naselju u Sopnici.

Iz APN-a su odgovorili da je gradnja dječjih igrališta i nogostupa isključivo stvar Grada.

– APN je do danas sagradio jedino dječji vrtić u gradu Benkovcu, no gradnju je financirao Grad Benkovac – kazali su iz APN-a dodavši da je Grad Zagreb za POS-ov kompleks u Klari na ime komunalnoga doprinosa dobio od države 7,9 milijuna, a za POS u Zapruđu 13,4 milijuna kuna. Naime, taj novac trebao bi se uložiti u infrastrukturu za objekt za koji je plaćen doprinos.•

Komentara 12

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:37 22.04.2016.

Javio se pravi. Novi Jelkovec ili ti Geto pravi je primjer planske izgradnje tako da je više automobila nego parkirnih mjesta pa se vozači parkiraju po vatrogasnim putevima između zgrada a na biciklističkim stazama su nadzemni hidranti i stupovi javne rasvjete. Da bi uštedjeli, parkirališna mjesta nisu asfaltirana nego su postavljeni opločnici iz kojih raste trava koju sad nitko ne kosi jer i nije u ničijoj nadležnosti košnja takvih površina. Naravno da su na travi oznake parkirališnih linija nevidljive. Kao šlag na tortu nadstrešnice za spremnike za komunalni otpad su izgrađene uz raskrižja i pješačke prijelaze kako bi doveli u pogibelj i vozače i pješake. Toliko o struci BM365

Avatar lola lola
lola lola
21:08 22.04.2016.

Ljudi, ne zivite vise u komunizmu i drzava vam ne bi trebala davati bilo sto, naucite vec jednom.

TR
Trnjanec
21:32 22.04.2016.

A onda će ih pred izbore posjetiti Betmen, izdati proglas da sve mora biti asfaltirano u roku mjesec dana, dobiti glasove, mjesec dana će proći, a dobit će samo asfalt tu oko zgrada. Do idućih izbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije