Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova oaza rekreacije

Biciklističke staze, poligoni za starije... Kozjak postaje Park zdravlja

Park zdravlja Kozjak
Foto: Njirić+arhitekti
1/3
12.03.2014.
u 16:58

Na inicijativu gradske četvrti za potpuno preuređenje zapuštenog prostora u vlasništvu države, arhitektonski studio Njirić+ izradio je idejni projekt, a financirao bi se iz fondova Europske unije

Korovom prekriven park Kozjak, gdje su se prije pedeset godina nalazili voćnjaci, mogao bi se pretvoriti u park zdravlja. Ideja je to, za koju je već napravljen nacrt, gradske četvrti Maksimir koju vodi Stanko Gačić.

Čeka se KBC Zagreb

Uz pomoć stanovnika te četvrti, među kojima je i arhitekt Hrvoje Njirić čiji je arhitektonski studio Njirić+ arhitekti i napravio projekciju uređenja parka, obratili su se za pomoć Gradu, ali i Ministarstvu zdravlja kako bi se riješili imovinskopravni poslovi. Park je, naime, u vlasništvu države, odnosno Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

– Projekt uređenja parka financirao bi se iz fondova Europske unije, gradska četvrt Maksimir odvojila je novac za izradu idejnog rješenja i projektne dokumentacije, ali čekamo Ministarstvo zdravlja da se može krenuti u realizaciju – kaže nam Stanko Gačić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Maksimir.

Prostor za meditaciju

U parku zdravlja, koji je okružen ulicama Barutanski jarak, Kozjak, Rebar, Salopekova, Tučanova i dijelom privatnih parcela, predviđena su dječja igrališta, biciklističke staze, šetnice, na svakih 200 metara poligoni i vježbališta za starije osobe, prostori za meditaciju, klizališta, sanjkalište za djecu, ali i zdravstveni sadržaji poput paviljona za sportsku rehabilitaciju, antistresnu masažu...
– To je dio grada koji se dosta stihijski organizirao od 60-ih godina nadalje i gdje nije bilo kvalitetne vizije,  pogotovo vezano za javni prostor, nego se urbanizam svodio na parceliranje i samo osnovnu infrastrukturu u prometu – navodi arhitekt Hrvoje Njirić.

Potpunu podršku, dodaje, od njega ima predsjednik četvrti Stanko Gačić, za kojeg kaže da je ambiciozan mladi čovjek koji stvarno želi doprinijeti poboljšanju života stanovnika.
Prvi korak koji se treba poduzeti za ostvarenje projekta parka zdravlja razgovor je predstavnika Grada Zagreba s predstavnicima Ministarstva zdravlja.
– To je već poduzeto, odnosno s Gradom je dogovoreno da će imovinskopravne poslove povezane s državom oni rješavati – kaže Gačić.

Konačan cilj, na zadovoljstvo svih stanovnika, jest da taj dio grada dobije svoju rekreacijsku oazu koja će za sve biti besplatna. I, kako piše u opisu projekta u što skorijem roku očistiti i urediti spomenuto područje kako ne bi bilo ruglo Grada i ometalo stanovnike i prolaznije u svakodnevnom životu.

Komentara 5

US
USPINJAČA
10:46 13.03.2014.

Svaka pohvala za ovakav projekt, nemam riječi zamjerke!! Kada bi ovako radila vladajuća većina u svakom Vijeću gradske četvrti, ljudi bi više znali za svoje kvartovske dužnosnike i u Vijeću gradske četvrti i u Vijeću mjesnog odbora! Ovakve stvari suu pravi smisao kvartovskih dužnosti! Samo naprijed ovako!

DU
Deleted user
18:02 13.03.2014.

Više je učinjeno u 10 mjeseci Hdz vlasti Maksimirom, nego što su Pilaš i SDP-a u 14 godina !

SN
Sloboda_Narodu
12:10 14.03.2014.

Sumnjim mi je ovaj Kradeze, kako su uopšte došli na vlast u Maksimiru, crvenom Maksimiru!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije