Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem u naselju

Bez nogostupa sve dok se ne riješe imovinski odnosi s građanima

Gajnice Karažnik
Foto: Jakov Novak
07.02.2014.
u 17:45

Cijele Gajnice tom ulicom ujutro idu na posao, a zbog obližnjeg podvožnjaka znaju nastajati kolone – kaže Karmen Kosović

Ulica Karažnik u Gajnicama, upozoravaju čitatelji, već godinama nema nogostup iako se u ulici, uz obiteljske kuće, grade i stambene zgrade, kojima stanari onda nemaju pristup.

Cijele Gajnice ujutro tom ulicom idu na posao, a zbog obližnjeg podvožnjaka znaju nastajati kolone i djeca tim putem idu u školu – opisuje Karmen Kosović, jedna od stanarki. Problem je, kaže, što je izgradnja nogostupa planirana tako da ulazi u privatne parcele na kojima se već nešto nalazi.

Iz gradskog ureda za prostorno uređenje potvrđuju njene riječi. – Tijekom proteklih godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a to je osnovni preduvjet za gradnju nogostupa, tako da u ovoj godini nije predviđena izrada projektne dokumentacije, kao ni izgradnja predmetnog nogostupa – odgovaraju iz ureda.

Na nogostup će, čini se, stanari Ulice Karažnik i dalje morati – čekati.

Komentara 2

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
09:10 08.02.2014.

Ovdje nedostaje bitni podaci: 1. Da bi se izgradili nogostupi, ulica se mora proširiti, a za proširenje ulice traba naručiti i platiti izradu projekta. Projekt sadrži i dijelove privatnih čestica koje se oduzimaju od posjednika i priključuju čestici ulice, što se unosi u katastar. 2. Za te čestice trebalo bi vlasnicima platiti, ali se to ne radi, već se proširenje vrši samo ako vlasnik pokloni česticu. Kako nikad svi vlasnici na to ne pristaju, ulica se proširuje (dobiva nogostup) samo po dijelovima tj smjenjuju sedijelovi s nogostupom s dijelovima bez nogostupa, što je gore nego da nogostupa uopće nema. 3. Često se se tako radi i bez projekta, što se tada zove "pojačano održavanje", iako takav postupak ne postoji ni u zakonu ni u propisima. Za lokalnu zajednicu je to "velikodušan" postupak, jer tada administracija ne može "maznuti" razliku u cijeni između uređenja ulice po projektu i "pojačanog održavanja".

BO
bolesnodrustvo
09:56 08.02.2014.

Pa to zagrebački GUP, trebate prošetati Kajzericom i vidjeti što je urbanocid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije