Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 221
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imanje Zrno
Povratak na članak

Bez krize - zdrava hrana dobar je posao u Habijanovcu

Ekološka proizvodnja na ekoimanju Zrno počela je 1988. godine, a danas unatoč krizi imaju sve više kupaca svojih proizvoda i prerađevina

Komentari 3

IV
Ivo34575
17:22 26.09.2012.

nedavno sam čitao istraživanje da hrana uzojena s umjetnim gnojivima je po kvaliteti ista kao i uzgojena stajskim gnojem, jer biljka ionako mora organsko pretvoriti u anorgansko da bi asimilirala. Problem je što kad se doda previše dušika, a nedovoljno mikronutrijenata, dolazi do loše kvalitete plodova jer su veliki ali lošije kvalitete. Jedino što se ne koriste pesticidi, ali pitao bi ja njih kakvo bi im onda voće i povrće izgledalo u tim trgovinama BIo.-Bio, puno rupa od crva, puževa i bolesti. Sumanjam da je takvo i sumnjam da proizvode baš "organski".

VL
OB
-obrisani-
19:05 26.09.2012.

Proizvode organski, ali je maloprodajna cijena 3-4 puta veća od nabavne. U njoj je sadržana procjena gubitka zbog neprodane robe. To je sramotna politika tvrtke Bio&bio, ali Hrvati su poznate ovce za šišanje.

VL
1M
100%Mama
21:01 26.09.2012.

Moram komentirati Ivo34575. Ne nužno Zrno blizu kojega i ja živim već općenito pesticide. Ja imam vrt od 200m2 i u njemu ne koristim pesticide. Sve je uzgojeno bez prskanja kemikalijama, ali koristimo preventivu kao što su kupce od preslicee ili od koprive koje odbijaju, ali ne uništavaju usjeve. Naime, ukoliko imaš monokulturu onda ćeš imati i najezdu određene vrste bolesti ili napasti, ali ako uzgajaš prema permakulturi tj kombiniraš različite kulture na jednoj gredici koje se međusobno pomažu, i uz to koristiš i kupke koje sam pripravljaš od biljaka, nikakvi pesticidi niti insekticidi ti neće biti potrebni. Mi smo u našem vrtu do sada ubrali oko 200kg povrća i još beremo. Zimnicu nemamo gdje više stavljati koliko je imamo... eto samo to. A cijena... pa poznato je da ljudi ne vjeruju da je nešto zdravije ukoliko košta manje od uobičajenog proizvoda na polici. Recimo pogledaj slučaj sa smeđom i bijelom rižom. Bijela riža zahtjeva puno više tehnološke obrade i više se energije troši na tretiranje riže do krajnjeg proizvoda, ali opet košta manje od smeđe riže koja ne prođe toliki preradbeni put.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.