Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bez gotovine i kartice u frizeraj: Šišanje se plaća virtualnom valutom

U Zagrebu već nekoliko godina postoji i bitcoin bankomat koji su postavili Ivan Šimurina i Vedran Kljajić, hrvatski pioniri bitcoina.
10. siječnja 2016. u 15:15 6 komentara 4707 prikaza
Plaćanje bitcoinom u frizeraju
Foto: Goran Jakuš/ PIXSELL

Bitcoin je uvjerljivo najvrednija valuta. No, nije riječ o novcu koji možemo opipati, nije riječ o novčanicama ili kovanicama. Bitcoin je virtualna valuta kojom se plaća u decentraliziranoj i anonimnoj mreži. S redovitim platnim sustavom bitcoin nema veze. Kao ni s bankama. On se elektronički stvara i čuva, a nitko ga ne kontrolira. Sve je to bilo dovoljno da se u bitcoinovoj mreži otvori čak dva milijuna računa širom svijeta. Internetski dućani u kojima se može platiti ovom inovativnom valutom sve su brojniji. Plaćanje se bitcoinom u Hrvatskoj nudi na nekoliko lokacija, a platiti se mogu različite usluge.

Slično kao kartice

U Zagrebu već nekoliko godina postoji i bitcoin bankomat koji su postavili Ivan Šimurina i Vedran Kljajić, hrvatski pioniri bitcoina. Vrlo skoro u metropoli će biti moguće bitcoinom platiti – šišanje.

– Ivan je kriv za tu ideju! Prvo je svoje šišanje želio platiti bitcoinom pa me pitao kako to da to još nemam – kaže nam Ana-Marija Novaković, vlasnica frizerskog salona Studio 54 na zagrebačkoj Savici.

– To je nešto sasvim novo i predstavlja budućnost. Cijeli mi se koncept jako sviđa, mislim da je super, vrlo jak magnet za mlade ljude – govori Ana-Marija, koja i sama sada ima nešto bitcoina te joj je zanimljivo gledati kako mu se vrijednost dnevno mijenja. A bitcoin je vrijedan, tečaj mu je sada oko 400 dolara za jedan bitcoin.

– Ne vidim zapravo neke bitnije razlike u odnosu na kartice. Nemam straha od prijevare, sustav izgleda jako siguran – govori nam vlasnica salona te dodaje kako joj je već pet osoba reklo da će zbog njezina uvođenja bitcoina kao sredstva plaćanja i sami otvoriti račun.

– Bit će puno zanimljivije poslovati alternativnom valutom. Čitala sam da u Zagrebu postoji gospodin koji sve želi platiti bitcoinom. Možda će nam i on sada dolaziti na šišanje!

U Splitu već plaćaju

– I sama bih plaćala bitcoinima, treba biti otvoren za sve. Više vrsta plaćanja znači i raznovrsnije i brojnije klijente. Nismo do sada imali upita za plaćanje kakvom alternativnom valutom pa vjerujem da će u početku ići nešto sporije, ali s vremenom će sigurno i broj takvih plaćanja porasti – kaže Ana-Marija. Zna da i u Splitu postoji frizerski salon u kojem je već neko vrijeme moguće plaćati bitcoinima.

– Počinjemo čim provjerimo je li sve zakonski u redu, a to bi trebalo biti za nekoliko dana – kaže simpatična vlasnica prvog frizerskog salona u Zagrebu u kojem će se moći plaćati alternativnom valutom – bitcoinom.

>> Plaćanje bitcoinom prvi u Hrvatskoj imaju frizerski saloni

Elipso

 • Deleted user:

  Odlično ali ćeš porez morati plaćati sa bitkunama. 😄

 • Avatar think pink
  think pink:

  jedino što nitko u stvari ne zna točno objasniti koja bi to bila prednost plaćanja bitcoinom??? svi lupetaju o nekakvoj "anonimnosti" (mada uopće nije anonimno), pa o "sigurnosti" (kao da je plaćenje karticom nesigurno), pa o neplaćanju provizije bankama (a ... prikaži još! plaća se provizija kod kupnje bitcoina) itd... itd... uglavnom - nitko ne zna što je tu tako "dobro"... osim što nekima to izgleda jako coooollll. a ustvari to je najnesigurnija valuta kojoj vrijednost pada i raste u dvoznamenkastim postocima...

 • Avatar think pink
  think pink:

  ženi će sad ludo krenuti posao... imat će preko četiri transakcije godišnje...