Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Besplatna poduka iz matematike na webu

Lekcije u videoprezentacijama usklađene su s programom škol, a na projektu matematike radi 45 volontera, te rado pomažu i nastavnici.
04. siječnja 2012. u 23:22 3 komentara 17 prikaza
Odrazi se
Foto: Željko Lukunić/pixsell

Matematika osnovnoškolcima nerijetko stvara muke, pa je udruga Odrazi (Otvoreno društvo za razmjenu ideja) razvila projekt besplatnih online matematičkih lekcija za učenike.
Slično je to popularnoj web stranici za učenje Khan Academy, no, kako je rekao Dario Ilija Rendulić iz udruge, postoji bitna razlika:
- Khan želi obrazovati čitav svijet, a naš je cilj pružiti znanje našoj djeci.

Bez rupa u znanju

Par klikova po “stablima” i svaki učenik na stranici odrazi-se.org može pogledati prezentaciju o, primjerice, djelitelju i višekratniku, o koordinatnom sustavu na pravcu, linearnoj funkciji…

- Ne “pliva” se po sadržaju, jer je organiziran prema domaćem školskom programu. Željeli bismo da se ti materijali certificiraju pri Ministarstvu obrazovanja kao pomoćni materijali, kako bi ih nastavnici u školama smjeli preporučiti učenicima – otkriva Rendulić.
Projekt ima i važan socijalni element, jer dijete nije li na nastavi tako može pratiti gradivo, ali i izbjeći najveću zamku matematike – rupe u znanju.
- Neki roditelji ne mogu financirati instrukcije za svoje dijete. Također, djeca se često pred razredom ne usude pitati što ne shvaćaju, a ovako mogu učiti bez srama i pritiska – kaže Rendulić.

Zadovoljni učenici

Potvrde o projektu stižu od samih korisnika, kaže Sanja Kolarić iz udruge Odrazi.
- Jedan je učenik napisao da je uz pomoć naše prezentacije od četiri minute naučio više nego u dva školska sata, no to ne iznenađuje jer se radi s 30 učenika – kaže Kolarić, koja je i sama bila nastavnica u školi.
Takav projekt traži i brojne stručne volontere.
- Trenutačno na projektima udruge rade 73 volontera iz Hrvatske, BiH, Srbije, Danske i SAD-a, od čega na unapređenju i prijevodu 45. Na nedavni natječaj su nam se javili i nastavnici matematike - kaže Sanja Kolarić.

Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • YosephK:

    Sporo učitavanje početne stranice. Animacija bez koje se definitivno moglo. Materijali su izrazito loši. Prezentacija koja se vrti bez ikakve glasovne potpore? Pa isto tako se može i udžbenik otvoriti - nema razlike! Što se tiče materijala...tona gluposti i stručnih ... prikaži još! pogrešaka. Nemam riječi. Iskreno se nadam da će MZOS uskratiti preporuku ovom projektu.

  • drznedaj:

    NIsam sad pogledao stranicu ali zahvaljujuci tekstu sam otkrio Khan akademiju, izgleda dobro Ko zeli moze slusat i predavanja s MIT-a online ili offline. Stvarno ima dobrih materijala http://ocw.mit.edu/index.htm

  • ggap:

    Molim, gdje je web adresa?