Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelena Ružić

Utopljeni i najugroženiji, grad je u ove dane poduzeo sve da ne žive na ulici

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
02.03.2018.
u 12:05

Gradski je ured za socijalnu zaštitu marljivo obavljao terenske zadatke tijekom kojih su obilazili ugrožene osobe te ih pozivali na kratkotrajni odlazak u prihvatilište jer, s obzirom na ekstremne uvjete, nikome socijalna prava neće biti ugrožena

Gunđanje zbog debelih minusa, snijega i leda jedna je od omiljenih aktivnosti kojom su se građani bavili u ovom tjednu obilježenom sibirskim ledenim valom.

Dakako, izražavanje nezadovoljstva očitavalo se što preko društvenih mreža, što ćaskanjima u kafićima uz pijuckanje toploga čaja. Rijetko tko bi od dežurnih gunđala uopće i mogao zamisliti kako je onima koje je ledeni val zaista pogodio - beskućnicima. U Zagrebu je oko 50 posto beskućnika od njihova ukupnog broja u Hrvatskoj, dakle više od njih dvjesto. Među njima je mnogo onih koji su napustili svoja mjesta prebivališta jer u njima nisu mogli zadovoljiti primarne potrebe te su došli u Zagreb radi veće mogućnosti za smještaj i prehranu u pučkim kuhinjama. Da grad ima razumijevanja i osjećaja za najugroženije članove društva pokazao je povećanom aktivnošću glede njihove zaštite. S tezom da nitko u gradu ne smije biti bez krova nad glavom i da svatko ima pravo na sklonište, Crveni je križ za dvjestotinjak potrebitih osigurao uz smještaj i tri obroka dnevno te higijenske potrepštine u svom prihvatilištu u Velikoj Kosnici.

Trenutačno je u tom prihvatilištu 130 korisnika, mjesta još ima, a i ako dođe do prekapacitiranosti u Velikoj Kosnici, smještaj mogu ponuditi i Dobri dom čija je pučka kuhinja u Branimirovoj otvorena beskućnicima od 0 do 24 kao i Caritasovo prihvatilište u Sesvetskom Kraljevcu. Međutim, čak ni oni koji svoje utočište još nisu potražili u nekom od prihvatilišta zbog straha da će prestati dobivati socijalnu pomoć nisu zaboravljeni.

Naime, Gradski je ured za socijalnu zaštitu marljivo obavljao terenske zadatke tijekom kojih su obilazili ugrožene osobe te ih pozivali na kratkotrajni odlazak u prihvatilište jer, s obzirom na ekstremne uvjete, nikome socijalna prava neće biti ugrožena. Uz to, povećana je aktivnost i Socijalnog dućana u Sigetu u koji su se pojačano uključili i građani čime su pokazali da gunđanja iz topline doma ipak mogu biti utišana.

Pogledajte i snijeg u Zagrebu:

1/20

Komentara 1

VI
Vito
09:20 03.03.2018.

Utopljeni i najugroženiji ::: Jeste li im stavili oznake oko vrata kako bi ih mogli prepoznati kad isplutaju negdje daleko nizvodno u toku rijeke Save???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije