Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi predsjednik

Bernardićev prvi korak je smanjiti moć Milanoviću

bernardic
Luka Stanzl/PIXSELL
23.10.2013.
u 21:42

Bernardić je uvjeren je da neće imati većih problema s uvođenjem principa jedan čovjek – jedan glas za sva stranačka tijela koji će predložiti na konvenciji stranke 23. studenoga.

Davor Bernardić obećao je da će nakon što ponovno bude izabran za predsjednika zagrebačkog SDP-a šefu stranke Zoranu Milanoviću predložiti izbore po principu jedan član jedan glas za sva stranačka tijela, a ne samo za predsjednika stranke i šefove županijskih i gradskih organizacija. Bernardić je u svom programu s ukupno 16 točaka najavio i uvođenje stranačkih predizbora za sve SDP-ove kandidate na lokalnim izborima.

Želi da gradonačelničkog kandidata ubuduće izabire članstvo zagrebačke organizacije, a ne, kao dosad, da ga izabire Gradski odbor na prijedlog šefa gradske organizacije. Prema istom principu slagale bi se i kandidacijske liste za Gradsku skupštinu. Problem je u tome što Bernardić ne može ispuniti nijedno od tih dvaju obećanja bez podrške središnjice stranke, točnije predsjednika SDP-a Zorana Milanovića jer je za uvođenje instituta obaveznih predizbora potrebno izmijeniti Statut. Jedan od najutjecajnijih ljudi u SDP-u jučer nam nije želio komentirati inicijativu Davora Bernardića, ali nam je jasno dao do znanja da nije previše “zagrijan” za Bernardićeve ideje.

Doduše, mladi šef zagrebačkog SDP-a može ispuniti svoje obećanje i bez podrške šefa stranke Zorana Milanovića. Uoči idućih lokalnih izbora u Zagrebu Bernardić jednostavno može organizirati predizbore unutar zagrebačkog SDP-a čiji rezultati neće biti obvezujući, ali ako ih on bude uvažavao, oni će de facto postati takvi. Bernardić može, u skladu s rezultatima predizbora, Gradskom odboru predložiti kandidata koji je dobio najviše glasova da bude SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, a kako je vrlo izvjesno da će Bernardić Gradski odbor imati pod kontrolom, ne treba sumnjati da će se takav prijedlog prihvatiti. Istim principom Bernardić može skrojiti i listu za Gradsku skupštinu. Bernardić je uvjeren je da neće imati većih problema s uvođenjem principa jedan čovjek – jedan glas za sva stranačka tijela koji će predložiti na konvenciji stranke 23. studenoga. Uvjeren je u uspjeh s obzirom na to da je to model za koji se, kaže, zalagao i predsjednik stranke Zoran Milanović. Bernardić je uvjeren i da će sa šefom koji ga je više puta u kampanji dobro diskreditirao imati korektnu suradnju. Nije tajna da su se čuli i da mu je Zoran Milanović čestitao na uvjerljivoj pobjedi. A kako neslužbeno doznajemo, predsjednik SDP-a s novim predsjednikom zagrebačke organizacije ovih će se dana i susresti. Navodno čim se Milanović vrati iz Bruxellesa.

>> Ako želiš uspjeti, moli Boga da te napadne Zoran Milanović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije