Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao s biootpadom

Bernardić objavio dokumente i tvrdi: 'Ovo je Tomaševićeva najveća afera', iz Grada ekspresno odgovorili

Zagreb: Davor Bernardi? održao konferenciju za medije
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
09.01.2024.
u 15:24

Saborski zastupnik pita gradonačelnika stvara li novog Pripuza ili pak nastavlja suradnju s Pripuzom po dvostruko većoj cijeni. Na odgovor Grada Zagreba nije trebalo dugo čekati.

"Jedna od najvećih afera do sada" tvrdi danas na Facebooku predsjednik zagrebačkog ogranka i saborski zastupnik stranke Socijaldemokrati Davor Bernardić. Svoje navode, kako kaže potkrepljuje dokumentima koji su, "dokaz namještanja u izboru tvrtke za odvoz biootpada".

Bivši šef gradske skupštine tako je optužio aktualnu gradsku vlast za namještanje posla jer je tvrdi posao zbrinjavanja biootpada nakon odrona na Jakuševcu dodijeljen "za dan i pol bez natječaja". Ranije je Tomašević komentirao ovaj potez, a o čemu je prvi još prije desetak dana pisao Večernji list.

Zagrebački holding je, kazao je tada Tomašević, ponude poslao zainteresiranim tvrtkama, a od njih sedam stigla je jedna ponuda konzorcija od dvije tvrtke koji je zbog hitnosti postupka i naravi situacije odabran. Temeljem postupka žurne javne nabave, posao s biootpadom sklopljen je s tvrtkama 3KF i Saubermacher-EKP, što su potvrdili i iz gradske uprave.

GALERIJA: Dokumenti koje je objavio Bernardić

Zagreb: Davor Bernardi? održao konferenciju za medije
1/9

– Ukupna vrijednost je 5,2 milijuna eura, ugovor je sklopljen na rok od šest mjeseci – kazali su iz Grada, no na pitanje kamo će se točno zagrebački biootpad odvoziti nisu htjeli odgovoriti. 

Nadalje, Bernardić problematizira da je ovim angažiranjem privatnih tvrtki za zbrinjavanje otpada Tomašević pogazio predizborno obećanje jer je nakon izbora 2021. inzistirao da posao s otpadom rade isključivo gradske tvrtke, iako je krajem iste godine potpisao sporazum s privatnim tvrtkama o zbrinjavanju biootpada po cijeni od 198,42 eura po toni, navodi saborski zastupnik. Taj je ugovor, podsjetimo, Tomašević odbio konzumirati odlučivši da će otpad zbrinjavati gradske tvrtke. 

POVEZANI ČLANCI:

Biootpad se nastavio dopremati na kompostanu na Markuševcu, kapaciteta 10 000 t/god i na Jakuševcu 30 000 t/god koje nisu namijenjene otpadu iz zagrebačkih domaćinstava, već za potrebe Zrinjevca i održavanja zelenih površina, smatra Bernardić te dodaje da se većina biootpada odlagala na Jakuševcu. 

– I eto vraga, tu nastaje prvi odron i ekipa iz Grada shvaća da se više ne mogu igrati životima i zdravljem građana i radnika i traže rješenje za biootpad. Inače, u 8 mjesecu su radili navodno analizu tržišta, skupljajući informativne ponude. Da bi na stranicama Holdinga, u petak, 8.12.2023., dva dana prije eksplozije koja je odnijela ruku gospodinu Topolovcu, bio objavljen poziv za dostavom informativnih ponuda za preuzimanje i obradu biootpada, koji je trajao do 12. 12. 2023. do podne – dakle, svega 4 dana, uključujući 2 dana vikenda, dakle 1,5 radni dan! Recite mi molim vas, tko bi mogao u 1,5 radni dan, ispuniti ovu ponudu, ako to nije unarijed s nekim dogovoreno? Koji čarobnjak? To je nemoguće! Osim ako to nisu unaprijed dogovorili s nekim u dealu. I jesu! – piše Bernardić na svom Facebooku.

U nastavku navodi kako je posao dobila zajednica ponuditlja Saumbermaher i 3KF po cijeni od 373 eura po toni, duplo skuplje nego što je to radio Pripuz. Dakle samo jedna tvrtka koja se javila na poziv koji je trajao 4 dana s vikendom, realno 1,5 radni dan, bez natječaja, "pod izlikom hitnosti." Bernardić je pozvao USKOK i DORH da odmah upadnu u Čistoću.

GALERIJA:

Zagreb: Davor Bernardi? održao konferenciju za medije
1/12

– Nadalje, prema pouzdanim informacijama, dio biootpada završava na obradi u Pripuzovim tvrtkama pa se opravdano nameće pitanje da li Pripuzove tvrtke tu uslugu izvršavaju po cijeni kakva je bila u okvirnom ugovoru iz 2021. godine od 198 eur/t ili mu zajednica ponuditelja plaća preuzimanje biootpada na obradu po cijeni od 373 eur po toni? – tvrdi Bernardić i dodaje da otpad završava diljem Hrvatske.

Na kraju, saborski zastupnik pita gradonačelnika stvara li novog Pripuza ili pak nastavlja suradnju s Pripuzom po dvostruko većoj cijeni. Na odgovor Grada Zagreba nije trebalo dugo čekati.

POVEZANI ČLANCI:

– Što se tiče pouzdanosti iznešenih informacija, iznesen je podatak da se drugi odron dogodio 10. prosinca 2023. iako se on dogodio 4. prosinca 2023., kada je teško stradao radnik Čistoće, što je podatak koji zna cijela Hrvatska. Toliko o pouzdanosti i vjerodostojnosti navoda Davora Bernardića, bivšeg predsjednika Gradske skupštine koji ništa nije učinio da zatvori odlagalište Jakuševec – kratko su prokomentirali iz Grada.

Dodatno su Bernardića demantirali slanjem dokumenta, odnosno informativne ponude koju je tvrtka CE-ZA-R koja se dovodi u vezu s Pripuzom poslala Gradu Zagrebu u rujnu 2023. kada je Grad prikupljao informativne ponude o cijeni biootpada. Iz dokumenta je vidljivo kako je CE-ZA-R svoju ponudu iz 2021. u jesen 2023. povisio na 450 eura po toni.

 

VIDEO

Komentara 15

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
17:12 09.01.2024.

senf je vjerojatno korumpiran. smjesno je kako odgovaraju o datumu nesrece, kao da je to dokaz da nisu korumpirani lopovi. senf mi bas tako izgleda. bit ce toga jos. nije on nista posteniji od prosjecnog hrvateka/politicara.

PO
Poganec
07:31 10.01.2024.

O ekoloskoj katastrofi uOsijeku nitko vise nista nepise ,

LL
lijepa_li si
18:24 09.01.2024.

svi su ljubomorni na gradonačelnika što nabavlja eko autobuse stare samo 20g

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije