Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bedemi iz 13. stoljeća, otkriveni u Mesničkoj ulici nova su turistička atrakcija

Arheološko nalazište u Mesničkoj zahtijeva novi pristup u uređenju ulice
24. lipnja 2014. u 18:00 5 komentara 7402 prikaza
Arheološko otkriće u Mesničkoj
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Tlocrt koji bi sugerirao nekadašnji ulaz u Gradec u Mesničkoj ulici označit će se drugačijim kockama, kako bi građani i turisti mogli vidjeti kuda su točno prolazili bedemi i gradska vrata koja su vodila u stari grad. Na taj će način, predviđeno je projektom, obilježiti i novo nalazište zidina iz 16. stoljeća, odnosno ostataka kule dozidane na bedeme iz 13. stoljeća, na koje su arheolozi naišli prilikom trenutačne rekonstrukcije ulice.

–Još 2008. odradili smo pripreme i sondažna istraživanja, na inicijativu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, pa je izvođačima sada lakše postavljati nove instalacije. U subotu smo otkrili sasvim novi dio bedema, ispod stare vodovodne cijevi – rekao je Boris Mašić, voditelj istraživanja iz Muzeja Grada Zagreba (MGZ).

Te 2008. godine stručnjaci Zavoda i MGZ-a koordinirali su se prema akvarelu Luddovika Bužana iz 1792., na kojem su vidljiva Mesnička vrata, neposredno uz kapelu sv. Ivana Nepomuka, koja je bila na mjestu današnjeg broja 12. Cijela fortifikacija izgrađena je nakon provale Mongola 1242., a u 16. stoljeću, kad se grad panično bojao Osmanlija, bedemi su užurbano popravljani, a na ulaze su dozidavana vrata kako bi se osnažila utvrda.

–Tlocrt tih vrata bio bi vrlo slično izveden kao i onaj u Opatičkoj ulici, na sjevernom ulazu u Gradec, koji je označen još 1998. Dio je to intervencije da se stariji slojevi označe kako bi se vidio kontinuitet života na Gornjem gradu – kaže Mašić.

Tako je to, dodaje, vidljivo i na starim nazivima ulica uzidanima na zidovima kuća, kao i na zapadnom pročelju Hidrometeorološkog zavoda, gdje se vidi gotički prozor uređen još 1960-ih godina.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Atanazije:

    Da, zbog tih stručnjaka "s kistićima" će Hrvatska zaraditi više od turizma, jer će turisti imati još što za vidjeti i naučiti o Zagrebu, za razliku od domaćih tupana koji bi sve to zrušili i ??? Baš me zanima kako ... prikaži još! bi svijet izgledao prema tima koji preziru kulturu i misao.

  • Ivan Brnčić:

    Centar Zagreba je pun arheloških nalazišta. Samo eto, grad nema love da to iskopa i sačuva. a uz to, interes gradskih otaca za time nije baš neki...Život na području grada postoji duže nego se piše. Znamo da je 1094.g prvi ... prikaži još! put spominjano Zagreb kada je tu dodjeljena biskupija. Biskupiju crkva daje samo ondje di ima dovoljno stanovnika..

  • stalno lazu:

    Sukob kulture novom kulturom je tu. Zanimljivo ... gdje su povjesnicari sa domacim zadacama. Nijedan pjesnik nije opjevao takvo sto. Ako nije ilil nisu odgovor je...