Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sos poziv

Batine, prijetnje i zlostavljanja su dječja stvarnost

sandra tolić (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
23.11.2012.
u 12:00

Najčešće zovu djeca između 12 i 14 godina, a neki su čak i suicidalni. Danas na liniji radi 80 volontera, sve mladi entuzijasti koji žele pomoći

– Tužan sam – prvo je što je rekao osmogodišnji dječak volonterki koja se javila na Hrabri telefon. 

Dugo mu je trebalo da se otvori i ispriča svoj problem nepoznatoj osobi s druge strane telefona.

Kobna svađa

– Kada je počeo nabrajati što mu sve roditelji rade doma, prošli su me trnci. Rekao je da ne može ni sjesti koliko ga stražnjica boli od udaraca, često su ga znali i pljunuti nakon što ga istuku, zaključavali su ga samog u mračnu sobu, užarenim predmetima su mu nanosili opekline po rukama... To je bilo strašno – prisjeća se poziva koordinatorica Hrabrog telefona Sandra Tolić.

Najvažnije je djeci koja nazovu, ističu volonteri, reći kako to ne zaslužuju, da je takvo ponašanje prema njima pogrešno i da oni nizašto nisu krivi. Na žalost, mnogo je takvih poziva na Hrabri telefon.

Samo jedno od četvero djece dobije pomoć, pa je udruga pokrenula kampanju za prikupljanje sredstava kako bi dvije istovremene besplatne linije bile na raspolaganju djeci i roditeljima. Pomoći se može slanjem SMS-a HRABRI na 67101 ili putem internetske stranice udruge Hrabri telefon.

– Danas na liniji radi 80 volontera, sve mladi entuzijasti koji žele pomoći drugima – kaže Sandra Tolić te ističe kako je neopisiv osjećaj nekome pomoći u nevolji.

Deset godina nakon što je zvala Hrabri telefon zbog seksualnog zlostavljanja, nazvala ih je žena, kaže Tolić, da im zahvali jer su joj pomogli kad joj je bilo najteže i kada je bila na rubu samoubojstva, a danas je sretno udana s dvoje djece.

Volonteri se prisjećaju i 14-godišnje djevojčice koja je bila suicidalna. Posvadila se s najboljom prijateljicom zbog dječaka. Prijateljica je, potom, zlorabila njezinu šifru na Facebooku i svim prijateljima slala uvredljive i vulgarne poruke.

Uplakani dječak

Nitko više u školi s njom nije razgovarao. Htjela je sebi oduzeti život koktelom tableta za koje je saznala putem interneta. Srećom, ističu volonteri, slučaj je uspješno riješen nakon što je djevojčica smogla hrabrosti i roditeljima sve ispričala.

– Jednom nas je nazvao uplakani dječak kojem je umro roditelj. Prvih pet minuta samo je šutio i jecao, ali kada je progovorio, bilo mi je jasno da je nazvao jer nije imao s kime doma razgovarati o tome – prisjeća se 21-godišnja volonterka Anamarija.

Komentara 1

MO
moher
06:53 21.12.2015.

U sretnijim okolnostima djeci je poviše jedanaest dat čep na olovci da se ne tetoviraju bez gumice, a poklon u čepu sa vodjenjem u sve tri boje najbolje je odmah podvuči u tekstu jednom jer naučiti ih odmah dok joč nemaju božičnicu sa saketom u jednoj i ključem od babe u drugoj ruci ima milenijski cestitar u osobi Šefka, Boleka i Loleka. U rijeci sa bih i ne bih, dobro je prije u velikim slovima napisati elipsu , otvorenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije