Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv visokih računa

Barišić traži potporu svih u županiji u aferi razdjelnici

01.08.2013., Zagreb - Ne bi li ustedjeli, stanari jednog dijela Mamutice ugradili su razdijelnike za grijanje i brojila za potrosnju vode. Radoje Zecevic pokazuje u svome stanu kako razdjelnici i brojila izgledaju. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
29.02.2016.
u 15:59

Više od polovice Goričana plaća grijanje i dvostruko skuplje nakon razdjelnika. Želimo ih educirati i zaštititi, vidjeti gdje je nastao problem, smatra gradonačelnik i zahtijeva hitan sastanak s HEP-Toplinarstvom

Hitan sastanak zatražio je od HEP-Toplinarstva velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. Razlog je očigledan – pretjerano visoki računi za grijanje koji na adrese njegovih sugrađana stižu otkako su ugradili razdjelnike, što im je bila zakonska obveza.

– Interesi građana uvijek su nam na prvom mjestu i zato želimo napraviti analizu gdje je došlo do problema i zašto su građani postupali prema zakonu, a dobili su veće račune. Oni nisu dužni isplaćivati “kosture iz ormara” bivše Vlade. Ovome moramo i hoćemo doći na kraj. Želimo dobiti uvid u pravo stanje i zato smo pozvali HEP da nam odgovori na ključna pitanja. Razdjelnici su trebali regulirati stanje, a ovako su samo napravili kaos – poručio je Barišić.

Na sastanku koji sam inicira, kaže, namjerava inzistirati i na detaljnom planu budućih ulaganja u toplinske sustave na području Velike Gorice, ali i tražiti od HEP-a da Goričane educira o rukovanju razdjelnicima. Razlog tome činjenica je da je više od polovice stanovnika šestog po veličini grada u Hrvatskoj dobilo dvostruko više račune za grijanje nakon postavljanja razdjelnika. Barišićevu inicijativu podržava i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak čiji stanovnici također imaju problema s razdjelnicima.

– Reakcije su podijeljene. Dio je ljudi zadovoljan, drugi je dio primio i triput veće račune. Grad je sufinancirao razdjelnike vjerujući da je to pozitivno, no sada građani imaju problema– kazao je Beljak. Ništa bolja situacija nije ni u Zaprešiću – i njihovi građani, kaže gradonačelnik Željko Turk, imaju problem s razdjelnicima.

No muke po računima s kakvima se hrvaju oni ne muče stanovnike ostalih gradova županije – niti su oni spojeni na toplane niti žive u zgradama.

– Kod nas je cijelo područje plinoficirano, nemamo toplane ni tih problema – kaže Vladimir Bregović, gradonačelnik Vrbovca. I Stipo Velić, gradonačelnik Dugog Sela, kaže da je kod njih isto – nema razdjelnika – nema problema. Gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin kaže pak da Zagrepčani i s razdjelnicima grijanje plaćaju manje nego njegovi sugrađani.

– Oni žive u kućama, a grijanje za kuću od 150 kvadrata naši sugrađani plaćaju 8000 kuna godišnje, zimi čak i tri tisuće kuna mjesečno – upozorio je Prahin.

Komentara 8

ZA
zambezi
18:16 29.02.2016.

Vjerojatno ti zadovoljni koji placaju manje racune od kad imaju razdjeljnike,znaju kako da njihovi ne ocitavaju impulse,pa onda ovi drugi i zato imaju tako enormno veče račune.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
20:17 29.02.2016.

@ zambezi Vrlo jednostavno. Izvade bateriju iz razdjelnika

DO
doktorica
11:46 01.03.2016.

ukinuti zakon za razdjelnike i gotovo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije