Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u zagrebu

Bandiću nema više karata dok se ne riješi problem parkiranja

milan bandić
Sanjin Strukić/PIXSELL
29.03.2011.
u 10:03

Najbolje da idemo na izbore jer ovakvim pritiskom mučite i sebe i mene, poručio je većini u skupštini Milan Bandić.

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić zaprijetio većini u Gradskoj skupštini da će opet povući sve svoje prijedloge ako s dnevnog reda skinu odlučivanje o gradnji Ulice Antuna Šoljana (koja je blizu Ulice Jankomir zbog koje je Bandić prije mjesec dana povukao prijedloge, op.a.) i otpisu potraživanja od Obrtničko-štedne banke, zastupnici su dnevni red prihvatili. SDP i HNS željeli su odgoditi odlučivanje o Ulici A. Šoljana do iduće sjednice jer nisu stigli proučiti materijale (dobili su ih prošli tjedan, dan ili dva prije sjednica odbora), a o otpisu potraživanja nisu željeli raspravljati dok ne dobiju mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

- Obrazloženje je da ih zbog kratkoće niste stigli proučiti?! Ili ih proučite ili nemojte biti tu gdje jeste. Najbolje da idemo na izbore jer ovakvim presingom mučite i sebe i mene. Tom cestom se povezuje 150 do 200 milijuna eura investicija. Na sve sam spreman osim na iscrpljenje do iznemoglosti, ovo je mobing! Nećete skidati točke jer ću ih ja sve povući - ucijenio je gradonačelnik Bandić većinu. Vladajuća većina pristala je prihvatiti dnevni red pozivajući se na odgovornost.

- U kohabitaciji se moramo jednako odgovorno ponašati. Šteta, odnosno troškovi skupštine, prošli je put iznosila 300.000 kuna. I sada bi bilo toliko. Ovo ne tumačimo kao ucjenu nego kao odgovoran odnos - kazao je Boris Šprem, predsjednik Skupštine. HDZ i HSS optužili su SDP za neodgovornost i silovanje demokracije.

- Imali smo šest dana i mi smo stigli proučiti materijale. Očito SDP i HNS znaju više i neka to kažu da znamo svi - kazala je Margareta Mađerić, predsjednica Kluba HDZ-a, koja je s Darkom Vuletićem iz HSS-a zaželjela izbore za Skupštinu i gradonačelnika.

Zahtjev gradonačelnika Milana Bandića da mu dopusti neograničeno izdavanje povlaštenih karata te da se uvedu mjesečne karte po tržišnoj cijeni zastupnici su odgodili dok se Bandić i Zagrebparking ne dogovore o rješenju problema parkiranja. Prihvatili su da se uvede tjedna, tzv. turistička karta koju bi mogli kupiti turisti ili osobe koje dolaze zbog zdravstvenih i drugih potreba.

Davor Jelavić, pročelnik Ureda za promet, objasnio je da gradonačelnik ima pravo na samo 400 povlaštenih karata, a zahtjeva je višestruko više.
- Tu su humanitarne udruge, zdravstvene ustanove, osobe kojima je netko u obitelji teško bolestan. Želimo neograničen broj karata, a gradonačelnik će podnositi izvještaj skupštini. Mjesečnu kartu prodavali bi po tržišnoj cijeni koju bi odredio gradonačelnik - kazao je Jelavić podsjećajući da je gradonačelnik taj koji odlučuje o parkiranju, a da je Zagrebparking samo servis koji mora provoditi njegove odluke. Zastupnici su slijedili savjet Odbora za komunalno gospodarstvo te odluku odgodili i tražili izvještaj o izdanim kartama i neispunjenim zahtjevima. Obzirom da su neki zastupnici počeli lobirati da povlaštene karte moraju imati sportaši, serviseri ili kulturnjaci, reagirala je Morana Paliković Gruden prigovarajući da su se pretvorili u lobiste skupina umjesto da određuju pravila.
- Zašto ne znamo koliko ima mjesta, koliko je karata izdano za pojedino mjesto, koliko ih je dodijeljeno primjerice Ministarstvu vanjskih poslova ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova - kazala je M. Paliković Gruden.

Skupština je Bandiću odobrila da se odrekne deset milijuna kuna potraživanja od Obrtničko-štedne banke, koja je u likvidaciji, ali samo ako to odobri Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja čije mišljenje čekaju.
- Odustajanje od dijela od ukupno 26 milijuna kuna, koliko depozita grad ima, dovelo bi do toga da banka nemam minus veći od svog kapitala. Tako se otvara mogućnost da je netko kupi. Nije izvjestan ishod i moja je procjena da od toga neće ništa biti, ali nas ništa ne košta - kazao je Slavko Kojić, pročelnik za financije.

Gradska skupština traži od gradonačelnika Milana Bandića da objavi sve one koji imaju dug veći od 50 tisuća kuna te da utvrdi odgovorne za nenaplaćena potraživanja koja iznose 1,68 milijardu kuna. Odlučili su to danas na inicijativu Josipa Kregara, predsjednika Odbora za kontrolu.
Spomenuti iznos nenaplaćenih potraživanja grada za komunalnu naknadu i doprinose i spomeničku rentu toliko su iznosila 31. prosinca 2010.

Pročelnik za financije Slavko Kojić iznio je još goru situaciju.
- Ima još oko 250 milijuna kuna duga koje za grad naplaćuje Porezna uprava. Izvjesno je da će grad moći naplatiti oko pola milijarde kuna - kazao je Kojić.

Odvojak ulice Antuna Šoljana neće se graditi prije no što grad od tvrtke Tempo otkupi zemljište za njegovu gradnju, odlučili su zastupnici i odgodili glasovanje o davanju suglasnosti na ugovor od predfinanciranju s tvrtkom Konfada. Iako ih je Davor Jelavić, pročelnik za promet, pokušao uvjeriti da Tempo ima svoje hale na tom području te je u njihovom interesu gradnja ceste, argumentirajući da su se na istom modelu već ranije gradile ceste, nije naišao na razumijevanje.

Izračunao je i da je grad u dobitku kada se u obzir uzmu komunalni doprinosi kojega su i kojega će platiti investitori oko te ulice. Upozorio je i da će odgoda odluke produžiti dobivanje uporabnih dozvola za jednu halu koja je već izgrađena. No zastupnici odbora za financiranje, prostornog uređenja i komunalnog gospodarstva ustrajali su da logika nalaže prvo kupnju zemljišta, a tek onda ulaganje.

- Tko kaže da Tempo neće tražiti 5000 kuna po kvadratu i ucjenjivati grad - bio je najustrajniji Zvane Brumnić (SDP) koji je na sjednici u prosincu zaboravio objasniti protivljenje Vijeća gradske četvrti Trešnjevka-jug, čiji je član, gradnji 33-katnog nebodera na križanju Zagrebačke avenije i Selske ceste pa ga je SDP "omaškom" odobrio. Tvrd stav zastupnika razljutio je Jelavića koji ih je prozvao da zastupnici uporno žele dokazati kako su pošteni, a da im s druge strane sjede lopovi.

Komentara 25

DE
detour
16:07 29.03.2011.

najgore je sto svaki napredak ovisi upravo o reformi onih koji su problem.

OB
-obrisani-
11:06 29.03.2011.

Bandić ucjenjuje većinu u Gradskoj skupštini jer istina je da on ima boasansko porijeklo ali po ponašanju, djelu i navikama je \"Pravi Hrvat\"..

KA
kampanel
10:49 29.03.2011.

Predstava za javnost,SDpova većina jasno je pokazala što misli o Bandiću tj izglasala je povjerenje njegovom proračunu dakle njemu, hdzovci su stvarno naivčine oni svoje osuđuju dok su svete crvene krave još uvijek nedodirljive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije