Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBIMAC Bandićevu bolesnu psu vid operacijom spasio dr. Nikica Gabrić

Bandićev pas Bill na operaciji vrijednoj 1600 eura

Autor
Sonja Hoffman
11.11.2008.
u 00:14

Prof. dr. Nikica Gabrić prije mjesec dana prvi put je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu operirao mrenu i ugradio očnu leću psu. Naime, operiran je pas gradonačelnika Milana Bandića, Bill, koji je uslijed zračenja u Beču nakon operacije sarkoma nosne hrskavice u Zagrebu potpuno oslijepio na oba oka.

– Nosna hrskavica nalazi se blizu očiju, pa je zračenje potpuno “osušilo” desno oko psa, dok se na drugo oko navukla mrena, koja je inače karakteristična za stare pse – kaže prof. dr. Nikica Gabrić.

Na Veterinarskom fakultetu doktori veterine ponudili su, kaže, gradonačelniku klasičnu operaciju mrene, no ona nosi velike opasnosti od infekcije i komplikacija u psa. Ultrazvučnu operaciju kroz rez od svega dva milimetra na psu još nitko u Hrvatskoj nikad nije napravio.

– Znajući da radim ultrazvučne operacije mrene, tada se preko prijatelja gradonačelnik obratio meni za pomoć – otkriva dr. Gabrić.

Nikada tako nešto nije napravljeno pa je dr. Gabrić prihvatio izazov i donirao mikroinstrumente i leću potrebnu za operaciju. Na Veterinarskom fakultetu pronašao je salu i pristojan mikroskop, a u cijelu akciju se uključila i Oktalfarma koja je fakultetu donirala UZV aparat za operaciju vrijedan 40.000 eura.

– Operacija je trajala pola sata i protekla je uz asistenciju prof. Dražena Matičića, šefa kirurgije te doc. Boris Pirkića koji se bavi bolestima očiju u pasa, a tijekom operacije Billu smo ugradili i leću jer bi nakon samog skidanja mrene pas vidio isključivo na blizu – objašnjava prof. Gabrić.

Ljudsku leću, koja ima promjer od 6 milimetara, nakon skidanja mrene s oka postavili su u pseće oko.

– Leća koja stoji 100 eura izrađena je od posebnih biomaterijala, zamota se poput palačinke i uvuče u oko kroz rez od dva milimetra, te se u oku raširi – objašnjava prof. Gabrić. Takva operacija kod ljudi košta 1600 eura, a Bandić je Veterinarskom fakultetu za Bila platio sve troškove materijala, osim doniranog, te trošak anestezije.

Nakon operacije psu smo stavili ovratnik koji je sprečavao psa da se dira po rani i tako inficira rez.

– Sve je završilo u najboljem redu, a potpuno slijep pas sada vidi i veselo trčkara – zadovoljan je prof. Gabrić.

Dogovorena je i suradnja s Veterinarskim fakultetom, pa će sada kada imaju takav aparat, zajedno s profesorom Matičićem i doc. Pirkićem uz pomoć prof. Gabrića naši veterinari usavršiti tehniku koja se za sada radi samo u Beču.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije