Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREPČANKA IGH još uvijek nije isplatio dug Holdingu

Bandićev i Radićev posao oko Zagrepčanke pred propašću

Autori: Vojislav Mazzocco, Iva Puljić-Šego
24.11.2008.
u 21:11

Prodaja zemljišta Zagrepčanke, posao stoljeća kako mu voli tepati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sve je bliži neslavnoj propasti. Moćni IGH pod šefovanjem Jure Radića za tri je dana probio rok u kojem je Zagrebačkom holdingu trebao uplatiti 45,6 milijuna eura za polovicu atraktivnog zemljišta.

Problem u zabilježbama
Iz Holdinga su na kršenje ugovora reagirali samo kratkim priopćenjem u kojem stoji da će uprava razgovarati s predstavnicima IGH te odlučiti što će dalje napraviti. Ni riječi se nije moglo dobiti o tome koliko je dugo Holding voljan čekati da Jure Radić plati dug te da na uglu Heinzelove i Vukovarske konačno nešto počne graditi. Za kašnjenje u plaćanju već se pojavilo nekoliko teorija. Prema prvoj, razlog za to je financijska kriza te IGH nema novca za zemljište. Međutim, pri prijavi na natječaj morao je priložiti i bankovno jamstvo da će dobiti potreban novac.

Druga je teorija puno bliža načinu poslovanja u Zagrebu, a to je da su neke stvari dogovorene ispod žita. Neslužbeno doznajemo da su se Grad i Holding obvezali riješiti sve zabilježbe na zemljištu prije nego što IGH isplati ponuđenu svotu. To, doduše, ne bi bilo u skladu s propozicijama natječaja u kojem je jasno rečeno da kupac na sebe preuzima sve rizike pri kupnji, odnosno preuzima zemljište po principu: viđeno – kupljeno. IGH po toj verziji već ima potreban novac, no ne želi ga dati dok Holding ne ispuni svoj dio pogodbe.

Teško do investitora
Ipak, dok čeka na isplatu duga, Holding može naplaćivati zatezne kamate, ali i u svakom trenutku raskinuti ugovor. No, to vjerojatno neće napraviti jer bi, u situaciji kada banke škrtare na kreditima, prilično teško našli novog investitora ili bi ponuđena cijena bila mnogo manja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije