Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić Zagrebparkingu ne može uzeti 28 milijuna kuna

Gradonačelnik je želio da Ured za promet prodaje parkirne karte, ali njegovo je propisati cijene i zone.
10. rujna 2010. u 11:45 0 komentara 6 prikaza
'17.12.2008. Zagreb - Djelatnici Zagrebparkinga sve krivo parkirane automobile sada love i posebnim uredjajima za snimanje i tada im naplacuju kazne ili odvoze automobile u Strojarsku. Photo: Goran St
Foto: 'Goran Stanzl/Vecernji list'

Pravnici Zagrebačkog holdinga tvrde da je plan gradonačelnika Milana Bandića da im oduzme prodaju parkirnih karata i prebaci Gradskom uredu za promet te tako Zagrebparkingu iz džepa izbije 28 milijuna kuna, pravno nemoguć.

Gradsko za građane

Kroz usta Davora Jelavića, pročelnika Ureda za promet, gradonačelnik je priprijetio da će uzeti i dio prihoda od prodaje parkirališnih mjesta kovanicama i SMS-om te od parkiranja u garažama.

No, pravnici Zagrebparkinga pozivaju se na Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja koju je donijela Gradska skupština i koja propisuje da "tehničke i organizacijske poslove, naplatu, održavanje i čišćenje, nadzor nad parkiranjem vozila, te druge poslove na javnim parkiralištima obavlja Zagrebački holding, podružnica Zagrebparking".

Gradonačelnik, pak, određuje cijenu i zone parkiranja.

– Tko će imati povlaštene karte, određuje Gradska skupština, a sve cijene gradonačelnik. Sustav Zagrebparkinga može ostati jedna cjelina, kao do sada. Tu je tvrtku, sada podružnicu Holdinga, osnovao Grad i u njegovu je stopostotnom vlasništvu. Posao koji radimo, radimo za građane uime Grada – rekao je Mate Kraljević, direktor Zagrebparkinga. 

Ne može do garaža

Iz svih pravnih akata jasno mu je da se sadašnji sustav naplate može mijenjati samo odlukom Skupštine.

Teško je očekivati da će do toga doći jer SDP u Skupštini ima većinu, a sadašnje prepucavanje nastalo je zbog Bandićeva prkosa jer mu je bivša stranka oduzela utjecaj u Zagrebačkom holdingu.

Garaže je gradio Holding jer mu je Grad prenio pravo građenja i dao pravo korištenja na više godina. Pitanje je može li Bandić početi naplaćivati "koncesiju" za korištenje javnih površina gdje su parkirališta.

– Zagrebparking ne plaća ništa trideset godina i zašto bi sad to postao problem. Gradska smo tvrtka i obavljamo posao uime Grada za građane – ponovio je Kraljević.

Imaju SSS, a primaju plaću kao visokoobr

Imaju SSS, a primaju plaću kao visokoobrazovani

U Zagrebačkom holdingu priznali su da dva radnika sa srednjom stručnom spremom rade na radnim mjestima šefa odjela i koordinacijskih poslova, za što je potrebna visoka stručna sprema. Riječ je o D. Š. i Z. F. koje je član uprave Branimir Delić doveo iz HEP-a gdje je radio do dolaska svog prijatelja i šefa Ive Čovića na čelo Holdinga. Zaposlio ih je u svom odjelu za telekomunikacije i informatizaciju.

– Radi se o dva marljiva čovjeka koji idu na fakultet. Jedan će diplomirat tijekom ovog mjeseca. Član uprave ima diskrecijsko pravo dovesti ljude u koje ima povjerenja i dati im rok u kojemu moraju diplomirati – rekao je glasnogovornik Dušan Viro. Plaće su im nešto manje od deset tisuća kuna.

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.