Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez pića na ulici

Bandić zabranjuje ispijanje pivica na klupici

alkohol
Marko Lukunić/PIXSELL
15.03.2012.
u 09:00

Policija prihvaća ovu odluku gradske vlasti, a prekršitelje će kažnjavati i sa 1000 kuna kazne

Odzvonilo je ispijanju alkoholnih pića na zagrebačkim javnim površinama. I to za sve građane, a ne samo maloljetnike! Prekršitelje očekuje kazna od 100 do 1000 kuna! Osim što je odzvonilo “pivu u parku”, kažnjavat će se i nošenje alkohola. To znači da se, kako je objasnio pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar, s netom kupljenim alkoholom nećete smjeti zadržavati na javnoj površini. Takav prijedlog ide na sljedeću sjednicu Gradske skupštine.

Donesen i Akcijski plan

– Zabrana vrijedi za sve javne površine osim, naravno, u ugostiteljskim objektima ili na pojedinim manifestacijama. Taj prijedlog poslali smo Gradskom uredu za prostorno uređenje na prihvaćanje, kako bi izmjene mogli unijeti i u pravilnik o komunalnom redu, a Policijska uprava zagrebačka objeručke ga je prihvatila – objašnjava Šostar, inače voditelj radne skupine za izradu programa borbe protiv zloporabe alkohola među mladima, osnovane u sklopu Vijeća za prevenciju Grada Zagreba.

Vijeće se okupilo u utorak i raspravljalo upravo o tim zakonskim promjenama, ali i odlučilo o donošenju akcijskog plana suzbijanja štetne uporabe alkohola u  Zagrebu za razdoblje od 2012. do 2016.

– Akcijski plan predviđa niz preventivnih akcija, ali o detaljima će se moći govoriti kad ga prihvate sve strane koje se nalazu u Vijeću za prevenciju, a to su svi gradski uredi, zagrebačka policija, centri za socijalnu skrb... – nabrojio je Šostar.

Podsjetimo, Gradska skupština već je jednom raspravljala o prijedlogu zabrane konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića na javnim površinama, no tada je to vrijedilo samo za maloljetne osobe. Predlagatelj je bila zastupnica Nura Ismailovski. Bilo je to u veljači 2011. godine, a prijedlog je tada povučen sa sjednice Skupštine i poslan na daljnju doradu.

Sadašnjem, dorađenom prijedlogu glavna je svrha i dalje smanjenje konzumiranja alkohola među maloljetnim osobama, što se sve više pokazuje kao ozbiljan problem.

Na kritične brojke osvrnuo se i gradonačelnik Milan Bandić, ujedno predsjedajući Vijeća za prevenciju Grada Zagreba, na svom blogu.

Srednjoškolci piju

– Problem opijanja maloljetnih osoba u Zagrebu vezana je za problematiku nasilja među mladima. Prevencija opijanja ujedno je prevencija nasilja. Riječ je o zabrinjavajućoj pojavi ne samo u Zagrebu nego u cijeloj Republici Hrvatskoj. Prema podacima, 92 posto učenika prvih razreda srednjih škola konzumiralo je alkohol barem jednom u životu, kao i 97 posto drugih razreda – piše gradonačelnik.

Ključne riječi

Komentara 51

UM
Umjereni
09:35 15.03.2012.

@Antiša Ajde ne laprdaj. Zbog takvih koji misle da imaju pravo na sve i da drugi ništa ne smiju kontrolirati nam Zagrebi izgleda tako kako izgleda: išaran grafitima, ispovraćan po parkovima...

CA
CastrumFF
09:37 15.03.2012.

A turisti? Predlažem, da na granici svaki turist dobije braun papirnu vrečicu, da stavi pivu unutra. Like in USA!

AN
Antiša
09:32 15.03.2012.

Treba zabraniti i sjedenje na tim klupama. Tko ima pravo kontrolirati što je u boci iz koje ja ispijam bezbojnu tekućinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije