Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJ I BIJEDA Pučka kuhinja puna, a gradonačelnik zadovoljan socijalnom politikom

Bandić uljepšava socijalnu sliku grada novcem za rodilje

20.01.2009.
u 22:20

Gradonačelnik Milan Bandić i najbliži suradnici hvalili su se na sva zvona na jučerašnjem predstavljanju rezultata socijalne politike Grada od 2000. godine do danas, održanom u Skupštini.

“Ne lutaju po ulicama”
Te pomažu sirotinji te umirovljenicima pa đacima, beskućnicima, a ustvrdili su čak i da je Zagreb jedan od najsocijalnih gradova u svijetu. – Mi nećemo i ne smijemo štedjeti na sirotinji. Pomoći ćemo svima. Nećemo nikoga ostaviti bez krova niti gladnoga. Mi nismo takvo društvo.

Sve to košta, ali se isplati – rekao je Bandić. A koliko nas socijalna politika zaista stoji? Točno dvije milijarde kuna ili 27,22 posto proračuna troši se na mjere socijalne politike. Od novčane pomoći umirovljenicima i božićnica, socijalne pomoći najsiromašnijima, rodiljskih naknada, rada pučke kuhinje, besplatnog javnog prijevoza za 65 posto građana, pomoći braniteljima, žrtvama nasilja... U pučkoj se kuhinji dnevno posluži 4400 obroka, godišnje 1,6 milijuna. Cijena je 22,5 mil. kuna.

– U jutarnjim satima naši sugrađani bez krova nad glavom ne lutaju po ulicama, a pučke kuhinje su najbolje što im možemo dati – rekao je Bandić. Gradski vladari posebno su bili ponosni na zagrebački model stanogradnje, odnosno izgradnju naselja u Sopnici sa 2723 stanova, školama, vrtićima, bazenima...

Kažu da su uspjeli prepoloviti listu socijalno ugroženih obitelji koje čekaju stan, jer će se njih 900 uskoro useliti u Sopnicu. Još 600 stanova dat će u povlašteni najam mladim obiteljima po cijeni tri puta manjoj od tržišne. Poglavari su rekli da su bili vrlo nezadovoljni stanjem u Gradu 2000. godine, kada su došli na vlast. Od tada sve je, tvrde, krenulo nabolje. Stopu nezaposlenosti smanjili su sa 17 na sedam posto, a cilj im je stopa od tri do četiri posto.

– Ovo je stvarnost, a ne predizborna kampanja! – zaključio je gradonačelnik. Program socijalne politike za sljedeće četiri godine predstavit će 27. siječnja u 12 sati u Tribinama Grada Zagreba na Kaptolu 27.

Prvi dom u Markuševcu
Zasad se zna da će sagraditi pet domova umirovljenika. Prvi će početi graditi ove godine u Markuševcu. Stečena socijalna prava neće ukidati, a neka će se i širiti. Primjerice, rodiljske naknade povećat će 20 posto.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije