Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na standard

Bandić u dva sata promijenio mišljenje, traži skuplju vodu

Milan Bandić (1)
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/3
27.02.2012.
u 19:06

Voda poskupljuje sa 11,22 kune po kubiku na 13,49 kuna, a ZET inzistira na višim cijenama karata

Cijena vode i javnog prijevoza i danas je bila tema u gradskoj upravi. Međutim, dok je na prijepodnevnoj konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić glatko odbio poskupljenja rečenicom “To će malo teže ići”, samo dva sata kasnije svoje je mišljenje o poskupljenjima iz temelja promijenio!

Uoči skupštine

Dok je na Gospodarsko-socijalnom vijeću oko novih cijena ZET-ovih karata, koje poskupljuju od pet do 81 posto, bio suzdržan, nove je cijene vode prihvatio. Tako bi, naime, već 1. ožujka cijena vode po prostornom metru mogla skočiti sa 11,22 kune na 13,49 kuna, a na to bi se još dodao i zakonski fiksni dio od 18,41 kunu po računu.

Prema izračunu pročelnika Ureda za gospodarstvo Ladislava Prežigala, “cijena vodnih usluga, uključujući i naknade, bila bi viša za 20 posto, a dodaje se i fiksni dio od 18,41 kunu po računu. Mjesečni troškovi tročlane obitelji s prosječnom potrošnjom vode od 15 prostornih metara povećali bi se sa 168,35 kuna na 220,91 kunu, odnosno za 52,5 kuna”.

>>Zaštita potrošača: Poskupljenje vode i prijevoza nije prihvatljivo!

Nevjerojatni udar na standard građana zgranuo je i predstavnike Vijeća za zaštitu potrošača Grada Zagreba, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatsku udrugu za zaštitu potrošača. U otvorenom pismu gradonačelniku, Gradskoj skupštini i upravi Zagrebačkog holdinga Vijeće je poručilo da zahtjev odbija jer je neopravdan.

“Džepovi potrošača nisu ničija kasica prasica za pokrivanje tuđih poslovnih promašaja, nesposobnosti i za neracionalno i netransparentno poslovanje i vođenje tvrtke”, dio je reakcije Vijeća čije mišljenje dijele i ostala navedena tijela.

Njihove reakcije na skuplju vožnju ZET-om i vodu stigle su dan uoči sjednice Gradske skupštine odakle su, kako smo prije pisali, najavili da su poskupljenja nužna.

– Imamo razloga sumnjati da se iza takva prijedloga skriva neracionalnost Zagrebačkog holdinga i njegovih podružnica, neodgovornost i nebriga prema javnom dobru i infrastrukturi – komentirali su iz SSSH, a protiv poskupljenja svoj je glas digao i Studentski zbor.

Više kontrolora

Poskupljenje vode Bandić je blagoslovio prije sjednice Gradske skupštine iako je najavio da će pričekati odluku Skupštine Holdinga koja također treba odobriti novi “harač”. Međutim, ZET-ova poskupljenja nije prihvatio, ali ih nije ni odbio.

Na gospodarsko-socijalnom vijeću gradonačelnik je bio suzdržan o prijedlogu poskupljenja ZET-ovih karata, dok su predstavnici sindikata i poslodavaca zahtjev Holdinga odbili. ZET traži povećanje cijena gotovo svih karata, a u javnom prijevozu povećat će broj kontrolora za 40 posto, na ukupno 140.

Komentara 26

AG
Agramer198
19:38 27.02.2012.

Ne mogu oni toliko poskupiti koliko ja mogu zašparat... Tramvaj? Sjedni na bicikl i šišaj, bil buš šlank i sva je prilika da buš prije tak došao na posao. Skuplja voda? Pa brate, kaj se ja MORAM prati svaki dan,n, pa ne peru se nit ovi u Kozari Boku pa su živi i (više-manje) zdravi. Skuplji plin? Pa hvala Bogu i dalje imam doma peć iz doba Franje Josipa, posiječem susedu magnoliju i dobar sam sljedećih mjesec dana....

US
U sridu
20:04 27.02.2012.

Kako se rijesiti ovih reketara iz gradske uprave? nevjerovatna bahatost.

DU
Deleted user
19:29 27.02.2012.

a ima Bandic pravo... kao sto je i sam jednom rekao ... zivot u Metropoli je skup i nije za svakog...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije